Majka Tereza pod lupom Štazija

Dojče vele
Majka Tereza pod lupom Štazija

Papa Franjo će septembra 2016. Majku Terezu proglasiti sveticom. Osamdesetih je ona više puta dolazila u Istočnu Njemačku. Tajna policija Štazi je pomno pratila njeno kretanje u namjeri da je iskoristi za svoju propagandu.

Državna služba DDR-a je malo bila zainteresovana za životno djelo ili riječi Majke Tereze. Rođene 1910. u Skoplju, albanskog porijekla i sa indijskim pasošem, ona je još od pedesetih godina pomagala najsiromašnijima u indijskoj Kalkuti.


Tamo je osnovala zajednicu Misionarke ljubavi i radom i zalaganjem za tu zajednicu, sedamdesetih postala poznata širom svijeta. 1979. je dobila Nobelovu nagradu za mir. Komunistima na vlasti u istočnom Berlinu je crkva bila strana, često su bili i neprijateljski nastrojeni prema kleru, ali su bili radoznali prema slavnoj gošći. Hteli su da je medijski iskoriste i davali joj značaj gosta visokog ranga.

U dokumentima nemačke tajne službe Štazi se može pročitati da službenici nisu uspijeli da se dogovore kako da pišu njeno ime. Tako se u aktima nalazi i "Mutter Teresa" i "Mutter Theresa", "Mutter Teresia", ali i "kao majka Teresa poznata indijska časma sestra Mary Teresa Bojadžhiu". Mutter Teresa in der DDR Majka Tereza u DDR-u.

Fotografija se nalazi u dosijeima Štazija Istočnonjemačka policija nije imala lak posao sa Majkom Terezom ne samo zbog toga jer je bila časna sestra, nego i zato jer je često i rado mijenjala svoje planove u posljednji trenutak. Dolazila bi dan kasnije ili ostajala duže nego što je najavljivala. Kad je 1986. zapadnoberlinski list Berliner Morgenpost objavio kako će Majka Tereza uskoro doći i u zapadni i u istočni Berlin, to je bilo nešto novo i za Štazi. Uz isečak iz novina je tako u dosje zapisano: "Do sada nije ništa poznato. Glavna odeljenja XX i VI obaviješteni."

Dolazak Majke Tereze je precizno evidentiran: stigla je službenim Mercedesom generalnog konzulata Indije, a DDR je napustila avionom istočnonjemačkog Interfluga za Atinu. Isto tako u spisima je i redovan nalog graničnim službenicima za "slobodan prelaz granice bez carinske kontrole". Crkva puna agenata Najspektakularnija je bila prva posjeta Majke Tereze DDR-u 1980. godine.

U zapadnom Berlinu se održavao Skup katoličkih vjernika Njemačke i majka Tereza je državnom sekretarijatu Istočne Njemačke za crkvena pitanja poslala molbu da 5. juna na veliki katolički praznik, posjeti službu u katedrali Svete Hedvige u istočnom Berlinu. Molba je stigla do ministra za državnu bezbjednost, svemoćnog Eriha Milkea.

On je odobrio da Majka Tereza pređe granični prelaz u ulici Hajnriha Hajnea iako je strankinja, a službenici Štazija su se "dobro pripremili" za njen dolazak. Na misu je željelo da dođe na hiljade vjernika iz istočnog i zapadnog Berlina. Policija je odabrala 2544 ljudi. Crkva je bila puna, a u njoj čak 115 dodatnih pripadnika Štazija. Čitav boravak je pažljivo sniman kamerama, a u dosjeu je i mnoštvo fotografija.

Naravno, tajnu policiju je prije svega zanimalo s kim se Majka Tereza srela i da li su to "protivdržavni elementi". Po svaku cijenu da se slikate! Interesantna je njena posjeta Kemnicu 1984. Tada se taj grad još zvao Karl Marks Štat. Problem je bio što gradonačelniku tog grada, drugu Kurtu Mileru niko nije rekao da će stići Majka Tereza.

Tek kad je ona već bila tamo, gradonačelnik je poslao paničan dopis državnom sekretaru za vjerska pitanja sa pitanjem - šta da radi. Nalog iz Berlina je bio jasan: drugu gradonačelniku mora biti jasno da je "od najvišeg državnog interesa" da se i gradonačelnik sastane sa Majkom Terezom - naravno pred kamerama državne televizije i novinarima.

Mora biti "u svakom slučaju naloženo da se načini barem jedna fotografija" druga gradonačelnika s Majkom Terezom koju će onda državna novinska agencija predstaviti čitavom svijetu.

Erich Mielke Archiv 14.09.1980 Erih Milke, 1980. Ne oklevajući ni trenutka, drug gradonačelnik je organizovao prijem u gradskoj većnici i poslao poziv Majci Terezi. Ali, umjesto časne sestre, pojavio se samo lokalni sveštenik koji je gradonačelniku prenio poruku majke Tereze da ona, nažalost, ovaj put zaista nema vremena da dođe i u gradsku većnicu.

Drugu gradonačelniku je bilo jasno da postoji samo jedan način da ispuni nalog Berlina. Sa monografijom grada i buketom cvijeća odjurio je u manastir u kojem je boravila majka Tereza - slijedila ga je i televizijska ekipa državne televizije. Majka Tereza naravno nije mogla da ga odbije, a istočnonemački mediji su izvještavali o "srdačnom susretu" gradonačelnika s Majkom Terezom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana