Kušadasi - carstvo mora

Jelena Bjelica
Kušadasi - carstvo mora

Kušadasi je najveće ljetovalište na turskoj egejskoj obali koje svake godine privlači sve više turista.

To je mjesto gdje neprekidno pristaju putnički brodovi, odakle turisti odlaze da vide drevni grad Efes. Nazivaju ga carstvom mora i ptica.

Plaže su pretežno pješčane, nalaze se na desetak minuta od grada i kao stvorene su za sunčanje i kupanje, što Kušadasi čini idealnim za one koji žele da se dobro odmore.

More je izuzetno čisto i toplo. Kušadasi se nalazi u jugoistočnom dijelu Turske na samo 80 kilometara od Izmira. Ne tako davno Kušadasi je bio obično, malo ribarsko selo. Vremenom je dobio obrise pravog grada, a potom i turističkog centra na egejskoj obali Turske.

Dobio je ime po malom "Ostrvu ptica", koje se nalazi u neposrednoj blizini luke. Danas se na ostrvu nalaze brojni restorani, barovi i poslastičarnice, u kojima možete da probate specijalitete turske kuhinje.

GRAD IMA NEKOLIKO plaža. Uska gradska plaža je najmanje atraktivna opcija, a osim toga u sezoni je bukvalno krcata. Mnogo prijatniji dio za kupanje je plaža Kadinlar Denizi, koja se nalazi tri kilometra južnije, mada i ona umije da bude prepuna tokom ljeta.

Oko pola kilometra dalje je Zelena plaža, mala, ali prijatna pješčana plaža sa palmama i dijelovima koji su prekriveni travom.

Duga plaža, južno od Kušadasija, dugačka je oko šest kilometara. Tu ima dosta hotela, vikendica, kafića, restorana.

Bakšiš je način života u Turskoj i uljudno je ostaviti koji sitniš za većinu usluga. U većim restoranima i hotelima ako na računu nisu uračunate usluge, uobičajeno je da se ostavi deset do 15 odsto računa.

U OKOLINI GRADA ima nekoliko "beach club" varijanti. Za ne tako velike pare ovdje možete da iznajmite ligeštule i suncobrane, piće će vam biti posluženo na plaži, a moći ćete i da se okupate u bazenu, iznajmite skuter ili se skijate na vodi. Postoji mnoštvo operatera i ronilačkih centara. 

Pored luke nalaze se zidine Starog grada (Caravabeserai) unutar kojih su smještene bezbrojne radnjice, restorani, i mjesta za noćni provod.

Odmah pored je Ostrvo ptica, šarmantno ostrvce na čijem se špicu nalazi malena Đenovljanska tvrđava.

OKO 220 KILOMETARA istočno od Kušadasija su bajkoviti bijeli okamenjeni slapovi Pamukale, koji su jedna od najspektakularnijih prirodnih atrakcija u Turskoj. 
Do Pamukala se stuže poslije dva i po časa vožnje autobusom od Kušadasija.

Istorija

Istorija Kušadasija zadire u duboku prošlost. Grad je izrastao na zidinama antičkog Neopolisa, koji je bio pod upravom Efesa, tada jednog od najmoćnijih gradova Sredozemlja.

Jedna od legendi kaže da su u neposrednoj blizini, u vrijeme Trojanskog rata, bolesni vojnici kralja Agamemnona osnovali svoje gradove Maratezion i Pigale. Do početka prvog vijeka, tada grad sa imenom Scala Nuova, bio je pod upravom Venecije, da bi ga 1914. godine osvojio sultan Mehmed Čelebija, od kada pripada turskoj teritoriji.

USLUGA                                           CIJENE

Aranžman od osam dana

(noćenje, doručak i avionski prevoz)                 od 1.000 KM

*

Dvije ležaljke plus suncobran

(cijeli dan)                                                               od 12 KM

*

Piće u kafićima                                                    od 4 KM

Vožnja brodićem                                                    od 25 KM

*

Kebab

(porcija)                                                                    od 8 KM

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana