London - grad elegancije

Jelena Bjelica
London - grad elegancije

London je najveći grad i prestonica Ujedinjenog Kraljevstva, drugi najveći grad u Evropi poslije Moskve, sa više od sedam miliona stanovnika. Leži na obalama Temze u jugoistočnoj Engleskoj.

To je grad koji će vas ostaviti bez daha, jer sav odiše elegancijom, urednošću i ljepotom. London je bučan, živopisan i energičan grad, a opet engleski pedantan i uređen. U potpunosti opravdava svoj nadimak "glavnog grada Evrope", a pošto je svojevremeno, na vrhuncu moći britanske imperije, smatran i glavnim gradom svijeta, multikulturalnost je jedna od njegovih najupadljivijih osobina.

MNOGO JE ZNAMENITOSTI koje u Londonu treba posjetiti, ali za većinu njih turisti nemaju dovoljno vremena. Na visini od 135 metara Londonsko oko (London Eye) jedno je od najspektakularnijih zdanja nove gradnje. Sa nevjerovatnim pogledom na većinu londonskih glavnih atrakcija kao i mjesto sa koga je moguće vidjeti panoramu grada, svaki turista sa oduševljenjem čeka da se provoza u ovoj nevjerovatnoj spravi.

Londonska kula vjerovatno je najpoznatija tradicionalna građevina Londona. Sagrađena je tokom 11. vijeka, a svaki novi monarh igrao je značajnu ulogu u njenom razvoju. To je takođe i muzej kraljevskog nakita koji prikazuje najljepše dijamante.

Vestminsterska opatija, koja je sagrađena prije 1.000 godina, bila je 400 godina rezidencija za britanske monarhe. Ova zgrada je najpoznatija po svom detalju, satu zvanom Big Ben. Tokom sezone zatvorena je za posjetioce.

PORED TOGA ŠTO JE to oficijelna rezidencija kraljevske porodice, Bakingemska palata je takođe administrativni centar monarhije i ima najvjerovatnije najpoznatiju fasadu od bilo koje palate na svijetu.
Iako je palata ukrašena i dekorisana dragocjenim umjetničkim djelima kraljevske kolekcije, jedne od najvećih umjetničkih kolekcija u svijetu danas, ovo nije galerija niti muzej. Ona je uglavnom u funkciji članova kraljevske porodice. Godišnje je posjeti 50.000 gostiju na prijemima, ručkovima i večerama i na kraljevskim baštenskim žurkama. Obični posjetioci mogu je posjetiti u nekim organizovanim turama i obići samo neke njene dijelove. Tokom ljeta, mijenjanje stražara ispred palate je atrakcija sama za sebe.

Palata se nalazi u prelijepom parku Sent Džejms u samom centru grada.

MEĐU NAJPOSJEĆENIJIM znamenitostima sigurno je "Madam Tiso", jedan od poznatih muzeja voštanih figura u svijetu, sa više od 400 modela poznatih zvijezda, političara, kraljevske porodice i sportista, kao i brojnih poznatih kriminalaca i mafijaša. Tu se nalazi i londonski planetarijum, takođe jedan od najvećih, spreman da zapanji turiste pogledom u univerzum.

U Londonu su najbolji muzeji i galerije besplatni, a spadaju u rang najvećih na svijetu. U svakom se mogu gledati predivni eksponati i uživati u djelima najvećih svjetskih umjetnika, stare arhitekture, čudima nauke i tehnike, rijetkim životinjskim vrstama.

Istorija:

<Grad London osnovali su Rimljani oko 50. godine poslije Hrista. Najveći značaj dobija u doba Alfreda Velikog kada 1191. dobija samoupravu. Od tada će politički i ekonomski značaj Londona neprestano rasti, uprkos velikom požaru 1666. U XIX vijeku prerasta u svjetsku metropolu u kojoj su sklapani mnogobrojni međunarodni ugovori i održavane brojne konferencije.

 USLUGA                                                     CIJENA

Prenoćište u hotelu                                  od 80 KM

Ručak u restoranu                                      od 50 KM

Gradski prevoz za cijeli dan                     od 10 KM

Sok                                                             od   6 KM

Sendvič                                                      od   8 KM

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana