Madrid - grad tradicije i modernog

Sandra Miletić
Madrid - grad tradicije i modernog

Madrid, glavni grad Španije, jedan je od onih gradova u kojima se naglašeno sudaraju tradicionalno i moderno. Na njegovim ulicama često se može primijetiti kako se izmjenjuju istorijske znamenitosti i poslovne zgrade.

Ako se prođe put od Plaza de Espane do Plaza de Cibeles može se vidjeti sva monumentalnost i impresivnost madridskih trgova, palata i arhitekture, ali istovremeno i nove zgrade, pune raznih prodavnica i ostalih zabavnih sadržaja.

PALACIO REAL, najveća zapadnoevropska kraljevska palata, koja je zadivila i samog Napoleona, sagrađena je na mjestu maurskog dvorca, izgorjelog u požaru u 18. vijeku. Uz palatu se nalaze i vrtovi, koji plijene izgledom. Kraljevska porodica je koristi samo u nekim prilikama, kao što su prijemi stranih državnika.

Obližnjom Plazom de Espana (Španski trg) dominiraju dva nebodera i statua najpoznatijeg španskog književnika Migela Servantesa. Tu, na Španskom trgu, počinje Gran Via, najživlja gradska ulica, koja vodi pred Plazu de Cibeles, gradski trg koji obiluje najljepšim znamenitostima. U sredini se nalazi fontana Cibele, boginje plodnosti, a sama fontana je poznata po tome što ovdje navijači Real Madrida slave naslove.

NAJVIŠE PAŽNjE PLIJENI zgrada koja dominira cijelim trgom, Pakacio de Comunicaciones. Pokraj trga se nalazi i muzej Prado, jedan od najboljih svjetskih muzeja u kojem su djela mnogih velikana, poput Goje, El Greka, Velaskeza i Rubensa.

Ne treba zaboraviti pogledati i "medvjedića" od 20 tona, koji je simbol Madrida. On se nalazi na Pureta del Sol, trgu koji je danas centar istorijskog dijela Madrida. Tu se nalazi i nulta tačka, prigodno označena na podu, odnosno mjesto od kojeg se računaju sve udaljenosti u španskoj mreži autoputeva.

MADRID SE NE SMIJE napustiti bez posjete Plaza de Toros de Las Ventas, najveće arene za borbe s bikovima ili gledanja flamenko šoua, plesne poslastice u jednom od brojnih restorana s takvim programom.

Za one koji vole moderan provod, Madrid nudi reputaciju jedne od klupskih meka, koja ga opravdano i prati. Najveća ponuda barova, pabova i manjih klubova nalazi se na području oko Trga Svete Ane (Plaza Santa Ana). Madrid je grad i sa odličnim diskotekama, a najpoznatije su Jodž Eslava i Teatro Kapital. Pabovi i barovi najčešće rade do tri časa, poslije kojih se odlazi u veće klubove i diskoteke koji su otvoreni do sedam časova.

Za one koji se odluče za kupovinu, važno je znati da su se glavne šoping trgovine skoncentrisale oko Puerte del Sol, Gran Vije i naselja Salamanka.

Madrid obiluje hotelima i hostelima, a mnogi se pokušavaju istaći drukčijim i jedinstvenim dizajnom. Konkurencija je odlična za turiste, jer se izbor i kvalitet ponude povećavaju, a cijene zadržavaju na istom nivou ili čak padaju. Nerijetko su cijele zgrade preuređene u hostele.

Istorija

Prvo naselje na području današnjeg Madrida osnovao je arapski emir Muhamed prvi, u drugoj polovini devetog vijeka, podižući gradinu vojnog i vjerskog karaktera, takozvani ribat, na lijevoj obali rijeke Manzanares, na mjestu gdje se danas nalazi kraljevska palata. Uskoro postaje poznata pod imenom Madžrit (Magerit). Alfons VI Hrabri, kralj Kastilje i Leona, 1079. godine sa sjevera pokreće ofanzivu, kojoj je cilj zauzimanje Toleda, gdje mu se na putu nalazio Madžrit. Godine 1083. Madrid pada u ruke hrišćana. 

Usluga                                                                                                                        Cijena

četvorodnevni aranžman (avionski prevoz, noćenje sa doručkom)       od 750 KM

smještaj u hotelima u centru grada  (noćenje sa doručkom)                       od 160 KM

 Jednodnevna Madrid Card (uključena posjeta muzejima, vožnja, itd.)     95 KM

 Jednodnevna karta za javni prevoz (metro, laka željeznica i autobus) 10,5 KM

 Obrok od tri vrste jela sa vinom/pivom                                                       od 40 KM

 Ulaznica za diskoteke i klubove (uključeno jedno piće)                         od 30 KM 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana