Lovci na bankrot

Milenko Kindl
Lovci na bankrot

Advokatske firme širom Sjedinjenih Država otpuštaju osoblje, ukidaju bonuse i zamrzavaju plate ali, kako jednom neko reče, u svakoj nesreći za nekog ima sreće. Jer, advokati stručnjaci za bankrot su, sa galopirajućim rastom broja propalih korporacija, sve traženiji, piše "Tajms".

Prema podacima bankrdžpticudata.com, u januaru i februaru 36 kompanija u Americi podnijelo je zahtjev za bankrot, dok se u istom periodu prošle godine za taj korak odlučilo 17, a pretprošle godine 11 firmi. Vrijednost firmi koje su otišle pod stečaj je takođe puno veći, i iznosi 66,5 milijardi dolara, u odnosu na prošlogodišnjih 10,6 milijardi.

A honorari koje advokati u tim prilikama uzimaju obaraju rekorde. Na primjer, advokatska firma "Kirklend i Elis" iz Čikaga, za pravnu pomoć kompaniji Tronoks (hemijska industrija), uzimala je 1.100 dolara po satu.

Džon Lindzi, partner u firmi "Mejdžor, Lindzi i Afrika", vodećoj u regrutovanju mladih i perspektivnih pravnika na tlu SAD, kaže da konstantno raste potražnja za advokatima specijalizovanim za bankrotstvo i restruktuiranje kompanija:

- Mnogo je dinamike i događanja na tom polju - kaže on, dodajući da nema više izbirljivosti kada su u pitanju stečajni postupci:

- Ranije je za elitne advokatske firme bilo neprimjereno da se bave bankrotom, ali ti dani su odavno iza nas. Sada je riječ o poslovima u kojima su vjerovnici najuglednije finansijske institucije na svijetu.

Najbolji pravni zastupnici specijalizovani za stečaj mogu tražiti sedmocifrene honorare, uključujući višegodišnje garancije za bonus, tvrdi Lindzi, potvrđujući sumnje da su, zahvaljujući stečajnom "bumu" ponovo zasjale zvijezde bankrota, koje su ranije napustile advokatske firme i prešle u investicione banke.

Harvi Miler, kralj američkih advokata specijalizovanih za stečajni postupak, vratio se prošle godine u advokatsku firmu "Vajl Gotšal i Manžes" nakon što je pet godina proveo u jednoj banci. Povratak 75-godišnjeg veterana značio je pun pogodak.  Miler je predvodio advokatski tim zadužen za stečaj čuvene firme "Leman braders", što je bio najveći bankrot jedne korporacije. Honorari za taj posao iznosili su između 650 i 950 dolara na sat za partnere i savjetnike, te između 355 i 595 dolara po satu za spoljne saradnike.

Zbog tako velikih honorara, advokati specijalizovani za stečaj ne štede ni vremena ni znanja i danonoćno rade. Tako radni dan Harvija Milera počinje u osam časova ujutro i traje do 11 uveče, a često radi i cijelu noć.

Nepostojanje slobodnog vremena i sati provedeni u proučavanju obimnih materijala neće uplašiti tek svršene pravnike, koji jedva čekaju trenutak u kome će dokazati svoje umijeće. Marša Goldstin, koja je na čelu odsjeka za biznis, finansije i restrukturisanje korporacija u advokatskoj kući " Vajl Gotšal i Manžes", kaže:

- Prema onome što saznajemo iz studentskih kuloara, sve je više polaznika koji se usavršavaju u sistemima bankrota u SAD.

Goldstinova ističe da advokatski timovi zaduženi za stečaj dovode stručnjake iz drugih oblasti prava kao što su korporacije, parnični postupak ili porezi, kako bi zajedničkim snagama lakše riješili velike slučajeve.

Erik Fridman, kome se idućeg mjeseca smiješi partnersko mjesto u advokatskoj kući "Skaden i Arps" kaže da će, zahvaljujući privrednom i ekonomskom haosu, biti dosta posla za pravne eksperte koji se bave hipotekama, potrošačkim kreditima i bankarstvom.

I britanski advokati, stručnjaci za bankrot, imaju pune ruke posla, ali ni blizu koliko njihove američke kolege. Jer, stečajni postupak u SAD odvija se na sudu, u kome centralna uloga pripada advokatima. Sa druge strane, u Britaniji se bankrotom bave administratori, obično računovodstvene firme, a sve se uglavnom završi bez pretjeranog uplitanja suda.

Diskrecija

Neki analitičari smatraju da administratori u Britaniji imaju previše diskrecionog prava, dok sistem koji vlada u SAD, u kome velike stečajne odluke mora odobriti sud, a i osporiti treća strana, bolje odgovara složenim procesima restrukturisanja privrede u nastalom dobu recesije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana