Lisabon - raskoš boja

Jelena Bjelica
Lisabon - raskoš boja

Prestonica Portugalije Lisabon smješten je na sedam brežuljaka i odiše vječnom slavom svojih pomoraca.

Lisabonske uske i vijugave ulice otkrivaju šarm romantičnih vremena, a glavna avenija - Avenida da Liberdade zadivljuje kosmopolitskim duhom i brojnim dućanima visoke mode, dok šarene fasade i slikoviti balkoni izvrsno ocrtavaju ritmičnost arhitekture i veselu narav ljudi.

SRCE GRADA, IMPOZANTAN JE centar sa elegantnim trgovima, šetalištima popločenim mozaicima, kultnim kafićima i restoranima koji oduševljavaju portugalskim kulinarstvom obojenim sjajnim sirevima, maštovitim specijalitetima inspirisanim ukusom mora te bogatstvom začina koje su pomorci donijeli sa svojih pohoda u Novi svijet. Dodate li tom užitku i čašicu slavnog portugalskog porta, doživljaj će biti potpun, a šetnja dekorativnim ulicama u društvu veselih zabavljača poseban događaj.

ŠETNjA GRADOM DOVEŠĆE vas do impozantne kule Belem, u čijem se monumentalnom okruženju nalazi i svjetski poznati Muzej dizajna, te do samostana Jeronimos, najimpresivnijeg simbola portugalske moći i bogatstva tokom "perioda velikih istraživanja". Jeronimos će ujedno zauvijek ostati zabilježen kao sveto mjesto gdje su Vasko de Gama i njegova posada proveli posljednju noć molitve prije isplovljavanja za Indiju. Belem, kula od bijelog kamena, posljednja je stvar koju bi moreplovci vidjeli prije nego što bi se otisnuli u svoje epske avanture.

Ne propustite da posjetite suvenirnice, male prašnjave prodavnice koje potiču od nekadašnjih manufakturnih radionica, vinarije sa skupocjenim bocama porta, a ni restorane koji u večernjim časovima odišu atmosferom fada.

ADRENALIN POTRAŽITE U areni Praka de Turos gdje od maja do oktobra traje sezona borbe s bikovima te u šetnji "Okeanariom" koji spada u najveće akvarijume u Evropi. Tražite li dodatnu "dozu kulture", krenite putem dvorca Castelo de Kao Jorge smještenog na najvišem od sedam brežuljaka ili u muzej Kalouste Gulbenkijan koji pokriva gotovo svaku epohu portugalske istorije.

Lisabon je kolijevka opuštenosti i ljubaznosti, a pripada najljepšim svjetskim metropolama. Grad je vedar i nemiran, živopisan i sjajan.

Istorija:

Za Lisabon se pretpostavlja da je grad feničanskog porijekla, nastao 205. godine prije nove ere. Lisabon je u 15. vijeku postao jedan od najvažnijih trgovačkih centara zapadnog svijeta i uz Sevilju jedan od najbogatijih gradova Evrope. Oko 1600. godine, nakon što grad potpada pod špansku krunu, gubi na svom ekonomskom značaju. U 1755. godini veliki zemljotres srušio je veći dio grada, poslije čega počinju njegova obnova i modernizacija.

Danas je Lisabon upravni, kulturni i privredni centar Portugalije, u kojem su smješteni vlada, državna uprava sa ministarstvima i sudstvom.

USLUGA                                                                           CIJENA

Petodnevni boravak sa avionskim prevozom od 1.500 KM

Prenoćište                                                                od 40 KM

Gradski prevoz (dnevna karta)                             od 7 KM

Ulaznica za koridu                                                  od 30 KM

Ručak u restoranu                                                       od 30 KM

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana