Literarni lik iz romana -Ana Karenjina- šetao se Višegradom

Radoje Tasić
Literarni lik iz romana -Ana Karenjina- šetao se Višegradom

Mnogi građani Višegrada, posebno oni starijih generacija, sa ushićenjem su čitali roman Lava Tolstoja "Ana Karenjina", tugovali sa njegovom junakinjom koja je zbog ljubavi prema Vronskom žrtvovala brak, pa čak i život, skočivši pod točkove voza.

Ali niko nije ni slutio, a ni znao, da je slavni junak Tolstojevog romana, pod stvarnim imenom Nikolaj Nikolajevič Rajevski, pukovnik ruske vojske, boravio u Višegradu, na desetine puta šetao mostom Mehmed-paše Sokolovića na Drini, premjeravao ga i skicirao u svojoj vojničkoj bilježnici.

Pukovnik Rajevski obišao je i druga pogranična mjesta između tadašnje Srbije i Bosne, koja je još bila pod turskom vlašću.

Rajevski je, uz saglasnost ministra srpske vojske Blaznavca, obilazio putne pravce prema Bosni i u njenim pograničnim dijelovima, i o tome obavijestio ministarstvo, ali i vladu tadašnje Rusije.

"Imajući u vidu da će Bosna veoma brzo postati poprište rata između Srbije i Turske nastojao sam da prikupim određena obavještenja o putevima u toj provinciji", pisao je Rajevski ministru vojnom na francuskom jeziku iz Višegrada.

Slavni pukovnik ruske vojske, još slavniji književni lik, trasirao je i novi put od Užica preko gotovo nesavladive planine Šargana prema Mokroj Gori i granici prema Bosni.

Tako je ovaj Rus bio preteča projektanata koji su kasnije, 1916. i 1925. godine, projektovali čuvenu kružnu petlju uskotračne pruge od Kremana do Mokre Gore, "Šargansku osmicu".

U Tolstojevom romanu pukovnik Rajevski, pod književnim imenom Vronski, zaljubljuje se u Anu Karenjinu, suprugu državnog službenika Alekseja Karenjina. Za tu skrivenu i zabranjenu ljubav saznaje Anin muž. Ali ova fatalna žena ne haje za savjete i ljutnju svog muža, nastavlja da se sastaje sa Vronskim dok ne zatrudni.

Poslije niza peripetija i ljubavnih zavrzlama, Ana ostaje sa Vronskim, ali joj muž uzima sina. Vronski žrtvuje svoju karijeru i sa voljenom ženom odlazi da živi na selu. Muči ga to što se Anino dijete i dalje preziva Karenjin i traži da se službeno razvede od muža, na šta ovaj ne pristaje. Ana se poslije toga sve više otuđuje od Vronskog i na kraju baca pod voz.

Vronski se prijavljuje u vojsku i odlazi u rat u Srbiju. Hrabro je poginuo na ratištu u bici sa turskom vojskom 20. avgusta 1876. godine , kod sela Gornji Adrovac kod Aleksinca.

Mnogi neobični događaji vezani su za Rajevskog i njegovu pogibiju. Njegovi saborci su zabilježili da je, samo nekoliko minuta prije pogibije od turskog kuršuma, ručao, pio vino iz podruma jednog srpskog domaćina i polazeći na položaj rekao:

"Ako poginem, srce mi ostavite u Srbiji, a tijelo prenesite u Rusiju."

Znameniti ruski kompozitor Petar Iljič Čajkovski njemu je napisao i specijalno posvetio kompoziciju pod nazivom "Srpsko-ruski marš", a kasnije ga je preimenovao u "Slovenski marš". Tijelo pukovnika Rajevskog preneseno je iz Gornjeg Adrovca u manastir Svetog Romana kod sela Praskovača. Prvobitno je bilo sahranjeno u manastirskoj porti, jugoistočno od oltara. Iako je tu počivalo samo nekoliko dana, postalo je mjesto za hodočašća, a monahinje oko njega sade cvijeće i održavaju ovaj prostor.

Posmrtni ostaci ruskog pukovnika, koji je iz smrti prešao u legendu, uz sve vojne počasti iz Beograda su preneseni, po želji njegove porodice, i sahranjeni u porodičnoj grobnici u selu Ruzmovska u Ukrajini.

Mjesto na kojem je poginuo u Srbiji obilježeno je skromnim krstom od kamena na kojem piše: "Ruski pukovnik Nikola Rajevski u borbi sa Turcima pogibe na ovom mestu 20. avgusta 1876. godine". U Adrovcu je 1903. podignuta crkva Svete Trojice u pomen na slavnog ruskog pukovnika. Zadužbinar je grofica Rajevska. Lipe u drvoredu koji vodi do hrama donesene su sa imanja Rajevskih iz Rusije.

Možda će se neko poslije ovog teksta sjetiti da na neki način označi da je u ovoj grad na Drini dolazio slavni ruski pukovnik i čuveni lik iz romana Lava Tolstoja "Ana Karenjina", alijas Vronski.

Kad su Italijani mogli izmisliti balkon na kojem su se viđali Romeo i Julija, koji je postao svjetska turistička atrakcija, zašto i u Višegradu ne bi bile obilježene – stope zaljubljenog Vronskog.

Svetilište

Mjesto na kojem je poginuo ruski pukovnik u Gornjim Adrovcima kod Aleksinca postalo je svetilište zaljubljenih i kažu da na njegovom prvobitnom grobu uvijek ima svježih ruža.

Hrabrost

Pukovnik Rajevski, koji je poticao iz čuvene ruske plemićke porodice, pokazao se kao hrabar i sposoban oficir u Srpsko-turskom ratu.                                                                              

************

MNOGI neobični događaji vezani su za Rajevskog

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Hrvati najavili snijeg
Hrvati najavili snijeg
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana