Ležaljka i suncobran skuplji od smještaja

M. Miljić, M. Čigoja
Ležaljka i suncobran skuplji od smještaja

Sezona godišnjih odmora uveliko je počela, a sa njom i "slatke muke" oko planiranja putovanja. Naravno, onima koji će ove godine moći sebi da priušte odlazak na more.

Ove godine, kako kažu u turističkim agencijama, zainteresovanost građana za ljetovanje manja je nego prošle, a osnovni razlog za to je nedostatak novca. Oni koji još mogu da sebi priušte "luksuz" zvani ljetovanje najviše su zainteresovani za odlazak u Hrvatsku i Crnu Goru koje su, našem džepu, svakako najpristupačnije.

Smještaj

Turističke agencije u Srpskoj već su uglavnom rasprodale najpovoljnije turističke aranžmane.

U agenciji "Adriatika lajn" kazali su da se u ovoj agenciji aranžmani dosežu i do 1.669 evra, a najskuplji su oni u Turskoj.

-  Za skupe aranžmane mali je broj zainteresovanih. Za ona jeftinija ljetovanja uvijek se skupi novac - istakli su u ovoj agenciji.  Dodali su da je za sedmodnevni boravak u hotelu "Faith" sa tri zvjezdice u Alanji u Turskoj potrebno izdvojiti 269 evra, dok je za provedenih 14 dana u hotelu "Adam i Eva" u Sideu potrebno  1.669 evra.

U "Adriatika lajnu" naglasili su da je u cijenu uračunat avio-prevoz na relaciji Beograd-Antalija-Beograd, transfer na relaciji aerodrom-hotel-aerodrom, te smještaj u odabranom hotelu na bazi odabrane usluge.

U cijenu nije uračunata aerodromska taksa koja iznosi 47 maraka po osobi, te putno zdravstveno osiguranje i fakultativni izleti.

I u turističkoj agenciji "Smiljić" u Banjaluci ističu da je interesovanje ove godine za ljetovanje manje nego lani, te da stanovnici RS uglavnom odlučuju da ljetuju u Crnoj Gori i Hrvatskoj.

-  Trenutno je najjeftinija Crna Gora, jer je za sedmodnevni polupansion potrebno izdvojiti 285 maraka u Igalu, dok je za isti aranžman u Hrvatskoj u Baškoj Vodi potrebno 338 KM -  istakli su u "Smiljiću".

U turističkoj agenciji "Unis turs" u Sarajevu kazali su da najveće interesovanje stanovnika trenutno vlada za ljetovanje u Hrvatskoj.

- Rezervisanje aranžmana za ljetovanje ove godine je na nivou prošlogodišnjeg. Najjeftiniji boravak na moru u sklopu naših ponuda je hotel "Alen" sa dvije zvjezdice u Baškom Polju, gdje se cijena smještaja kreće od 83 do 101 marku - kazali su u ovoj agenciji i dodali da je za sedmodnevni borak u ovom hotelu potrebno izdvojiti 581 KM.

Kada su u pitanju najskuplji aranžmani, u "Unis tursu" ističu da je najviše novca potrebno izdvojiti za hotel "Admiral grand" u Slanom u blizini Dubrovnika gdje jedan dan boravka košta 173 marke.

Sedmodnevni boravak u ovom hotelu sa pet zvjezdica za jednu osobu košta 1.211 maraka - kazali su u ovoj agenciji.

U turističkim agencijama ističu da se cijena sedmodnevnog ljetovanja u Italiji u Riminiju kreće od 158 do 320 evra po osobi, zavisno od perioda u kojem se ljetuje.

-  Na početku sezone za boravak u hotelu 'Stela Alpina' sa tri zvjezdice bilo je potrebno 158 evra, dok je početkom avgusta po osobi potrebno 320 evra - istakli su u agencijama.

Kada je u pitanju Španija, za devet dana potrebno izdvojiti od 280 do 360 evra, a cijena prije svega zavisi od sezone boravka u hotelu.

Ostali troškovi

Četvoročlana porodica iz RS koja se odluči za sedmodnevno ljetovanje u Crnoj Gori ili Hrvatskoj samo za smještaj moraće da izdvoji najmanje 630, odnosno 820 maraka, dok će one "dubljeg" džepa sedam dana u vrelom Tunisu koštati čitavih 2.570 maraka. Za desetodnevni najam apartmana u grčkom Halkidikiju četvoročlana porodica treba da izdvoji 300 evra, a još toliko je potrebno za hranu.

Za sedam polupansiona u privatnom smještaju na Makarskoj rivijeri, u jeku sezone, potrebno je 735 maraka po osobi, dok zakup četvorokrevetnog studio apartmana u Baošićima u Crnoj Gori za deset noćenja košta 680 maraka. Za hranu je potrebno ponijeti još oko 300 maraka.

Iznajmljivanje ležaljki na plažama u Crnoj Gori kreće se od tri do 15 evra, dok je za iznajmljivanje suncobrana potrebno izdvojiti isto toliko novca.

Za suncobrane u Hrvatskoj potrebno je od pet do 12 evra, dok je za ležaljke koštaju od tri pa do čak deset evra.

Cijene hrane i pića na hrvatskom primorju skuplje su za oko deset odsto u odnosu na  RS, dok su u Crnoj Gori uglavnom iste.

U Grčkoj je za razne rekvizite za plažu potrebno izdvojiti oko dva evra, prostirke za plažu od 2,50 do četiri evra. Za iznajmljivanje suncobrana potrebno je pet do 12 evra, dok je za dušeke na naduvavanje potrebno od tri do deset evra.

Za hljeb u Grčkoj potrebno je izdvojiti od 0,6 do jednog evra, dok se cijena girosa kreće 1,80 do 2,2 evra. Za mlijeko je potrebno od 1,1 do 1,6 evra. Pica košta od pet do 12 evra, a pivo od dva do 4,5 evra. 

Vikend ljetovanja

Veliki broj stanovnika Srpske, koji nemaju dovoljno novca da sebi priušte višednevni odmor na moru, sve više je zainteresovan za vikend ljetovanja.

Turističke agencije u Srpskoj organizuju i vikend ljetovanja u Hrvatskoj za koja je potrebno izdvojiti od 80 do 100 maraka.

U agenciji "Oaza" u Banjaluci kazali su da organizuju svakog vikenda mini-ljetovanje u Makarskoj, Mimicama, te Medićima i Omišu.

U cijenu su uračunati prevoz i jedno noćenje.

Istraživanje

Najpoznatiji njemački časopis, "Bild" objavio je ove godine britansko istraživanje Post Office Travel Money u kojem se upoređuju cijene određenih proizvoda u raznim ljetovalištima širom svijeta.

Najjeftinija zemlja prema istraživanju za ljetovanje je Šri Lanka, gdje je za korpu proizvoda neophodnih za ljetovanje potrebno izdvojiti 33,80 evra, a na drugom je mjestu Španija u kojoj je za iste proizvode potrebno 45,62 evra.

Među najjeftinijim zemljama su još i Češka (sa 47,86 evra), Bugarska (47,95 evra), Meksiko (53,26 evra), Mađarska (55,11 evra) te Portugalija (55,12 evra), dok je najskuplja Australija u kojoj to sve košta nešto manje od 140 evra.

Od 40 zemalja obuhvaćenih ovim istraživanjem Hrvatska se nalazi na 15 mjestu.

Niže cijene

Mediteranske zemlje ove godine znatno su snizile cijene kako bi privukle više turista u svoja ljetovališta. Zemlje u krizi poput Grčke i Španije smanjuju cijene kako bi popunile barem dio ogromnih smještajnih kapaciteta.

Hrvatski turoperateri ističu, da je Hrvatska svoje cijene smanjivala u predsezoni, ali da sezonske može zadržati na prošlogodišnjem nivou, između ostalog i zbog toga što se sa većim turističkim zemljama ne može mjeriti u broju soba i apartmana, bilo u hotelskom ili privatnom smještaju.

Kriza čini svoje

Da je kriza poremetila planove i stanovnika mnogo razvijenijih zemalja od RS pokazuje podatak da tri od pet Evropljana planira da ovog ljeta otputuje negdje na odmor, što je najniži nivo od 2006.

Broj građana koji planiraju da odu na ljetovanje se posebno smanjio u zemljama južne Evrope, pokazuje istraživanje koje je sproveo "Ipsos". Prosječan budžet Evropljanina za ljetovanje i dalje iznosi nešto više od 2.000 evra, ali građani u mnogim zemljama planiraju da manje potroše na odmor. Većina ne namjerava da ode na ljetovanje van Evrope, a domaći turizam ponovo postaje privlačan zbog manjih troškova.

Samo 58 odsto Evropljana planira da otputuje na odmor u periodu od početka juna do kraja septembra, što je osam procentnih poena manje nego u 2011.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana