Ljepotice koje cijepaju atome

Milenko Kindl
Ljepotice koje cijepaju atome

Zamislite na trenutak savršeno izvajanu ljepoticu kako u bikiniju izranja iz jezera, dok se u pozadini uzdižu veličanstveni nuklearni reaktori. Uvrnuto? U Rusiji svakako ne. Djevojke i žene zaposlene u tamošnjoj nuklearnoj industriji ne ustručavaju se da se svake godine prijave za izbor za Mis atoma.

Ovaj neobični sabor ljepote održava se već šestu godinu, i iza sebe ima izdašne sponzore i veliku popularnost. Tu nema demonstranata koji će na učesnice bacati truli paradajz. Umjesto toga, izgleda da je ova hrabra strategija fuzije atomske energije i zanosnih "bombi" tek jedna od strana života - ili bar nevjerovatan trik.

- Javnosti želimo da pokažemo da je nuklearna industrija kao i svaka druga. U njoj rade obični ljudi, uključujući mlade, atraktivne žene - kaže za ABC News Ilja Platonov, vlasnik sajta Nuclear.ru koji organizuje ozbor Mis atoma.

Platonov takođe priznaje da ova svetkovina ljepote ima za cilj da ublaži negativnu sliku i predrasude o "opasnoj" i "prijetećoj" nuklearnoj industriji.

Spektar učesnica ovogodišnjeg izbora za Mis atoma, koji će biti održan početkom marta, je uistinu širok. Mnoge od njih izgledaju sasvim obično, bez onih savršenih atributa toliko prisutnih na nekim drugim izborima za mis ovog ili onog. Međutim, neke od njih su nevjerovatno lijepe. Na fotografijama koje su priložile uz svoje profile, izazovno su se pružile preko karoserija automobila ili stolova, ili izazovno poziraju ispred mašina ili morskih obala, dok druge nose otkačene šešire ili jednostavno sjede za kancelarijskim stolovima.

U rubrici "interesovanja" dame su navodile razne vrste aktivnosti, kao što su ples, uzgajanje kaktusa, putovanja ili sport. Neke od njih, poput Julije Leonove iz Sibira, dodale su mrvicu intrigantnosti: "Mogu da budem tigrica, koja bljeskom svojih zuba širi strah, ili orao koji slobodno leti nebom... Mogu da igram stotine različitih uloga, ali biram samo one koje mi se dopadnu", navela je Leonova.

Svjetlana, studentkinja politehničkog fakulteta, budući inženjer, koja pohađa kurs za manekene, a prošle godine je proglašena za Mis elegancije, izgleda da posjeduje dobitnu kombinaciju osobina: njeni interesi uključuju "fitnes", frizure i mir u svijetu: "Željela bih da svijet nije pun negativnih pojava, nego da njim vladaju mir, prijateljstvo i ljubav", piše Svjetlana.

U Izboru za Mis atom ne škodi ni doza patriotizma i ljubavi prema Majci Rusiji. Jedna učesnica poslala je fotografiju na kojoj oduševljeno maše ruskom zastavom.

Među sponzorima Izbora je korporacija "Atomenergoprom", osnovana prije dvije godine i u bliskim poslovnim vezama sa Rosatomom, agencijom koja kontroliše civilne i vojne sektore nuklearne industrije, a to znači i cjelokupnu proizvodnju nuklearnog materijala u Rusiji.

Dakle, budućnost atomske energije u Rusiji je u sigurnim rukama, što će i ove godine pokazati mlade, lijepe i obrazovane nuklearne fizičarke.

Reaktori

"Rosatom" je nedavno objavio planove za izgradnju 40 novih nuklearnih reaktora vrijednih 60 milijardi dolara. Ako se ti planovi ostvare, udio Rusije u svjetskoj proizvodnji atomske energije porašće sa sadašnjih 17 na 25 procenata. U ovoj zemlji je inače aktivan 31 nuklearni reaktor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana