Madoni boca sa kiseonikom, za JK privatni avion

S. Tadić, M. Miljić
Madoni boca sa kiseonikom, za JK privatni avion

Isplata nekoliko desetina, stotina hiljada pa i miliona evra za nastup svjetskih muzičkih zvijezda samo je početak muka za organizatore koncerata.

Ugovor za nastup obično sadrži podugačku listu zahtjeva koja uključuje sve, od visine honorara, prevoza i smještaja, do odgovarajuće posteljine i posebnog menija, ali i krajnje neobičnih, pa i bizarnih zahtjeva zvijezda.

U nekim slučajevima organizatori odbijaju da udovolje "mušicama" slavnih gostiju, ali ovi u većini slučajeva dobiju šta god požele.

Dženifer i Maraja najzahtjevnije

Jedna od najzahtjevnijih i najkapricioznijih zvijezda definitivno je pjevačica i glumica Dženifer Lopez, koja se bukvalno prilikom organizovanja koncerta iživljava nad svojim pomoćnicima.

Između ostalog, traži da joj na koncertima mješaju kafu u smjeru suprotnom od kazaljke na časovniku.

Titula najrazmaženije dive savremene muzičke scene može se dodijeliti Maraji Keri. Njeni zahtjevi uključuju zečeve, štenad i mačiće sa kojima može da se igra u bekstejdžu, šampanjac "kristal" i slamčice pomoću kojih ga pije.

Od pomoćnika zahtijeva da bacaju njene gume za žvakanje. Tokom turneje po Kini, prtljag Maraje Keri, u 60 ogromnih kofera, prevozila su četiri kamiona. Toaletni papir koji koristi mora da bude određene nijanse ružičaste boje.

Kraljica popa Madona pred svoj koncert traži boce sa kiseonikom i masku za disanje. Ona u svojoj "rajder" listi traži posebne prostorije za sebe i djecu koje ne smiju biti klimatizovane. Madona tokom koncerta zahtijeva dežuranje najboljih ljekara u okolnim bolnicama.

U bekstejdžu bine Madona zahtijeva i da budu dvije kompletno opremljene prostorije sa velikim kupatilima, jedna za nju, a druga za njenu djecu, dok zidovi nikako ne smiju biti ofarbani fluorescentnim bojama. Ona zabranjuje i pušenje u bekstejdžu, a za nju i njen tim obično bude obezbijeđeno 150 malih, 300 velikih peškira i 300 sapuna. Za kompletan ketering je zadužen kuvar kojeg Madona svuda vodi sa sobom, a diva svjetskog popa je čuvena i po tome što uvijek traži novu klozetsku dasku.

Zahtjevi lijepe Šakire su takođe obimni, ali ne toliko komplikovani. Organizatori treba da joj obezbijede posebnu telefonsku liniju, kauč, frižider sa staklenim vratima i dvije podne lampe. Šakira je sastavlja posebnu listu hrane i pića koju želi da ima iza bine, a hranu joj priprema lični kuvar. Poseban akcenat se stavlja na higijenu, svježinu, raznovrsnost i kvalitet hrane. Šakira je insistira na tome da sva preostala hrana, poslije koncerta bude donirana lokalnoj narodnoj kuhinji.

Limuzine, hrana i piće

Na spisku želja muzičara Eltona Džona nalaze se dvije limuzine koje će pratnju pjevača prebaciti od aerodroma do hotela, tri svlačionice, soba sa prijatnom temperaturom koja može da primi do desetoro ljudi, te da ima utikače za prečišćavanje vazduha.

U specijalnom kupatilu Eltona Džona mora biti 12 čistih roze peškira, a u dnevnoj sobi jedna sofa, četiri stolice, četiri lampe, tri telefona, faks, četiri velike biljke i jedan aranžman raznobojnog cvijeća (nikako hrizanteme, ljiljani ili ljubičice). O higijeni Eltonovog malog carstva iza scene brinu su dvije osobe, kao i o piću koje mora da bude servirano po njegovom uputstvu. Na listi pića koja je zahtijevao nalaze se četiri velike ili 12 malih flašica skupih voda "san pelegrino" i "evian", osam dijetalnih "koka-kola" u konzervi, četiri dijetalna "sprajta" i svježe mlijeko sa dva odsto mliječne masti.

Aksel Rouz iz grupe "Guns’n’Roses" traži da njegovu garderobu urede isključivo u crnoj boji i ukrase je svježim ružama. Kontroverzni muzičar zahtjev da ga u svlačionici čeka šampanjac, vodka, tekila, crno vino i pivo. Garderoba mu je bila u tamnim nijansama, čak su i stolnjaci bili crni, a na raspolaganju mu je bio krevet, dvosjed, stočić za kafu, šest lampi a na podu ćilim.

I muzičke zvijezde "Egzita", koji se od 7. do 10. jula održavao na Petrovaradinskoj tvrđavi u Novom Sadu, imale su podugačak spisak želja.

Britanski bend "Palp" zatražio je kvalitetno lokalno vino. Grupa "Editors" zatražila je domaće pivo i škotski džin "hendriks", koji se pije uz svjež krastavac i latice ruže Damaska. Uz to, oni su za grickanje tražili masline, ljute papričice i mnogo voća.

Džemirakvaj je zatražio luksuzni apartman za sebe i 25 jednokrevetnih soba u hotelu od pet zvjezdica za ostatak tima. Najzahtjevniji su, ipak, bili članovi benda "Arkejd fajr" koji su zatražili maserku. Budući da brinu za očuvanje životne sredine, insistirali su da im u bekstejdžu sve bude posluženo na biorazgradivom posuđu. Što se večere tiče, pored standardnih prohtjeva, zatražili su porcelansko posuđe i srebrni escajg.

Granica bezobrazluka

Sociolog Biljana Milošović kaže da neki od zahtjeva muzičkih zvijezda prelaze svaku granicu bahatosti i bezobrazluka.

- Muzičke zvijezde sa Zapada su mnogo razmaženije od domaćih. Kada osjete slavu, moć i poželjnost zvijezde od organizatora traže sve i svašta kako bi došli i održale koncert. Često imaju zahtjeve da im boja peškira i tepiha bude usklađena, što je i više nego smiješno - kazala je Miloševićeva.

Ona je naglasila da se muzičke zvijezde na ovaj način ponašaju ultimativno prema prostoru na koji dolaze i prema ljudima za koje pjevaju.

Miloševićeva je dodala da zvijezde prilikom održavanja svojih koncerata prema organizatorima imaju materijalistički stav, kao i pokušaj dokazivanja da su zvijezde i da zbog toga mogu da rade sve što hoće.

- Muzičke zvijezde često krše ljudske i moralne principe i više nego često prekoračuju granicu bezobrazluka - kazala je Miloševićeva.

Zahtjevi domaćih pjevača

Iako je standard ovdašnjeg šou-biznisa daleko ispod svjetskog, najveće estradne zvijezde u Srbiji takođe imaju specijalne zahtjeve kada nastupaju u inostranstvu.

Popularna pjevačica Jelena Karleuša traži da u grad u kojem nastupa doleti privatnim avionom, a za tamošnji prevoz limuzinu sa ličnim vozačem. JK traži da spava u hotelu sa pet zvjezdica, i to u predsjedničkom, odnosno najboljem apartmanu, koji mora da sadrži servirano egzotično voće i najmanje deset boca čuvene francuske vode "evijan" u mini-baru.

Uz to, ova pjevačica treba da ima posebnu telefonsku liniju, da spava isključivo na svilenoj posteljini pink boje, a da njeno kupatilo posjeduje hidromasažnu kadu. U prostorijama gdje boravi izričito je zabranjeno pušenje.

Crnogorski pjevač Sergej Ćetković je veoma skroman što se tiče zahtjeva i jedino što traži je 20 minuta tišine prije nastupa, flašu crnogorskog "vranca" i malo smijeha sa bendom pred izlazak na scenu.

Direktor agencije "Front stejdž" Siniša Tomić kaže da se prije svakog koncerta prvo moraju ispuniti uslovi tehničkog "rajdera" da bi muzička zvijezda uopšte održala koncert.

- Pored toga, svaka svjetska i domaća zvijezda ima svoj personalni "rajder" u kojem traži određenu vrstu viskija, votke, piva, vode. Pored toga zvijezde traže određenu hranu, cvijeće, kao i odvojene prostorije za pušače i nepušače - kazao je Tomić. Naglasio je da zvijezde koje su dolazile u Banjaluku traže i određene boje peškira na bini, kao malih tako i velikih.

- Zvijezde imaju zahtjeve što se tiče i broja stolica u bekstejdžu, fotelja, kauča i frižidera. Neki od njih su tražili da im se obezbijedi i kuvalo za čaj i kafu - kazao je Tomić.

On je naglasio da zvijezde u svojoj personalnoj "rajder" listi ističu u kakvom smještaju žele da borave i kakvog kvaliteta treba da bude sam smještaj.

- U slučaju da ne noće obično traže dnevni boravak u kojem se mogu istuširati i spremiti za nastup - kazao je Tomić.

On je naglasio da ne želi da spominje posebne zahtjeve muzičkih zvijezda u Banjaluci, ali je odao da je, na primjer, kuvar Lenija Krevica tražio da prostorija u kojoj će da kuva i sprema ručak bude odvojena od svih ostalih.

Ejmi

Lista kontroverzne pjevačice Ejmi Vajnhaus, koja je nedavno preminula, sastojala se obično od 72 strane. Osim obimnih tehničkih zahtjeva, Ejmi je, na primjer, za svoj posljednji koncert, koji je održala u Beogradu tražila da joj se obezbijedi cijeli sprat u hotelu u kojem je odsjela, te da joj niko od novinara domaćih medija ne prilazi.

Nezahtjevna Vanesa

Lista zahtjeva slavne violinistkinje Vanese Mej spada među jednostavnije. Britanka u "rajder" listi, kako se obično naziva spisak zahtjeva, obično traži da joj u hotelskom izolovanom apartmanu bude smješten klavir, pošto želi da svira veče uoči koncerta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana