Mačke-špijuni i golubovi u projektilima

Glas Srpske
Mačke-špijuni i golubovi u projektilima

Poslije toliko godina nekad više, nekad manje uspješnog obavještajnog rada, kao i tajnih i polutajnih operacija, američka Centralna obavještajna agencija (sa dobro poznatom skraćenicom CIA) stekla je reputaciju najsofisticiranije, najefikasnije i najdalekosežnije obavještajne službe na svijetu. U isto vrijeme CIA je postala nadaleko poznata po svojoj nevjerovatnoj paranoji i sklonosti za preduzimanje skupih, ponekad nezakonitih, a često beskorisnih i apsurdnih projekata, a sve u ime dostizanja i prestizanja konkurencije.

Malo ko bi mogao i da pomisli da sasvim obična kućna mačka može da postane ekspert za špijunažu, međutim mudraci iz CIA su došli na upravo takvu ideju. Šezdesetih godina prošlog vijeka, američka obavještajna služba potrošila je više od 20 miliona dolara na opremanje i obuku "Akustične mace", tajnog projekta u kojem su mačke postajali pokretni uređaji za snimanje.

U projektu je korišćena grupa posebno istreniranih mačaka kojima su hirurškim putem u repove usađeni mikrofoni, antene i baterije. Zatim su mačke puštene da se muvaju blizu Ambasade SSSR-a u Vašingtonu.

Ideja je bila da niko ne bi posumnjao u mačku koja bi se zatekla oko nogu grupe komunističkih zvaničnika koji raspravljaju o bitnim pitanjima za širenje proleterske revolucije, dok bi uređaji u njenom repu snimali razgovor koji bi se bežičnim putem prenosio do obližnjeg punkta u kojem bi bili agenti sa najsavremenijom opremom za "hvatanje" signala.

Plan je doživio realizaciju, međutim prvu mačku koja je krenula na "zadatak" pregazio je taksi, tako da je operacija "Akustična maca" ubrzo obustavljena.

Međutim, jedan od najsmjelijih obavještajnih poduhvata CIA za vrijeme Hladnog rata bila je operacija "Zlato", realizovana 1953. uz pomoć britanske obavještajne agencije MI6, s ciljem prisluškivanja telefonskih linija sovjetskog štaba u Istočnom Berlinu.

Bilo je potrebno izgraditi tunel dug 450 metara da bi se došlo do podzemnih telefonskih žica. Za prokopavanje tunela trebalo je šest mjeseci uz neizmjeran rizik, ali isplatilo se: CIA je za godinu dana snimila više od 50 hiljada telefonskih razgovora.

U čemu je onda bio problem? Krtica u britanskoj obavještajnoj službi javila je KGB-u za operaciju "Zlato" prije nego što je tunel bio završen, pa su Sovjeti sve vrijeme zapadnjacima poturali lažne informacije. Sovjeti su 1956. godine provalili u tunel i zatvorili ga, tako da je cijeli projekat neslavno završen.

Početkom 60-ih, kada je Hladni rat bio u punom zamahu, a strah od komunizma sveprisutan, CIA je predložila plan kodnog naziva operacija "Nortvuds". Ukratko, plan je predviđao da vlada organizuje i izvrši seriju terorističkih akcija u američkim gradovima (podmetanja bombi, otmice aviona, ulični neredi, sabotaže), a za sve to bila bi okrivljena Kuba.

To bi ojačalo podršku javnosti za rat protiv komunista, što bi dovelo do uklanjanje Fidela Kastra. Nacrt plana su izradili i potpisali članovi Združenog štaba američke vojske i predstavili Džonu Ficdžeraldu Kenediju, koji ga nije prihvatio.

Godinama kasnije, o operaciji "Nortvuds" su se čule samo glasine, ali se njeno postojanje pokazalo kao tačno kada su tajni planovi objavljeni 1997, u sklopu projekta objavljivanja dokumenata povezanih sa atentatom na Kenedija.

Šampion besmislenih vojnih projekata svih vremena osmišljen je u vrijeme Drugog svjetskog rata. Slavni bihevioristički psiholog B. F. Skiner dobio je zadatak od američke vlade da pokuša da uvježba golubove za upotrebu u sistemu navođenja projektila (operacija se zvala, naravno. "Golub"). U to vrijeme Skiner je bio jedan od najvećih stručnjaka za operativno prilagođavanje, metod koji je koristio sistem nagrađivanja i kažnjavanja za kontrolisano ponašanje.

Imajući u vidu sopstvenu stručnost, Skiner je u projektile postavljao posebno izvježbane golubove. Kamera na prednjoj strani projektila snimala je putanju leta, koja je zatim projektovana na ekran, da  bi golub mogao da je vidi. Jadne ptice bile su obučavane da prepoznaju buduće mete, a ukoliko bi projektil skrenuo s kursa, kljucnuli bi ekran. To bi odmah zabilježio sistem upravljanja projektilom i uslijedile bi nove koordinate.

Skinerov budžet je bio 25 hiljada dolara, a projekat se pokazao u manjoj mjeri uspješnim. Međutim, zvaničnici CIA nisu mogli da se otmu utisku da je operacija prilično bizarna, pa je na kraju otkazana.

Početkom 60-ih američka omladina je prva počela da eksperimentiše sa halucinogenim drogama, kao što je LSD, a za njom je krenula i CIA. Operacija "Vrhunac ponoći" bila je jedno od najbesmislenijih nastojanja američke obavještajne zajednice, s ciljem testiranja droga kao što je "ejsid" i to na građanima koji nisu znali da su pokusni kunići.

Projekat je realizovani u nekoliko sigurnih kuća u Njujorku i Kaliforniji. Prostitutke su imale zadatak da mladiće namame u sigurne kuće, gdje su im davani hrana i piće "obogaćeni" LSD-om i drugim narkoticima. Zatim su drogirani mladići smještani u prostorije sa dvosmjernim ogledalima, kroz koja su ljekari posmatrali njihovo ponašanje.

Riječ je bila o eksperimentalnom programu pomoću kojeg je pokušano da se otkrije mogućnost taktičke upotrebe psihotropskih narkotika radi lakših seksualnih ucjena protivnika na terenu. Međutim, projekat je pokazao svu svoju besmislenost i bio je ukinut poslije samo nekoliko godina. Većina dokumenata u vezi sa operacijom "Vrhunac ponoći" je uništena. Međutim, nekoliko njih je ustalo u životu, i "Njujork tajms" ih je ekskluzivno objavio 70-ih godina.

Zvjezdana kapija

Tokom projekta "Zvjezdana kapija", na koji je utrošeno 20 miliona dolara, tokom dvadeset godina (između 70-ih i 90-ih) organizovani su brojni parapsihološki eksperimenti, u kojima je pokušano da se utvrdi mogućnost "viđenja na daljinu", odnosno mentalnog prisustva udaljenim događajima. Osim toga, testirana su i vantjelesna iskustva i vidovitost. Iako su neki od ispitivanih postigli rezultate i za 15 odsto više od prosjeka, bilo je tu i tačnog predviđanja važnijih svjetskih događaja (vojne i talačke krize), većina takozvanih telepata i vidovnjaka u 80 odsto slučajeva davala je pogrešne odgovore. CIA je 1995. godine za sva vremena otkazala ovaj projekat.

preveo: Milenko KINDL

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana