Kusturičino ostvarenje davnašnjih snova

Radoje Tasić
Kusturičino ostvarenje davnašnjih snova

Proslavljeni srpski režiser Emir Kusturica potvrdio je juče da ovih dana očekuje razgovore u Vladi Srbije i potpisivanje ugovora sa Ministarstvom za nauku i kulturu za projekat snimanja filmske opere "Na Drini ćuprija".

- Za mene lično, iako znam težinu ovog projekta i šta sve treba učiniti da se mirni jezik Ive Andrića iz njegovog najpoznatijeg djela pretvori u filmsku operu, je ostvarenje davnašnjeg sna o ekranizaciji "Na Drini ćuprije". To je za mene još jedan izazov i nadam se da ću uspjeti da realizujem svoju davnu zamisao - rekao je Kusturica.

On kaže da će to biti opera iskazana filmskim jezikom u kojoj će se pojaviti mnogi poznati likovi iz Andrićevog romana kao što su Ćorkan, Švabica, lijepa Fata Avdagina, kockar Baranac, Lotika i mnogi drugi.

- Posebna draž ovog projekta je što će se mnogi dijelovi za filmsku operu snimati baš u Višegradu, na autentičnom lokacijama gdje se dešavala radnja djela Ive Andrića. Prema mojim planovima snimaćemo na Mostu Mehmed-paše Sokolovića na Drini, oko mosta, zatim u starim dijelovima ovog grada na obalama Drine i Rzava - dodaje Kusturica.

Zamisao velikog režisera je da filmska opera traje 150 minuta .

Očekuje se da ovaj projekat, čiji će pokrovitelj biti predsjednik Srbije Boris Tadić, bude završen za dvije godine i da se njegova premijera održi 2011. godine kada će se u Srbiji obilježiti 50 godina od uručivanja Nobelove nagrade književniku Ivi Andriću.

Kusturica je ovih dana najavio da će u srcu planine Tare osnovati starački dom za medvjede.

- Starački dom za medvjede je jedna od humanih akcija koja na najbolji način ovdje u Mokroj Gori i njenoj okolini izražava naš odnos prema prirodi i njenim stanovnicima. Pokrenuli smo ovu akciju kao protest protiv zlostavljanja životinja a posebno medvjeda, jedne od najgrandioznijih koja ukrašava naše šume i proplanke kao i ovdje na Tari - kaže Kusturica.

Prihvatilište za mečke prostiraće se na površini od 17 hektara i u njemu će živjeti oko 30 starih isluženih medvjeda koji će imati stalnu njegu.

-Prema našim saznanjima u Albaniji "zabavljači naroda" posjeduju veliki broj medvjeda, koje ćemo otkupiti a ima ih i u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini - dodaje Kusturica.

Projekat azila za medvjede u Parku prirode Mokra Gora finansiraće austrijska nevladina organizacija "Četiri šape".

U proteklih dvadesetak dana na skijalištu "Iver", na 1.495 metara na planini Tari održano je međunarodno takmičenje u snoubordu za Istočnu Evropu koje se boduje za Svjetski kup.

A na stazi na "Iveru" proteklih dana takmičili su se cicibani iz mnogih skijaških klubova iz Srbije.

- Vidite, jedna moja gotovo utopijska ideja da se pored kulturnih sadržaja koje turistima i našim prijateljima nudimo u Drvengradu iskoristi reljef i prirodne ljepote Tare i izgradi skijalište postala je stvarnost. Vidite ovu djecu koja prve korake čine na skijama jer je ovakvih uslovnih skijaških staza u Srbiji vrlo malo. Planiramo da ovu stazu rezervišemo isključivo za rekreativno skijanje, a uskoro završimo i onu, s druge strane brda, u dužini od 1,5 kilometara koja će služiti isključivo za takmičenja - kaže Kusturica .

Za dvije godine Kusturica je do Ivera izgradio asfaltni put i četiri uređene skijaške staze.

Oko kilometar duga sidro-uspinjača prevozi 600 skijaša na sat.

Do skijališta je doveden cjevovod, nabavljeni topovi za vještački snijeg i izgrađen motel u alpskom stilu kapaciteta 30 ležajeva.

- Sad ovdje na malom prostoru u Drvengradu i na Iveru imamo najbolju opremu za filmove, topove za snijeg, hotele najvišeg standarda, službu rendžera koja je uz rame najelitnijim iz te oblasti. Urađeno je puno, a radićemo i dalje, jer sve je moguće kad čovjek napravi svoju kuću i okućnicu - zaključuje Kusturica.

Životinje

Veliki ljubitelj životinja, u čijem se Drvengradu, šetaju rasni i obični psi, mačke, pa i medvjedi, kaže da je zapad na ovom planu daleko odmakao ispred nas, jer je "bogatije društvo koje i više izdvaja za njihovu zaštitu".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana