Ljeti Sahara, zimi Sibir

M. Miljić, D. Keleč
Ljeti Sahara, zimi Sibir

Sa svih strana svijeta iz godine u godinu dolaze uznemirujuće vijesti o podivljaloj "majci prirodi". Vremenske neprilike postaju ekstremne, a pred velikim sušama, vrućinama, sibirskim zimama, običan čovjek mora da poklekne.

Klimatske promjene koje cijela planeta, ali Republika Srpska, posljednjih godina I te kako osjećaju, u idućim decenijama, predviđaju stručnjaci, biće još ekstremnije.

Proljeće i jesen postepeno će nestajati, smjenjivaće se tropska ljeta i sibirske zime, biće manje kiše, ali više poplava, suše i veoma niskih temperatura.

Globalno zatopljavanje

Ono što je interesantno, jeste da je za većinu neobičnih prirodnih pojava, kako ističu stručnjaci, odgovoran isključivo čovjek, koji je svojom nepažnjom oštetio mnoga prirodna bogatstva.

Jedan gorućih problema čovječanstva danas jeste globalno zatopljavanje, za koji je, prema riječima člana Komiteta za klimatske promjene u BiH Nebojše Kuštrinovića, glavni krivac čovjek.

- U nekim zemljama počeli su da izbijaju ratovi upravo zbog suša i stalnog rasta temperatura, dok je u nekim karakteristično stalno seljenje naroda - kazao je Kuštrinović.  

Posljednja decenija u Republici Srpskoj, ističe, najtoplija je od kada postoji mjerenje temperature.

- Iako za ljeto, koje je već iza nas, nema još objavljenih podataka o temperaturi, nezvanični podaci pokazuju da je ovo ljeto bilo najtoplije u Srpskoj od 1882. godine, odnosno od kada se mjeri temperatura - kazao je Kuštrinović.

Naglasio je da se posljednjih godina gube razlike između godišnjih doba, jer se promijenio režim padavina.

- Visoke temperature, sibirske zime, suša i poplave postaju najveći problem 21. vijeka - istakao je Kuštrinović i dodao da će u idućim godinama biti sve više zastupljene sibirske zime na prostorima Srpske, dok će sa druge strane ljeta biti sve toplija. 

Ono što je neobična pojava jeste to da će temperatura u RS u idućim godinama biti slična onoj u sjevernoj Grčkoj. Ovog ljeta u Srpskoj je bilo mjereno i do 48 stepeni Celzijusa.

I u Republičkom hidrometeorološkom zavodu RS ističu da je posljednja decenija najtoplija od kada se mjeri temperatura.

- Prethodnih godina temperature su porasle za 0,7 stepeni, dok se prema prognozama očekuje da će tokom idućih godina temperature skočiti za dva do tri stepena - kazali su u ovom zavodu.

Izrazito visoke temperature pogodovale su širenju požara, koji su sedmicama gutali sve pred sobom.

Evropska agencija za okolinu (EEA) nedavno je objavila  podatke, prema kojima će toplotnim udarima u periodu od 2071. do 2100. godine najviše biti zahvaćen jug Španije, Grčka, južni dio Francuske, te Italija i zapad Turske. Najmanje toplotnim udarima biće izložena Austrija i Švajcarska i zemlje sjeverne Evrope.

EEA se prilikom ove analize bazirala na pretpostavljenim trendovima zagrijavanja i predviđenim udarima vrućine u urbanim sredinama.

Agencija je napravila kartu sa 500 evropskih gradova, a inače u najugroženijim područjima prema prognozama EEA temperature tokom dana biće više od 35 stepeni Celzijusa, a tokom noći neće padati ispod 20 stepeni i to više od 50 dana u godini.

Minusi i poplave

Sibirska zima, koja je u prethodne dvije godine zahvatila Srpsku, kada se na termometru u pojedinim mjestima spuštala i do minus 31 stepeni Celzijusa, postaće sve češća pojava.

Ekstremno niske temperature odnijele su i nekoliko ljudskih života, uglavnom starijih osoba koji nisu mogli da se odupru sibirskim hladnoćama.

Međutim, poslije obilnih snježnih padavina i "debelih" minusa", otopljavanje velikih količina snijega dovelo je do poplava, a vodena bujica nosila je sve pred sobom, od mostova, do čitavih kuća.

Srpska već tri godine strepi od poplava, koje su prethodnih godina nanijele velike štete domaćinstvima, te stvorile nenadoknadivu štetu prirodnim bogatstvima.

Vremenske nepogode u Srpskoj nisu se završavale sa poplavama, jer su poslije njih uslijedila klizišta, koja su zatrpavala objekte i mostove.

Pored velikih vrućina i oštrih zima, u posljednjem periodu priroda je na udaru i raznih eksplozija Sunca, koje mogu biti veoma štetne po zdravlje ljudi.

Tako je NASA prošle godine snimila spektakularnu eksploziju na površini Sunca, koja je poznata kao koronalno izbacivanje mase, a erupciju je uzrokovala neobična Sunčeva baklja koja je u svemir otpustila radijacijsku oluju, kakva nije viđena od 2006. godine.

 

Veliki broj stanovnika Republike Srpske, ali i cijelog svijeta, poslije ove eksplozije se osjećao loše, a uzrok zdravstvenih problema mogao je da potraži upravo  u eksploziji na površini Sunca, koja prema mišljenju ljekara i stručnjaka može negativno da utiče na zdravlje.

Profesor nuklearne fizike na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Banjaluci Branko Predojević rekao je "Glasu Srpske" da se razne eksplozije i turbulencije koje se događaju na Suncu, ostavljaju određeni uticaj na Zemlji.

- Poslije ovakvih eksplozija značajan broj naelektrisanih čestica može da dođe do Zemlje, odnosno da uđe u atmosferu, što može da uzrokuje promjenu u magnetnom polju. Ipak, ne treba stvarati paniku među stanovnicima, jer ovo sigurno nisu neki ozbiljniji negativni uticaji - istakao je Predojević.

Dodao je da najčešći vid poremećaja koji može da se desi na Zemlji, poslije ovakvih slučajeva, razne smetnje i poremećaji na telekomunikacijama.

Zdravlje

Ljekari u RS kažu, da eksplozije na Suncu, te slične nepravilnosti koje se dešavaju prilikom narušavanja prirode i njenog poretka, kao što su velike vrućine i sibirske zime mogu negativno da utiču na zdravlje ljudi, a mnogi stanovnici zbog toga mogu da osjete određene tegobe.

- Većina ljekara u Srpskoj nije upoznata sa ovakvim dešavanjima u svemiru i prirodi, koja je sama po sebi čudo i koja nerijetko može da donese razne negativne uticaje. Eksplozije na Suncu i slični poremećaji mogu da izazovu razna oboljenja - kazala je specijalista medicine u Domu zdravlja u Doboju Anđa Sušić.

Prema njenim riječima, svakako da postoji sve više direktnih dokaza prema zdravstvenim nalazima da ovakvi poremećaji u svemiru, a posebno na Suncu, mogu da izazovu negativne uticaje na zdravlje.

- Ozonski omotač je jako oštećen, tako da svi stanovnici treba da se što manje izlažu Suncu kada su u pitanju nagle klimatske promjene, a ovog upozorenja se posebno moraju pridržavati hronični i srčani bolesnici - kazala je Sušićeva.

Dodala je da na stanovnike veoma negativno utiču i nagle promjene vremena.

- Veliki pad temperatura, ali i vrućine veoma teško podnose hronični i srčani bolesnici, koji u takvim slučajevima imaju razne zdravstvene tegobe, zbog čega im se savjetuje da redovno uzimaju svoje terapije - dodala je Sušićeva.

Predviđanja

Naučnik Džejms Hansen, direktor NASA Instituta "Goddard", ističe da su crna predviđanja o posljedicama stalnog porasta temperature, objavljena 1988. godine, već premašena.

Stručnjaci napominju da klimatske promjene ne izazivaju samo materijalne štete, a sve više njih upozorava da one izazivaju i stres odraslih i tjeskobu djece i da bitno utiču na mentalno zdravlje ljudi. Promjene klime mijenjaju i poljoprivredu, prvenstveno smanjujući prinose nekih povrtlarskih kultura.  

Šta nam donosi promjena klime?

POPLAVE - Zbog velikih padavina u kratkom periodu biće sve više poplava

SUŠE - Do 2020. godine količina vode u RS mogla bi da padne i za 12,5 odsto.

POŽARI - Zbog perioda sa jako visokim temperaturama očekuje nas veći broj šumskih požara

BOLESTI - Zbog "nenormalnih" temperatura biće povećan broj srčanih udara i hroničnih oboljenja, a širiće se i bolesti koje potiču od ujeda komaraca - groznica zapadnog Nila, malarija i sl.

PAD PRINOSA ŽITARICA - Pšenica, kukuruz, suncokret, i krompir imaće manje prinose

MANjE STRUJE - zbog manjka vode iz hidropotencijala imaćemo manje struje

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana