Kriza i izbori skratili ljetovanja

S.Tadić, V. Kulaga
Kriza i izbori skratili ljetovanja

Poslije svakog godišnjeg odmora slijede brojne nove obaveze, ali je potrebno "napuniti baterije", bez obzira na to da li ste predsjednik ili premijer države, lider partije, ministar ili "obični smrtnik".

Mnogo je građana koji se ponekad zapitaju gdje ljetuju političari, osobe koje, svojim političkim angažmanom, kroje veći dio naših života.

Većina domaćih i stranih političara odlučila se ove godine da svoje godišnje odmore iskoristi uglavnom u avgustu. Ono što je zajedničko gotovo svima njima (naravno, ima i izuzetaka) jeste to da će svoje, neuobičajeno kratke, godišnje odmore provesti u svojim zemljama. Razlozi za to su mnogobrojni, neki nikuda ne idu zbog izbora, drugi zbog požara, treći zbog ekonomske krize, četvrti zbog nekih drugih razloga.

Izbori omeli odmore

Uživanje u moru i svim njegovim čarima, mnogim političarima u RS će ovog ljeta ostati samo u mašti jer će, kako tvrdi većina domaćih političara, egzotične destinacije zamijeniti odmaralištima u Republici Srpskoj. Predstojeći oktobarski izbori jedan su od razloga zbog kojeg će mnogi političari odmor provesti radno i u obavezama "do grla", da bi se što bolje pripremili za predizbornu kampanju koja je uveliko na pragu.

Pred sezonu godišnjih odmora, veliki broj političara iz RS izjavljivao je da će odušak od poslovnih obaveza potražiti na području Srpske. 

Srpski član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović proveo je svega nekoliko dana odmora sa suprugom u Crnoj Gori, u kojoj ljetuje godinama.

Predsjednik FBiH Borjana Krišto ranije je rekla da ne planira poseban odmor, jer ima veliki broj obaveza pred izbore.

Predsjedavajuća Doma naroda Parlamenta BiH Dušanka Majkić kazala je da neće iskoristiti cijeli godišnji odmor i da će slobodne dane provesti u RS.

- Planirala sam da pet dana provedem kod sestre u Tesliću i da se tako malo odmorim od svakodnevnih obaveza - rekla je Majkićeva.

Potpredsjedavajući Doma naroda Sulejman Tihić ići će na odmor u Rijeku kod sestre, a predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović odmor provodi u Makarskoj.

Iako nam je kandidat za člana Predsjedništva BiH iz HDZ 1990. Martin Raguž kazao da ove godine ne planira ići na godišnji i da neće napuštati BiH, novinari su ga uhvatili u laži. Tako su objavljene fotografije Raguža na Bolu u trenutku kada je sreo premijerku Hrvatske Jadranku Kosor.

Služba za zajedničke poslove FBiH pozvala je funkcionere da ove godine ljetuju u državnoj vili u Trpnju. Za adaptaciju i namještaj vile potrošeno je 1,2 miliona maraka iz BiH.

Hrvatski političari kod kuće, srpski u Grčkoj

Premijer Hrvatske Jadranka Kosor, odlučila je da kao i svake godine ljetuje u Bolu na ostrvu Brač, a na odmor je povela i sina. S obzirom na to da su cijene smještaja, hrane i pića uglavnom visoke, procjenjuje se da će Kosorova sa sinom ukupno potrošiti oko 10.500 kuna (nešto manje od tri hiljade maraka). Kaže da joj je poseban užitak bila šetnja pored mora plažom, ali je fotoreportera "otjerao" iz Bola na Brione, odnosno u vilu "Jadranka" gde je pristup medijima ograničen.

I dok Kosorova uživa u svojoj vili imenjakinji, namijenjenoj za smještaj uvaženih gostiju, hrvatski predsjednik Ivo Josipović odmara se u kući svojih roditelja u Baškoj Vodi kod Makarske.

Uz Kosorovu su u hotelu "Elafuza" na Bolu boravili i bivši ministar obrazovanja Dragan Primorac, ministar poljoprivrede Petar Cobanković, a odnedavno i ministar privrede Đuro Popijač.

Čobanković je poslije kraćeg boravka u Bolu otišao u Zagreb, jer sa ministrom finansija Ivanom Šukerom ove sedmice dežura u zgradi vlade. Šuker je svoje dežurstvo koje je počelo u prošli petak ipak "presjekao" neradnim vikendom, jer su ga vidjeli kako "pluta" u vodama oko ostrva Krka, pa su mediji uz više-manje duhovite komentare objavili i njegove slike.

Srpski premijer Mirko Cvetković najavio je da zvaničnog proglašenja ljetnog odmora za Vladu Srbije neće biti. Nije zabranio članovima svog kabineta da se odmaraju, pa su neki, već "ispunili bonus", dok je najveći broj ministara početkom avgusta otputovao na neko toplo more.

Predsjednik srpskog parlamenta Slavica Đukić-Dejanović iskoristila je pauzu u zasjedanju da posjeti sina, koji sa porodicom živi u Portugalu, dok je Cvetković početkom avgusta tradicionalno otišao na odmor od "pet radnih dana" u Grčku. I ostali ministri planiraju ili su već ljetovali u toj zemlji.

Ministar ekonomije Mlađan Dinkić, takođe je otišao u Grčku, kao i drugi potpredsjednik Božidar Đelić. On je, naime, kažu u kabinetu, planirao da sa kćerkama posjeti Irsku i Škotsku, ali je promijenio planove i odlučio da ide u Grčku. 

Ministar vojni Dragan Šutanovac, već se odmarao u Grčkoj, a ministar poljoprivrede Saša Dragin, "ni ove, kao ni prošle godine neće ići na godišnji odmor zbog velikih obaveza i problema u srpskoj poljoprivredi".

I ministar rada Rasim Ljajić najavio je da ovog ljeta neće putovati na godišnji odmor, kao ni njegov kolega Srđan Srećković, jer, kažu, radi se punom parom. I ministar telekomunikacija Jasna Matić svoj godišnji odmor provešće, tvrdi, u Beogradu.

Međutim, za neke nema odmora, a jedan od njih je šef diplomatije Vuk Jeremić čiji je odmor neizvjestan zbog velikih diplomatskih obaveza i silnih putovanja.

Skromniji odmori u Evropi

Državnici evropskih zemalja, koje se još suočavaju sa ekonomskom i političkom krizom, provode godišnje odmore mnogo skromnije nego ranije, bez izuzetka kod kuće.

Neki od njih, premijeri Rusije, Grčke i Turske, kao i da ne razmišljaju o godišnjim odmorima. Oni u svojim zemljama ovog ljeta gase šumske, ekonomske i političke požare.

Vladimir Putin se u Moskvi danima nosi sa vatrenom stihijom, Jorgos Papandreu se grčevito bori sa finansijskom krizom i štrajkovima, a Tajip Erdogan uveliko vodi kampanju za referendum o spornim promjenama ustava.

U mnogim evropskim zemljama državnici su ovog ljeta pokazali spremnost na umjerenost, što od njih traži javnost koja trpi zbog mjera štednje i povećane nezaposlenosti.

Nekoliko premijera će se ovog puta odmarati na selu, a svi bez izuzetka u svojim zemljama, pokazuje istraživanje londonskog "Fajnenšel tajmsa".

Španski premijer Hose Luis Zapatero, čiju zemlju još uvijek potresa ekonomska kriza, ovog ljeta neće koristiti kraljevsku rezidenciju na Kanarskim ostrvima, kao prošle godine. Kratak odmor, praktično vikende, provešće u porodičnoj kući na selu, u Kastilji, a drugi dio u vladinoj zgradi na jugu Španije.

Britanski premijer Dejvid Kameron, u situaciji kada se država suočava sa ogromnim budžetskim deficitom, pozvao je članove vlade da se uzdrže od luksuziranja, da ostanu kod kuće. On će se odmarati u Engleskoj, u Kornvolu, na selu. I tamo će, kako se najavljuje imati susrete sa domaćim političarima.

I ekstravagantni premijer Italije Silvio Berluskoni proživljava vruće političko ljeto. Početkom sedmice bio je prisiljen da "gasi požar" u parlamentu, kako bi premostio pukotine koje su se pojavile u vladajućoj koaliciji. Mediji su zabilježili i jednu interesantnu pojedinost, premijer Italije je pozajmio svoj glas za jednu TV reklamu u kojoj poziva sunarodnike da ovog ljeta pokažu mjeru, da ostanu kod kuće.

Manje luksuzno nego ranije odmor će provesti i Nikola Sarkozi i njegova supruga Karla Bruni. Oni će ljetovati na francuskoj rivijeri. Sarkozi je očigledno naučio lekciju prije tri godine kada je bio izložen žestokim kritikama zbog izazovnog ljetovanja koje je proveo na luksuznoj jahti jednog domaćeg biznismena.

Kancelarka Angela Merkel sa suprugom provešće godišnji odmor u Južnom Tirolu u šetnjama i planinarenju.

Odmor Mišel Obame

Mišel Obama od 4. avgusta ljetovala je sa devetogodišnjom kćerkom Sašom na jugu Španije u regiji Kosta del Sol. Skupi odmor Mišel Obame razljutio je Amerikance, jer se u medijima pominje da će Obame u Marbelji potrošiti 250.000 dolara.

Kolumnista New York Daily Newsa Andrea Tantaros prvu je damu nazvala "matirial girl", kao sinonim za ženu koja bahato rasipa novac u vrijeme kada narod gladuje. Iako službene vlasti tvrde da je Mišel sama platila ljetovanje za sebe i kćerku, ostaje činjenica da odmor prve američke dame košta poreske obveznike, jer je na "odmor" sa njom otputovalo i oko 70 pripadnika tajne službe.

Tvrdi se da su svi zajedno okupirali barem 60 hotelskih soba. Mišel Obama je sa kćerkom ukupno u vili "Padierna" boravila pet dana.

Pahor i "vikend naselje"

Slovenački premijer Borut Pahor i ovog ljeta se odlučio na ljetovanje u Hrvatskoj. Kako pišu slovenački mediji, Pahor i ove godine provodi svoj odmor u Umagu i to u vikendici svoje dugogodišnje pratilje i poznatog slovenačkog advokata Tanje Pečar. Riječ je o poznatom "vikend naselju" koje ima oko tristotinjak objekata gdje ljetuju brojni poznati Slovenci, a gotovo svake godine i Pahor.

Uprkos nedavnoj "terorističkoj prijetnji", činjenici da je u međuvremenu postao šef Vlade te da je u Sloveniji trenutno medijska kampanja da je ljetovanje za Slovence u Hrvatskoj vrlo nesigurno, Pahor se ipak vratio u Umag. A  dok Pahor uživa u Hrvatskoj, gledajući Savudrijsku valu sa hrvatske strane, slovenački predsjednik Danilo Tirk i dalje tvrdi da nema šanse da odmara u Hrvatskoj.

Tadićeva porodica 

Hrvatski mediji objavili su da je porodica srpskog predsjednika Borisa Tadića supruga Tanja i kćerke Maša (12) i Vanja (9), nedavno tri dana provela na Brionima.

Njihov boravak u vili "Jadranka" protekao je u punoj diskreciji, ali su ipak hrvatski mediji uspjeli da ih fotografišu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana