Majkl Tejtam: Niko ne može izmijeniti ustavnu poziciju Srpske

Miroslav Filipović
Majkl Tejtam: Niko ne može izmijeniti ustavnu poziciju Srpske

Ustavna pozicija Republike Srpske jasno je određena Dejtonskim mirovnim sporazumom. To je značajan dio ovog sporazuma. Po regulativama Dejtonskog sporazuma, niko ne može izmijeniti ustavnu poziciju Srpske bez saglasnosti izabranih političkih predstavnika RS.

Izjavio je to u intervjuu za "Glas Srpske" ambasador Velike Britanije u BiH Majkl Tejtam.

- Situacija u BiH je mnogo zdravija kada su domaći političari, a ne međunarodna zajednica, ti koji odlučuju o formi i okviru ustavnih struktura BiH. Zadovoljan sam činjenicom da je debata o ustavnim promjenama u toku, iako do sada nije donijela jasne rezultate - naglasio je Tejtam.

* GLAS: Kako ocjenjujete aktuelnu političku situaciju u Srpskoj i BiH u svjetlu odlaska visokog predstavnika Miroslava Lajčaka, evropskog puta i dogovora lidera SNSD-a, SDA i HDZ-a BiH?

TEJTAM: Ova godina će biti od ključnog značaja za BiH. To je godina u kojoj bi političari, neometani izbornim kampanjama, trebali biti u mogućnosti da se usredotoče na ostvarivanje napretka u procesu reformi. To je godina u kojoj postoji potencijal za dalji napredak na putu ka Evropskoj uniji. Od vitalnog je značaja da svi političari odgovore na priliku koja im se ove godine pruža. Dalja stagnacija, ona kakvu smo vidjeli tokom druge polovine 2008. godine, nanijela bi veliku štetu BiH.

* GLAS: Da li, po Vašem mišljenju, u Parlamentu BiH mogu biti podržana rješenja o Brčko distriktu, državnoj imovini, popisu stanovništva?

TEJTAM: Nadam se. Ovo su značajni prioriteti koji se moraju rješavati. Ulažu se ozbiljni politički napori na pronalaženju načina na koji će se postići napredak po ovim pitanjima. Nadam se da će se ovi napori nastaviti i da će se postići najširi mogući konsenzus pri uspostavljanju odgovarajuće konkretne legislative.

* GLAS: Domaći političari su najavili i započinjanje pregovora o ustavnim promjenama, iako na sceni imamo dosta različito, pa čak i suprotno viđenje ustavnog uređenja BiH. Koje je, po Vama, najbolje i najrealnije uređenje BiH?

TEJTAM: Ako je BiH ozbiljna u svojoj namjeri da postane članica EU, onda su joj potrebne ustavne strukture sposobne za efikasno i efektivno odlučivanje. To u ovom trenutku nije slučaj, te bi, po mom mišljenju, ustavna reforma trebala biti hitni prioritet za zemlju.

* GLAS: Da li je ustavna, teritorijalna i politička pozicija Republike Srpske sigurna. Kakav je stav zemlje iz koje dolazite o poziciji Srpske? (Lider SBiH Haris Silajdžić u kontinuitetu zagovara ukidanje RS?)

TEJTAM: Ustavnu poziciju RS ne može niko promijeniti bez saglasnosti njenih političara.

* GLAS: Da li odlazak Miroslava Lajčaka iz BiH i procedura imenovanja njegovog zamjenika može zakomplikovati političku situaciju u BiH?

TEJTAM: Veoma sam optimističan i mislim da nasljednik Miroslava Lajčaka može biti brzo imenovan, da će se u međuvremenu održati kontinuitet, i da promjena visokog predstavnika neće otežati situaciju u BiH ili usporiti njen napredak.

* GLAS: Šta očekujete od novog visokog predstavnika u BiH i imate li informaciju ko je od međunarodnih diplomata najozbiljniji kandidat da zamijeni Miroslava Lajčaka?

TEJTAM: Odluku o novom visokom predstavniku donijeće Savjet za primjenu mira. Znam da postoje mnoge spekulacije sa imenima i ne želim tome doprinijeti. Uvjeren sam da postoje veoma kvalifikovani pojedinci i da će odgovarajući kandidat biti odabran u određenom roku. Takođe sam uvjeren da će se novi visoki predstavnik usredotočiti na jačanje stabilnosti u BiH i pružanje pomoći kako bi se ubrzao proces reformi, tako da BiH nastavi napredovati na putu ka evropskim integracijama.

* GLAS: Mogu li Srpska i BiH, bez uticaja predstavnika međunarodne zajednice, ispuniti uslove neophodne za zatvaranje OHR-a i time napraviti krupan iskorak na evropskom putu?

TEJTAM: Uslovi i ciljevi za zatvaranje OHR-a su, po mom mišljenju, nešto što u potpunosti zavisi od domaćih vlasti. Sve se svodi na pitanje političke volje za iznalaženje neophodnog zajedničkog stava. Ohrabrujući znakovi da postoji spremnost na konstruktivno učešće u radu na ispunjenju uslova su prisutni. Važno je da se ovi napori nastave i da donesu rezultate. Savjet za provođenje mira u BiH će tražiti konkretna postignuća, ne samo aspiracione izjave.

* GLAS: Političari u Srpskoj ocijenili su da je nemogućnost dogovora o suštinskim političkim pitanjima unutar bošnjačkog političkog korpusa najveća prepreka evropskim integracijama BiH. Kako to ocjenjujete?

TEJTAM: Evropske integracije su cilj koji dijele praktično sve bh. političke stranke i svi konstitutivni narodi u BiH. Ono što je potrebno je tu zajedničku svrhu pretvoriti u zajednički angažman. Izvještaj Evropske komisije o napretku ostvarenom u 2008. godini istakao je da je još dug put do toga. Mnogo toga treba uraditi na provođenju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU i na ostvarivanju prioriteta evropskog partnerstva. Ne mislim da će upiranje prstom u pojedinca, stranku ili konstitutivni narod u tome pomoći. Ovo je zajednički izazov na kom svi treba da rade više.

* GLAS: Kako komentarišete izjave zvaničnika BiH da bi zemlja mogla u drugoj polovini 2009. godine dobiti bezvizni režim i aplicirati za kandidaturu za članstvo u EU?

TEJTAM: Ne mogu komentarisati pitanja u vezi s planom liberalizacije viznog režima, s obzirom na to da Velika Britanija nije dio Šengenskog sporazuma. Ipak, mislim da su uslovi poput sigurnijih pasoša značajan i bitan korak.

Na vlastima BiH je da odluče da li će u 2009. godini aplicirati za članstvo u EU. Razumno je podnijeti prijavu u momentu kada već postoji značajna priča za ispričati. Svaka aplikacija koja je podržana jasnim dokazima o ostvarenom napretku u procesu reformi nosi više kredibiliteta. BiH će biti od neizmjerne pomoći ako bude u stanju pokazati da je prihvatila i odreagovala na lekcije iz razočaravajućeg Izvještaja o napretku u 2008. godini. Dakle, ako vlasti BiH zaista namjeravaju podnijeti prijavu za članstvo u toku 2009. godine, po mom mišljenju, bilo bi dobro da u međuvremenu pojača napore na ostvarivanju konkretnog napretka u procesu reformi.

Poštujem demokratsku vlast BiH 

* GLAS: Političari iz RS i BiH navodili su da su ranijih godina bili pod veoma snažnim pritiscima ambasadora razvijenih zemalja u BiH kada su se donosile važne političke odluke. Da li ste Vi u svom dosadašnjem radu pokušali da utičete na usvajanje neke odluke u BiH?

TEJTAM: Da, jesam! Dio je diplomatskog posla pokušati uticati i ubijediti. Gdje mislim da će određena odluka pomoći ili naštetiti stabilnosti i sigurnosti BiH, ja to jasno dam do znanja. Isto važi i kada mislim da će neka odluka ubrzati ili usporiti izglede BiH na putu evropskih integracija. Ali, volim vjerovati da ovo radim otvoreno, poštivajući demokratsku vlast vladajućih tijela BiH. Nisu tačne izjave, koje povremeno čujem, o stranim diplomatama koji kontrolišu zbivanja u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Hrvati najavili snijeg
Hrvati najavili snijeg
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana