Kriza opustošila planinske ljepotice

D. Keleč, V. Kulaga
Kriza opustošila planinske ljepotice

Zimski turistički centri u Republici Srpskoj čekali su snijeg da ovogodišnja zimska sezona konačno počne i da se na planinama okupe skijaši. Snijeg je pao, a neki ski-centri potrudili su se da nabave i topove za proizvodnju vještačkog snijega. Uređene su ski-staze i pušteni u pogon ski-liftovi. Uslovi za skijanje i boravak na planini su idealni, a cijene boravka snižene. I tu se srećni krug završava.

Zimske radosti i snježne čarolije se smiješe, ali turista i dalje nema. Smještajni kapaciteti nisu ni upola popunjeni kao prethodnih godina.

Prema analizama turističkih agencija, veliki broj stanovnika RS i Srbije ove godine odlučio je da zimski odmor provede na nekim od skijališta u Austriji, Italiji, Bugarskoj… umjesto da smještaj, kao i prethodnih godina, potraže na planinama u Srpskoj.

Opšte je poznato da su građani Srbije prethodnih sezona bili vjerni i uvijek dragi gosti u planinskim centrima u Republici Srpskoj, ali ih je usvajanje bezviznog režima odvelo na druge, daleke destinacije koje po sličnim cijenama nude mnogo veći izbor i bolju zabavu od plana i programa hotelijera u RS.

Opremljeni skijaški centri čine Austriju jednom od najprivlačnijih zimskih destinacija, pa su stanovnici Srbije, ali i Republike Srpske odlučili da godišnji odmor provedu baš tamo. S obzirom na to da Alpi prekrivaju većinu njene teritorije, Austrija se više nego druge evropske zemlje doživljava kao idealna skijaška destinacija.

Cijene smještaja

Smještaj u luksuznim hotelima na mondenskim skijalištima u Austriji ne razlikuje se mnogo po cijenama hotela na planinama u Srpskoj.

Stručni saradnik u službi marketinga i prodaje u Olimpijskom centru Jahorina Zorica Stojanović kaže da cijena polupansiona u hotelu Bistrica, odnosno večera i doručak, iznosi 59 maraka dnevno po osobi.

- Iako su cijene snižene, trenutna posjećenost radnim danima na Jahorini je 30 odsto, a vikendima oko 40 odsto - rekla je Stojanovićeva i dodala da je najveća posjećenost vikendom, kako prethodnih sezona, tako i ove.

Ona je istakla da je na olimpijskoj ljepotici Jahorini dosta manje turista nego lani.

- Prošle godine u svim smjenama bila je veća posjećenost turista iz svih dijelova svijeta, naročito u vrijeme praznika, oko Nove godine i Božića - kazala je Stojanovićeva.

Ona je dodala da još uvijek nije moguće precizirati koliko je ova zimska sezona lošija od prethodne.

Razlozi koji su doveli do ovakvog stanja su, ističe ona, svjetska ekonomska kriza koja je zahvatila BiH i koja je uticala na potrošačku politiku stanovništva, ali manjoj posjećenosti doprinijelo je i ukidanje viza za građane Srbije.

- Manje je turista iz susjedne Srbije, ali presudno za slabiju sezonu na Jahorini je nedostatak snijega na početku sezone, jer kada je bio najpotrebniji nije ga bilo - zaključila je Stojanovićeva.

Ona je podsjetila da su i cijene smještaja niže, tako da polupansion od 16. januara košta 59 maraka.

Posebna ponuda za ljubitelje noćnog skijanja je skijalište "Iver" na Mokroj Gori. Skijaši iz Užica, Bajine Bašte i Višegrada, kao i turisti iz hotela sa Tare i Zlatibora uživaju na stazi pod reflektorima na Tari koja se nalazi u blizini Drvengrada režisera Emira Kusturice na Mećavniku.

Aparthotel "Vučko" nalazi se na jednoj od najatraktivnijih lokacija na Jahorini - na ulazu u sportski dio ove planine, u neposrednoj blizini ski-staze Poljice koja je udaljena svega 50 metara. Posebna odlika lokacije je i osunčanost objekta tokom cijelog dana. Aparthotel "Vučko" ima na raspolaganju 45 savremeno opremljenih apartmana.

Uslovi za skijanje

Ni idealni uslovi za skijanje i dobro uređene staze nisu uspjele da privuku više skijaša u RS.

Na Jahorini su odlični uslovi za skijanje, a i cijene ski-pasa jeftinije su za deset odsto.

Zorica Stojanović je istakla da su cijene ski-pasa niže za deset odsto tako da dnevna košta 35 KM, a sedmodnevna 198 KM, dok za djecu do 14 godina dnevna iznosi 25, a sedmodnevna 142 KM.

Ona je naglasila da rade ski-liftovi, a radno vrijeme vertikalnog transporta je od devet do 16 časova.

Turisti na olimpijskoj ljepotici u iščekivanju su da šestosjedi počnu s radom. Nadležni tvrde da su dva nova šestosjeda Ogorjelica i Poljice prošli sve potrebne pripremne radnje, a čeka se upotrebna dozvola za koju nije poznat datum kada će biti gotova.

- Na stazi "Iver" nalazi se više od 50 centimetara dobro utabanog snijega, a aktivirani su i topovi za njegovu vještačku proizvodnju. Skijalište je odlično osvijetljeno, a temperatura na vrhu Tare je od osam stepeni ispod nule što su odlični uslovi za skijanje noću - rekla je portparol Emira Kusturice Željka Jelisijević.

Skijalište "Iver" na Mokroj Gori otvoreno je svake večeri od 17 do 21 čas sa cijenom ski-pasa od 20 maraka. Poludnevni ski- pas za odrasle od devet do 13 ili od 13 do 17 časova košta deset maraka.

Skijašima na "Iveru" na raspolaganju je i planinarski dom "Mladost" gdje po povratku sa staze dobijaju besplatno kuvano vino.

- Skijaška sezona u Sportsko-rekreativnom centru "Igrišta" kod Vlasenice zvanično će početi ovog vikenda. Skijaške staze se pripremaju, a u pogon će biti puštena kompletna infrastruktura, odnosno dva mala i veliki ski-lift. Iako je bilo problema sa nedostatkom snijega na skijaškim stazama, proteklih dana bilo je dosta padavina, pa na "Igrištima" trenutno ima 20 centimetara snijega.
Privredno-turistička manifestacija "Dani zime na Kozari" biće održana 31. januara na Mrakovici.

Direktor Turističke organizacije opštine Prijedor Amira Ganić rekla je da će ovogodišnja, četvrta po redu, manifestacija trajati samo jedan dan zbog finansijske krize.

- Tokom manifestacije biće organizovana takmičenja u zimskim igrama i gastro takmičenja, a predviđen je i bogat kulturno-zabavni program - naglasila je Ganićeva.

Zakon o skijalištima

Narodna skupština RS usvojila je nedavno Zakon o javnim skijalištima, kojim se, između ostalog, uvodi odgovornost skijaškog centra za sve propuste u radu skijališta, a posebno u funkcionisanju sistema žičara i ski-liftova.

Zakon o javnim skijalištima definiše tehničke uslove, uslove za uređenje, održavanje, opremanje skijališta, te pružanje usluga, bezbjednost i red na skijalištu.

Ministar trgovine i turizma RS Predrag Gluhaković rekao je da se radi na podizanju kvaliteta ponude na skijalištima, kao značajnom sistemu turističke ponude u okviru planinskog turizma RS.

Poslanik SNSD-a Siniša Dodik smatra da je ovim zakonom definisano sve ono što treba da ima jedno javno skijalište i da se turisti na njemu osjećaju potpuno bezbjednim.

Oprema za skijanje

Ljubitelji zimskih sportova u banjolučkim buticima sportske opreme mogu da pronađu sve što im je neophodno za uživanje na snijegu. U ponudi se nalaze brendirane skije, pancerice, vezovi, daske za skijanje i bordanje... a cijena, najčešće, zavisi od vrste proizvođača.

Daska za bordanje košta od 160 do 200 maraka, a najjeftiniji vezovi 85 maraka. Čizme-buce, koje su neizostavna oprema za svakog bordera, mogu da se kupe za 115 maraka, a naočare sa duplim zaštitnim staklima građani Srpske mogu da kupe za 57 maraka.

Staze u Sloveniji, Austriji i Italiji

Kranjska Gora nalazi se na sjeverozapadu Slovenije, uz granicu s Austrijom i Italijom, pod vrhovima Julijskih Alpa i Karavanki.

Ljubiteljima bijelih staza, snijega i skijanja na raspolaganju su 23 žičare i više od 14 kilometara uređenih skijaških staza, kao i otvoreno prirodno klizalište na jezeru Jasna.

U blizini je i Planica, s poznatim skijaškim skakaonicama. Austrija je svjetski poznata skijaška destinacija koja podrazumijeva dobro uređene skijaške staze, udobne apartmane, vrhunske škole skijanja, izvrsne velnes sadržaje, bogat ski-program.

U zavisnosti od aranžmana koji odaberete, cijene smještaja i usluga kreću se od 525 do 1.198 evra po osobi.

Još jedna zemlja koja čuva tradiciju zimskog hedonizma je Italija. Skijališta u Italiji smještena su na sjeveru zemlje, od zapada prema istoku, na granici sa Francuskom, a cijene se u zavisnosti od aranžmana kreću od 500 do 3.830 evra po osobi.

Kopaonik i Zlatibor

Cijene smještaja u hotelima na Kopaoniku i Zlatiboru gotovo da se i ne razlikuju od prošlogodišnjih. Kopaonik je ove sezone obogaćen novim četvorosjedom na Gobelji gdje su prosječene nove dvije staze, a još jedna staza uređena je na Marinim vodama.

Za dnevni polupansion treba izdvojiti od 90 do 110 maraka, a za poseban sedmodnevni paket-aranžman "Čigota", koji obuhvata program za mršavljenje, od 730 do 900 maraka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana