Kvartet znao samo za hitove

Milenko Kindl
Kvartet znao samo za hitove

Sve je počelo 1. novembra davne 1970. godine, kada je četvoročlani bend prvi put nastupio zajedno u švedskom gradiću Gotenbergu. Prije toga, svi su imali uspješne muzičke karijere. Djevojke Agneta i Ani-Frid nastupale su solo, dok su Beni i Bjorn imali rok bendove, koji su povremeno sarađivali.

Beni Anderson je bio član švedskog rok-pop benda "Hep stars", koji je bio vrlo popularan u Švedskoj tokom šezdesetih. Bjorn Ulvaes je bio vođa grupe "Hutenani singers", čiji je zvuk bio mekši i lakši za slušanje.

Pjevačima su se ponekad ukrštali putevi i odlučili su da zajedno pišu pjesme. Jedna od njih, "Isn't It Easy To Say", je postala hit "Hep starsa" i Bjorn je ponekad gostovao na turnejama benda.

Agneta Feltskog je bila najmlađi član grupe i pop fenomen, sama je pisala i izvodila švedske hitove još dok je bila tinejdžerka i, takođe, je glumila Mariju Magdalenu u švedskoj verziji "Isusa Hrista superstara".

Na jednoj od turneja "Hutenani singers" upoznala je i zaljubila se u Bjorna. Njihovo vjenčanje 1971. godine bilo je vjenčanje godine švedskih poznatih ličnosti i privuklo je mnogo pažnje.

Domaćica Ani-Frid Lingštad je bila povremena pjevačica u kabareu kada je odlučila da ode na takmičenje u pjevanju i pobijedila. Njena karijera je uzletjela, upoznala je Benija Andersona tokom jedne od turneja, počeli su vezu i Beni je pozvao da pjeva prateće vokale sa Agnetom na albumu "Ldžcka". I njihova veza je ubrzo krunisana brakom.

Menadžer Stig Anderson vidio je ogroman potencijal ovog četverca i odlučio da bi "Evrovizija" bila odlična polazna tačka za njihovu internacionalnu karijeru. On je bio je tvorac magičnog imena ABBA.

Godine 1973. sa pjesmom "Ring,Ring" nastupili su na evropskom takmičenju. Iako je pjesma postigla nevjerovatan uspjeh kod publike, žiriju se nije dopala. ABBA je morala da sačeka još godinu.

I 1974. je uspjela - pjesmom "Waterloo" osvojila je prvo mjesto na "Evroviziji". Ta melodija grupi je otvorila vrata internacionalne muzičke scene.

Nastavili su da redaju hitove, poput pjesama "Mamma Mia", "SOS" i "Fernando". Vrhunac je donijela "Dancing Queen", premijerno emitovana na švedskoj državnoj televiziji, u čast vjenčanja kralja Karla Četrnaestog i Silvije Somerlat. Plesna kraljica osvojila je top-liste u čak 13 zemalja.

Već 1978. godine članovi grupe ABBA postali su megazvijezde. I dok im je karijera cvjetala, to se nije moglo reći i za njihove brakove. Samo par godina kasnije, oba braka su se okončala.

Ipak, ABBA je nastavila da postoji. Svoj posljednji studijski album "Visitors" objavljuju 1981. godine, kada su, prema riječima kritičara, pokazali zrelost i dubinu osjećanja. Kažu da je jedan od hitova sa tog albuma bio himna razvodima, koji su i doveli do raspada grupe.

Nakon što su se 1983. godine i zvanično razišli, nikada više nisu nastupali zajedno. Čak ni ponuda od basnoslovnih milijardu dolara, koja im je nuđena 2000. godine za turneju, nije ih okupila.

Inspiracija

Muzika grupe ABBA poslužila je kao inspiracija za mjuzikl "Mamma mia", koji je premijerno izveden u Londonu 1999, a zatim i istoimeni film. Na premijeri filma u Stokholmu 4. jula 2008. bivši članovi grupe fotografisani su zajedno prvi put od 1986. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana