Ljekovita voda ispod planinskih masiva

Radoje Tasić
Ljekovita voda ispod planinskih masiva

Naučnici odavno tvrde da se značajna prostranstva zapadne Srbije i istočne Bosne nalaze na ogromnim zalihama termalne vode koja na više mjesta izvire praveći pri tome poznata prirodna lječilišta ili banje.

Po toj teoriji, masivi planina Tare i Zlatibora sa njihovim ograncima Dikavom, Zvijezdom i Šarganom plivaju na akumulacionim jezerima punim ljekovite, tople vode ili obične hladne tekućine sa normalnom temperaturom koja pod hidrostatičkim pritiskom izbija na površinu praveći ili banje ili potoke.

Devedesetih godina prošlog vijeka, na zahtjev čelnih ljudi tada poznatog preduzeća "Palisad", stručnjaci su napravili nekoliko probnih dubinskih bušotina na Zlatiboru i utvrdili da leži na toploj vodi.

Namjera im je bila da se topla voda ispod ove opjevane srpske planine koristi za grijanje ovog hotela koji je tada imao oko 900 ležajeva.

U elaboratu je pisalo da se termalna voda nalazi na dubini od nekoliko stotina metara i da joj je temperatura čak 90 stepeni Celzijusovih.

Međutim, istraživački radovi su tada prekinuti.

Ove godine opština Čajetina je zajedno sa Rudarsko- geološkim fakultetom iz Beograda uradila studiju o vodenim potencijalima ove opštine, u kojoj je zaključeno da se ispod planinskog masiva Zlatibora nalaze rezervoari sa geotermalnom, ali i hiperalkalnom vodom jedinstvenom u svijetu.

Načelnik Odjeljenja za privredu opštine Čajetina Bojana Božanić kaže da su u toku istraživanja na terenu i da ovih dana očekuju da se otvore nove bušotine na dubini od 500 metara. Bušenje terena vršiće se i na teritoriji mjesne zajednice Zlatibor jer su studije pokazale da i ovaj dio planine pliva na podzemnom jezeru.

- Prve probne bušotine su dale vidljive rezultate. Tako je kod hotela "Olimp" na Zlatiboru izbio mlaz mineralne vode sa visokim sadržajem magnezijuma, a stručnjaci geolozi su utvrdili da podzemni rezervoari na ovom mjestu mogu dati milion litara vode dnevno ili 14 litara ove tekućine u minutu - kaže Božanićeva.

Ona je uvjerena da će se naći još izvora termalne vode i to u velikim količinama, što će omogućiti da se na ovoj opjevanoj planini otvori banja i pored ostalog razvija i banjski turizam.

Od vode iz podzemnih rezervoara ispod Zlatibora i Tare formirao se i njen izvor u Pribojskoj banji, koja se nalazi na južnoj strani zlatiborskog masiva.

- Temperatura vode u našoj banji je 37 stepeni Celzijusovih. Ona od davnina posjeduje ogromne iscjeliteljske moći jer ubrzava zarastanje rana, opadanje krasta i zarastanje promjena na koži nastalih zbog slabljenja periferne cirkulacije, zapaljenje nerava, kao i ozljeda kostiju i mišića - kaže direktor Pribojske banje Dragan Pjevčević.

O ljekovitosti vode Pribojske banje govori i legenda da je u njoj kraste na tijelu izliječio Uroš (Hrapavi), sin Stefana Prvovjenčanog, koji je zbog toga darovao manastir Svetog Nikole kroz čiju portu voda prolazi, a i Sveti Sava je u termalnoj vodi banjao svoje umorne noge.

Odušak vode iz jezera ispod Zlatibora i Tare izbija na površinu zemlje sa dubine od 400 metara i u Višegradskoj banji kod Višegrada.

Sastav vode ove poznate banje je sličan Pribojskoj, a i u njoj se s uspjehom liječe reumatizam, išijas, neurološke i druge bolesti, a dobro je došla i za rehabilitaciju poslije raznih povreda.

Bivši turistički radnik Druško Andrić priča da je 1981. godine akademik Josip Bać, pored postojećih i poznatih, otkrio i niz novih radioaktivnih izvora koji otiču Banjskim potokom.

- Blizu sadašnje Kadijine banje tada je otkriveno 27 manjih izvorišta koja nisu kaptirana i koja nepovratno otiču potokom. O blagotvornosti banjske vode u Višegradskoj banji govori i predanje da izvor kod Kadijine banje liječi očne bolesti pa se na njemu godinama okupljaju oni sa slabijim vidom - precizira Andrić.

Iz tri kaptirana izvora u Višegradskoj banji ističe 90 litara termalne vode u minutu koja je po količini hemijskog elementa radona druga na prostorima bivše Jugoslavije, odmah poslije čateške Toplice u Sloveniji.

Višegradska banja je poznata po nizu legendi koje su, kao i vodena para koja se i ljeti i zimi iz nje isparava, njima obavijene.

Predanje kaže da su ljekovitost banjske vode otkrili neimari koji su gradili Ćupriju na Drini 1575. godine, kad su, poslije vađenja kamena, sedre u banjskom majdanu, u njoj odmarali i prali izranjavane noge.

Kad je most Mehmed-paše Sokolovića na Drini završen i bljesnuo u svojoj ljepoti, turski vlastodršci su u Višegradskoj izgradili Hamam sa toplom vodom, a kasnije, ispod kaldrmisanog druma i Sokolovića kupatilo.

Obje građevine su očuvane, a u Hamamu je kupatilo sa česmom, iz koje kulja termalna voda, još u originalnom obliku i staro je 433 godine.

Mokra Gora

Ispod planinskog masiva Šargana, koji je ogranak planine Tare u Mokroj Gori iz zemlje izbija ljekovita voda na nekoliko izvora. Vrijedni Mokrogorci, koji su osmislili i projekat obnove uskotračne pruge na čuvenoj kružnoj petlji Šarganska osmica, kaptirali su izvore i dali im imena.

Jedan se zbog velike količine selana u vodi naziva Pametna voda, drugi Očno izvorište, a u blizini je pronađen i izvor slane vode.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana