Lovi kitove, gasi požare

Špigl
Lovi kitove, gasi požare

Ruskom premijeru Vladimiru Putinu nije bilo nimalo lako ovog ljeta. Požari su divljali ruskim prostranstvima, a Moskovljani su sedmicama teško disali zbog oblaka smoga s obližnjih požarišta.

Da stvar bude gora, činilo se da je Vlada potpuno nemoćna da učini bilo šta. Kritike na račun nesposobnih vlasti širile su se istom brzinom kao i požari.

Međutim, Putin je odavno pokazao da posjeduje izvrsno razvijen politički instinkt, pa su, zahvaljujući njegovim najnovijim zabavljanjem javnosti, sva nezadovoljstva ubrzo splasnula.

Ruski premijer je prošle sedmice tako otišao na ruski Daleki istok, gdje je bio u lovu na kitove. Tako je svom prebogatom životopisu dodao i stavku avanturiste koji obožava istraživati prirodu.

Ekspedicija je navodno trebalo da bude naučnog karaktera. Putin je specijalnim samostrelom ispaljivao strelice na sive kitove koji su bili u blizini brodice, da bi na taj način bili sakupljeni uzorci tkiva u svrhu proučavanja životnih navika ovih sisara. Međutim, Putin je bio u svom elementu, uživajući u gumenom čamcu sa motorom, kojim se hrabro probijao kroz talase nemirnog mora.

- Pogodio sam kita iz četvrtog puta! - veselo je uskliknuo Putin smiješeći se u kameru filmske ekipe koja je bilježila njegovo putešestvije.

Poslije povratka na obalu, upitan da li smatra taj poduhvat opasnim, lakonski je odgovorio: "Život je opasan", dodavši:

- Uradio sam to zato što volim. Obožavam prirodu.

To je tek najnovije u nizu uzbudljivih Putinovih pojavljivanja u javnosti, kojima ruski premijer želi javnosti da pokaže da i dalje čvrsto drži stvari pod kontrolom iako nije više predsjednik. Nešto ranije Putin je posjetio Utočište "Južna Kamčatka", rezervat koji je 1996. uvršten na listu svjetskog nasljeđa UNESCO-a. Tamo se vozio čamcem dok su ga sa obala rijeke posmatrali sivi medvjedi.

Usred prilično glasnih kritika zbog loše reakcije Vlade na požare koji su bjesnili širom Rusije, Putin je avionom protivpožarne zaštite gasio požare. Naravno, ovi njegovi izleti u kaskaderski svijet bili su praćeni glasinama da će se 2012. godine kandidovati za predsjednika. Međutim, on je to demantovao, rekavši da neće biti protivkandidat Dmitrju Medvedevu, te da će se njih dvojica dogovoriti o svemu prije izbora.

Mnogi će se sjetiti fotografija iz 2008. i Putina kraj uspavanog tigra kojeg je nekoliko trenutaka ranije pogodio strelicom za uspavljivanje. Nešto ranije iste godine fotografisan je kako polarnom medvjedu stavlja okovratnik sa uređajem za praćenje, ali fotografije iz 2007, na kojima Putin bez majice lovi u divljinama Sibira, do danas su ostale nenadmašne.

Tada je Putin bio u društvu Alberta Drugog, princa od Monaka. Njih dvojica odlučila su da odu u avanturu put južne Rusije.

Navratili su do grada Kizila, nekih 4.700 kilometara jugoistočno od Moskve. Odatle su se helikopterom i čamcem prebacili do ostrva na jezeru Tere-Kol, gdje su nekoliko dana proveli u jurti (vrsti šatora u kome žive mongolski nomadi) i obišli iskopine tvrđave sagrađene prije 1.200 godina.

Albert i Putin su obišli i Peterhof, carski ljetnikovac iz 18. vijeka na obalama Finskog zaliva, blizu Sankt Peterburga, Putinovog rodnog mjesta.

Princ od Monaka je i sam veliki ljubitelj prirode. Zagriženi je polarni istraživač, a prošle godine je na sankama koje su vukli psi otišao do Sjevernog pola.

Pecanje

Ruski premijer i princ od Monaka su otišli na pecanje na rijeku Jenisej, gdje je Putin pokazao svoj impresivni torzo, što je samo potvrda da ruski premijer i u 54. godini života vodi zdrav i sportski život, čemu je dokaz i crni pojas šesti dan u džudu.

PREVEO: Milenko Kindl


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana