Ljeto u znaku sedamdesetih i osamdesetih

N. Branković, M. Čigoja
Ljeto u znaku sedamdesetih i osamdesetih

Zimski period zasigurno je za nama, a kako su nam sunčani dani i visoke temperature sve bliže, trebalo bi da i svoju garderobu prilagodimo tome.


Kreatori su odlučili da ljeto 2011. prođe u što prirodnijim materijalima izuzetno jakih boja, ali je ipak neizostavna i bijela. U modi će biti i cvjetni dezeni, ali i senzualna boja kože, kao i svi materijali, od džinsa do prozračnih i laganih.

Bijelo i cvjetni dezeni

Bijela košulja uvijek je "in", ali ovog ljeta biće naročito popularna. Ovaj jednostavni komad odjeće odiše stilom i elegancijom i omogućava da kombinujete najrazličitije odjevne predmete, bilo da se radi o nečem kežual i bez napora, ili nečem svečanom i sofisticiranom.

Predstojeća sezona temelji se na romantičnim i boemskim odjevnim predmetima. Za sve ljubitelje printeva ljeto 2011. donosi široku paletu cvjetnih printeva. Cvijeće može da bude veliko ili malo, zgusnuto ili tek tu i tamo nabacano.

Povratak sedamdesetih jedan je od najpopularnijih trendova za ovo proljeće i ljeto. Postoje kolekcije koje predlažu siluete koje će vas odvesti nazad u to modno doba.

Moderne i šik, pantalone sa širokim nogavicama donose ženstvenost i sofisticiranost. Dobro poznata maksi haljina postala je omiljena ne samo za ovu specifičnu sezonu, jer je udobna i svestrana, a ovo proljeće i ljeto neće moći da prođe bez nje. Prozračne i sa različitim uzorcima, maksi haljine biće ponovo jedan od najpopularnijih odjevnih predmeta.

Modni dizajner Davor Sladaković kaže da su ove sezone u trendu 70. godine, što znači da imamo mješavinu stilova, ali ne i šarolik pristup odijevanju.

- Za razliku od nekih prethodnih sezona, modni kreatori ove sezone preporučuju snažniji ali umjeren seksepil, nešto malo duže suknje, jednostavnije krojeve i usmjerenije boje. Jedino u čemu su sad boje u ekspanziji je mejkap, gdje dominiraju boje poput ljubičaste, žute, odnosno malo jarkije boje - rekao je Sladaković.

Neće se pogriješiti, dodao je, ako se budu koristile pastelne boje koje su u optici ispranog, odnosno izblijeđenog.

- Treba izbjegavati blještavilo, kao i teksture koje su prenaglašene sa efektom sjaja - rekao je Sladaković.

Istakao je da će od boja preovladavati blijedoljubičasta, blijedocrvena, vraća se i boja konjaka, a tu su i crna i siva boja.

- Dizajneri koji u našem regionu diktiraju modne trendove bazirali su se najviše na boji konjaka, s tim da se koristi obavezno optika izblijeđenog, a ne sjajnijeg - naglasio je Sladaković.

Naglašava da, kada nešto "legne" našem mentalitetu, onda se to vuče nekoliko trendova.

- Ono što je pozitivno je to da sve više djevojaka kupuje salonke i cipele sa štiklom, koje kombinuju sa jednostavnim džinsom. To je ono što traje već otprilike dvije do tri sezone, a što može ostati i ovu sezonu ali da se koristi uz nešto jednostavnije krojeve, duže suknje, bez pretjerane upotrebe svile, sjajnih, kičastih kombinacija i slično, što je svojstveno našem mentalitetu - kaže Sladaković.

Džins i kombinezoni

Dizajneri su koristili široku paletu voćnih, jarkih boja zbog kojih se definitivno "iskače" iz mase. Međutim, kod ovih odjevnih predmeta puno pažnje treba posvetiti kombinovanju odjeće, a za ostatak autfita odlučite se za neutralne nijanse, poput bijele, bež ili crne.

Sa druge strane, pravi hit biće odjeća boje kože koja savršeno odgovara preplanuloj koži, ali i onoj svjetlijoj dajući  joj dašak svježine.  Odjeća boje kože može izgledati seksi i elegantno, samo morate znati kako da odaberete pravu nijansu na osnovu vaše kože i boje kose.

Vječni klasik, džins se uvijek nanovo osmišljava i osvježava iz sezone u sezonu. Za izgled od glave do pete u džinsu kombinujte džins suknju sa strukiranom džins jaknom ili košuljom, ili se odlučite za pantalone visokog struka.

I poslije prošlog ljeta trend kombinezona se nastavlja. Šik i elegantan ili pak zabavan i razigran, dobro odabran kombinezon može postati vaš omiljen odjevni predmet, samo morate da odaberete pravi za oblik vašeg tijela. Ove sezone, pored mnogo neutralnih i bež tonova preovladavaće i jarke, odvažne boje i boemski printevi.

Prema riječima modnog dizajnera Svetlane Balaban, ono što se ove ljetne sezone kod nas i na svjetskoj modnoj sceni nudi nije isto.

- Prateći svjetske modne trendove za ovu sezonu, uglavnom će se nositi lepršavi materijali, svila i pamučni materijali uglavnom šarenih dezena - istakla je Balabanova.

Na svjetskoj modnoj sceni sada je aktuelna bijela boja, dodala je, a najviše se koristi pamuk u bijeloj boji u kombinaciji sa pamučnim čipkama.

- To podsjeća na neke 80. godine, ali ne krojevima nego tim materijalima. Što se tiče krojeva, već nekoliko godina sve je dozvoljeno, ali tokom ljeta najviše se nose haljinice, bilo da su kratke ili duge, ispod koljena ili ne, sa volanima ili bez, kratkih rukava ili sa bretelama - istakla je Balabanova.

U svakom slučaju, navela je, nose se materijali u kojim "koža može da diše", odnosno prirodni materijali koji se najviše preporučuju.

- Kada je riječ o svečanijem programu, tu su, recimo, najviše zastupljene rese što će kod nas tek kasnije doći. Rese će biti zastupljene na haljinama, kako kratkim tako i dugim, a biće tu i volana, lepršavih materijala, svile na kojima će preovladavati jednobojne nijanse, pastelne, ali i neke jarke boje - naglasila je Balabanova.

Prirodni materijali

Modni dizajner Istok Bratić kaže da će, kao i svakog ljeta, tako i ovog preovladavati klasični prirodni materijali poput pamuka, lana, potom kombinacija lana i pamuka ili lana i vuna.

- Sve odjevne kombinacije od pomenutih materijala trebalo bi da budu u bijeloj boji ili u kombinaciji "mariner stil" bijela, plava i crvena boja - rekao je Bratić.

Dodao je da je to njegov način viđenja ljeta i kolekcije.

- Ove sezone "musthave" su haljine od dobrih materijala poput lana ili svile u nekim jarkim bojama. Bijela, crvena i plava boja preovladavaće ovog ljeta. Ako je, na primjer neka, odjevna kombinacija u bijeloj i plavoj boji, onda uz nju obavezno ide neki modni dodatak u pink ili žutoj boji - istakao je Bratić.

Osim navedenih boja, dodao je, ovog ljeta preovladavaće i narandžasta, zatim boja leda, jarka pink i crvena boja koja je neprevaziđena.

Šta treba da nose muškarci

Kada je u pitanju moda za muškarce, ove godine naglasak je na izduženom izgledu koji se postiže užim krojem pantalona i strukiranim odijelima te košuljama, a za završni dodir elegancije služi skinndž kravata, čija bi otkačena ili ozbiljna boja trebalo da odgovara vrsti događaja.

Ove sezone nosiće se lake ljetne majice i košulje nebeskih, "breskvastih" i zemljanih tonova.

Gotovo da nema muškarca koji u svom ormaru ne drži barem nekoliko pari džins pantalona, a svi znamo koliko su one trajne i uskladive s odjećom za razne prilike. Te pantalone trebalo bi da budu jednostavnih modela i neutralnih tonova. Kratka varijanta pantalona - bermude takođe će se nositi ove sezone.

Torbe

Torbe i torbice predstavljaju raspoloženje, stil i status. Na revijama kolekcija za proljeće/ljeto 2011. predstavljene su razne svježe ideje pretočene u neodoljive torbice.  Uglavnom kožne, sa ručkama ili dugačkim lancem, ručne torbice su savršene za trendi "kežual" izgled.  Ove sezone u trendu su i torbe u retro stilu, veselih boja, dizajna prošlosti i sa šljokicama. Torbe na kopču su "musthave" modni dodatak. Moderne, otmjene i luksuzne torbe na kopču vizija su velikog broja modnih dizajnera. Crno-bijele, cvjetne te torbe sa životinjskim uzorkom prikladne su za gala zabave. Privlačne i funkcionalne torbe za svaki dan ovog ljeta su uglavnom u neutralnim tonovima, sjajne i mat.

Stilizovane dimije

Modni dizajner Blanka Zgonjanin za ovo ljeto preporučuje lepršave šarene materijale, pamuk, lan, svilu, aktuelne malo egzotične i leopard dezene.

- Aktuelni hit ove sezone su stilizovane dimije uz koje obavezno kao neizostavni modni dodatak idu mačkaste naočare. Kada je riječ o bojama, preovladavaće puder roza, tirkizna i bež boja - istakla je Zgonjaninova.

Nakit

Kada je riječ o nakitu, ovog ljeta, prema riječima modnih kreatora, biće u trendu metalne narukvice u zlatnoj, bronzanoj i srebrnoj boji, ogromne ogrlice, dugačke minđuše i veliko prstenje.

Ništa ne upotpunjuje odjeću kao cvijeće, pa i nije iznenađenje da se cvijeće moglo vidjeti na svim modnim dodacima poput ogrlica, narukvica, minđuša ili prstenja koje su nosili modeli raznih dizajnera za ovu sezonu.

Plava, ružičasta, koralna, žuta, zelena i narandžasta, svejedno je - sve dok je uočljivo, moderno je.

Ovog ljeta u trendu je i nakit od čipke i svile, bilo da je riječ o ogrlicama ili narukvicama. Iako ovakav nakit nije dugotrajan, ekstra je moderan. Ove sezone uz nakit tirkizne i koralne boje, najdominantniji trend predstavlja nakit neobičnog oblika, kompozicije i futurističkog izgleda.

*****

Davor Sladaković:

Treba izbjegavati blještavilo

Svetlana Balaban:

Tokom ljeta najviše se nose haljinice

Istok Bratić:

Preovladavaće klasični prirodni materijali

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana