Udar na monahe na Svetoj Gori jača podjele u pravoslavlju

Veljko Zeljković
Foto: Arhiva

ATINA - Konfrontacija na relaciji Carigrad - manastir Esfigmen, ne traje godinu, ni par decenija, već više od pola vijeka.

Sve je počelo još 1964. kada se carigradski patrijarh Atinagora sastao sa papom Pavlom Šestim. Esfigmenski monasi su ovaj potez doživjeli kao korak povlađivanja latinima i ekumenizmu i od tada traje njihov otpor crkvenom liberalizmu, kursu koji danas vodi i patrijarh Vartolomej. 

Kaže ovo za “Glas Srpske” starješina hrama Svetog Vasilija Ostroškog u Banjaluci i predsjednik Imperatorsko-pravoslavno-palestinskog društva Republike Srpske Miladin Mitrović, komentarišući novu blokadu Svete Gore od strane jakih policijskih snaga Grčke, navodeći da se radi o još jednom pokušaju patrijarha Vartolomeja da se obračuna sa pobunjenim monasima manastira Esfigmen, s kojim je već decenijama u stalnom sukobu, a pogotovo nakon što je Carigradska patrijaršija 2018. godine priznala raskolničku Ukrajinsku pravoslavnu crkvu.  

Manastir Esfigmen na Atosu ponovo se našao u fokusu grčke, ali i svjetske javnosti, nakon što su ga blokirale jake policijske snage koje žele da iz ove svetogorske svetinje isele 118 buntovnih monaha. Prema pisanju grčkih medija, radi se o monasima koji su tu još od 1972. Oni imaju žestok stav prema pravoslavnim prvojerarsima, prekinuvši svaki kontakt sa Vaseljenskom patrijaršijom. 

Od tada pa do danas na manastiru visi zastava sa natpisom “Pravoslavlje ili smrt”, parola po kojoj su postali poznati. Ovi mediji navode i da je krajnji cilj ove specijalne policijske akcije - hapšenje monaha i njihovo izručenje sudu, što je zatražila Vaseljenska patrijaršija. Dodali su i da je to od premijera Grčke Kirijakosa Micotakisa lično zatražio patrijarh Vartolomej, koga mnogi vjerski analitičari nazivaju američkim čovjekom, koji ima zadatak da uništi, odnosno rasparča pravoslavni svijet i crkvu.  

Prema pisanju grčkih medija, policijski službenici su 16. jula poslali pismo Svetom kinotu (vladi) Svete Gore, tražeći dozvolu da izvedu veliku operaciju iseljenja monaha, a na zahtjev sudskog izvršitelja. U tu svrhu, policija namjerava da koristi i specijalnu tehniku.

Prema riječima Mitrovića, ovaj konflikt između patrijarha Vartolomeja i pobunjenih monaha, koji je u početku bio tinjajući, postao je akutan 2002. godine nakon što je Carigradska patrijaršija odlučila da ih proglasi raskolnicima, što prema grčkom zakonu povlači za sobom njihovo protjerivanje sa Svete Gore. 

- Stara garda to odlučno odbija, ne puštajući više nikoga na svoju teritoriju. Krajem 2006. došlo je do velike tuče između bivših i novih vlasnika. Policija je odlučila da ovaj incident pokuša iskoristi za izbacivanje neposlušnih, ali nije uspjela. Ni naredni pokušaj nije bio uspješan. Bilo je to 2013. godine. Tada su neki članovi bratstva bacili Molotovljeve koktele na grčke snage bezbjednosti. U međuvremenu su pokušane mnoge policijske akcije i racije, ali su organizovane i blokade dostave hrane ne bi li na taj način monasi bili primorani da napuste ovaj manastir - kaže Mitrović, dodajući da je mišljenja da je patrijarh Vartolomej trebalo da pokaže očinsku brigu i namjeru da se u duhu mira pronađe zadovoljavajuće rješenje za sve strane, umjesto da se metodama nasilja surovo pokušava obračunati sa svojim neistomišljenicima.

Prema ocjenama pojedinih vjerskih analitičara, Vartolomej ima aspiracije da postane prvi “pravoslavni papa”, a što nema nikakve veze sa poimanjem pravoslavlja. Navode kako je to postalo jasno još nakon Sabora na Kritu održanom 2016. kada se Carigradska patrijaršija postavila iznad svih ostalih, uzimajući sebi za pravo da ona o svemu odlučuje. 

Smatraju i da sve što on posljednjih nekoliko godina radi - predstavlja negaciju ustanove sabornosti te upozoravaju da posljedice tog i takvog kršenja kanonskog poretka, mogu biti ogromne, jer se pravi raskol strašniji od onoga kada se Rim 1054. godine odvojio. 

Suština je u tome, dodaju oni, što Vartolomej ima namjeru da krene putem svog ekumenskog vođe, rimskog pape, sa kojim se nada ujedinjenju na Saboru 2025, a koji će biti organizovan povodom trinaest vijekova od Prvog vaseljenskog sabora u Nikeji. Da sve ide u tom pravcu govore i nedavne poruke Vartolomeja o zajedničkom datumu za proslavu Vaskrsa. 

On je izrazio nadu da bi dogovor o zajedničkom datumu mogao biti postignut već naredne godine, kada će Vaskrs biti proslavljen 20. aprila i po gregorijanskom i po julijanskom kalendaru. 

Odbrana do smrti

Iguman manastira Esfigmena, arhimandrit Metodije poručio je ovim povodom da su monasi spremni da brane manastir do smrti. 

- Ovdje smo se duhovno rodili i ovdje ćemo umrijeti. Progone nas ne naši neprijatelji, već sam patrijarh, koji bi trebalo da nam bude otac - istakao je on.
Kaže i da je proteklih nekoliko dana izgovoreno mnogo laži protiv njega i monaha, a među kojima je i da su navodno obučavali ruske komandose. 

- Ko god da dođe, mi ćemo ga ugostiti, daćemo mu hljeb da jede. Ako je Turčin, daćemo mu i čašu vode. I to je sve stvoreno iz naših napora, jer nam je sve oduzeto. Mnogo puta nemam pet evra da kupim nešto za starce. Druga braća nam pomažu i njima dugujem - poručio je Metodije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana