Krijumčare sve, od vijagre do mrtvih ptica

Nebojša Tomašević
Krijumčare sve, od vijagre do mrtvih ptica

Oduvijek se preko granice švercovalo sve i svašta, nekad uspješno, nekad ne. Ipak, posljednjih godina Granična policija BiH imala je nevjerovatne zapljene, koje su pokazale da u ovom poslu granice nema.

Zapljene Granične policije BiH su pokazale da se preko granice krijumčari sve i svašta, od duvana, papagaja, kornjača, zmija, raznih vrsta ptica, droge, tableta, do voća, ali i otrova… Deviza švercera je: nije važno šta se krijumčari, bitno je da se dobro zaradi.

Krijumčarenje rijetkih životinjskih vrsta postalo je jedan od najunosnijih poslova u svijetu, a podaci Granične policije BiH govore da su toga svjesni i krijumčari sa ovih prostora.

Ovakav način lake zarade nije zaobišao ni naše prostore. Prema podacima Interpola, ilegalna trgovina divljim životinjama i biljkama je po obrtu novca drugi najunosniji oblik ilegalne trgovine na svijetu.

Granična policija BiH tokom ove i prošle godine spriječila je krijumčarenje većeg broja svjetski zaštićene vrste barskih kornjača, te više komada raznih vrsta ptica, među kojima ima i zaštićenih vrsta, a koje su ulovljene bez dozvole.

Čest i unosan posao je krijumčarenje razne vrste stoke, a u svojim akcijama graničari BiH zaplijenili su i veliku količinu raznih tableta, među kojima i veliki broj  "kamagre".

Krijumčarenje barskih kornjača otkrila je Jedinica Granične policije Doljani krajem marta 2014. godine.

Ove kornjače su otkrivene prilikom kontrole "opela" sa hrvatskim registarskim oznakama, kojim je upravljao O. Ž. (52).

On je u gepeku svog automobila prevozio ni manje ni više nego 640 barskih kornjača. Uredno ih je bio zapakovao u četiri kutije i bez dozvole i bilo kakve veterinarske dokumentacije pokušao da uveze u BiH.

Odmah je uhapšen i predat u nadležnost Tužilaštva BiH, gdje je saslušan.

Zbog ovog neobičnog načina zarade, on je umjesto novca zaradio prijavu za krijumčarenje robe.

Cijena ove zaštićene vrste životinja kreće se od oko 50 evra po komadu pa naviše, a strogo je zabranjeno njeno krijumčarenje. Zabrane ipak nisu omele O. Ž. da se oproba u ovom poslu.

Osim krijumčarenja ove vrste zaštićenih životinja, graničare BiH zapanjio je i slučaj krijumčarenja zamrznutih ptica raznih vrsta. Jedinica Granične policije Gradiška krajem septembra 2013. godine otkrila je krijumčarenje 400 zamrznutih ptica različitih vrsta.

Ovaj neobični ilegalni prtljag granični policajci BiH otkrili su 28. septembra 2013. na međunarodnom prelazu Gradiška, a ptice su bile skrivene u automobilu italijanskih registarskih oznaka. Italijan P. A. (67) izjavio je da su ptice ulovljene na teritoriji BiH i da je imao namjeru da ih prenese u Italiju.

Prema podacima policije, ptice se iz BiH, ali i država  okruženja, krijumčare i žive i mrtve. Mrtve je teško prepoznati, jer su očerupane i zamrznute bez glava. Takve se prodaju uglavnom italijanskim restoranima, čemu u prilog govori i otkriće Italijana P. A. sa zamrznutim pticama.

Pojedine porcije takve divljači dostižu cijene i do 200 evra.

U švercu ptica iz Srbije je nestalo oko milion različitih primjeraka, dok se evidencija za bh. područje i ne vodi. Prema podacima graničnih policija, najčešće se krijumčare štiglići, slavuji i druge pjevačice iz porodica zeba, drozdova i grmuša. Cijena po ptici pjevačici na crnom tržištu kreće se od pet do 150 evra. Barske ptice prodaju se za 10 do 100 evra po komadu. Stručnjaci kažu da ove vrste zaštićenih ptica najviše love inostrani lovci.

Osim životinjama, krijumčari u BiH su ove i prošle godine ekstra profit pokušali da ostvare nelegalnim uvozom  raznih vrsta otrova.

Jedinica Granične policije BiH za podršku i kontrolu u Višegradu je u martu 2014. godine spriječila krijumčarenje 65 litara herbicida "furadan". Pokušaj krijumčarenja ovog otrova otkriven je tokom kontrola u graničnom pojasu na području opštine Zvornik. Ovaj herbicid spada u prvu grupu otrova i njegov ilegalan uvoz bez odobrenja izričito je zabranjen. Izuzetno je štetan za ljudsko zdravlje.

Krijumčarenje je otkriveno prilikom granične kontrole "pasata" kojim je upravljao državljanin Srbije. Ovom ilegalnom rabotom bavili su se Branimir Andrić  i Mladen Cacanović, koji su umjesto novca dobili optužnicu. Protiv njih je u januaru ove godine Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu kojom ih tereti za uvoz zabranjenih pesticida.

Neobično i nesvakidašnje krijumčarenje graničari BiH otkrili su u aprilu ove godine. Na međunarodnom graničnom prelazu Šepak otkriveno je krijumčarenje 205 komada steroida "kamagre", tableta koje služe za postizanje bolje potencije. Ove tablete otkrivene su u BMW-u kojim  je upravljao državljanin BiH.

Pored navedenih slučajeva, tokom ove i prošle godine u četiri odvojena slučaja spriječeno je krijumčarenje oko 2.100 kilograma mandarina iz Hrvatske u BiH.

Podaci Granične policije BiH govore da se preko granica  na naše prostore, osim droge, najčešće unose cigarete, stoka, tekstilna i tehnička roba i gotov novac.

Granična policija BiH je u prvih šest mjeseci ove godine  zaplijenila 8.810 kutija cigareta, 1.777 grla razne stoke, 487 komada raznih tekstilnih proizvoda, kao i 30.000 maraka gotovog novca. Ukupna vrijednost zaplijenjene robe procijenjena je na oko 157.302 marke.

Tokom prošle godine zaplijenjene su razne vrste robe u vrijednosti od 1.125.237 maraka. Tako je za 12 mjeseci 2013. godine Granična policija BiH, između ostalog, otkrila i spriječila uvoz 22.720 raznih šteka cigareta, 305 grla stoke, 16.421 komad razne tekstilne robe i 1.136 komada tehničkih proizvoda.

Kako bi spriječila nelegalan uvoz Granična policija BiH je tokom ove i prošle godine sprovela niz akcija. Među njima su akcije kodnih naziva "Pauk", "Doker" i "Skela".

Operativnu akciju "Pauk", odnosno "Skela", pripremili su, koordinisali i zajednički realizovali Granična policija BiH, Državna agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA) i MUP Republike Srpske.

Tokom akcije sprovedene u junu 2013. godine uhapšeno je 26 osoba. Pored osoba koje su vršile krijumčarenje, uhapšen je i određeni broj službenika Granične policije BiH, od kojih je osam privremeno suspendovano.

Izvještaji

U Graničnoj policiji BiH su rekli da su tokom prvih šest mjeseci ove godine nadležnim tužilaštvima podnijeli 15 izvještaja zbog krijumčarenja. Prošle godine na adrese tužilaštava upućena su 24 izvještaja.

Novac

Osim raznih vrsta robe i droge, krijumčarima koji prolaze kroz BiH često su džepovi puni raznih novčanica za koje nemaju dokaz porijekla.

Prema podacima Granične policije BiH, tokom ove i protekle godine graničari su zaplijenili oko 200.000 evra.

Pripadnici Granične policije BiH su na međunarodnom aerodromu Sarajevo u dva odvojena slučaja prilikom kontrole putnika i prtljaga na letu Sarajevo - Istanbul otkrili ilegalan uvoz novca. Prvo je kod državljanina Turske otkriveno 28.000 evra, a kasnije kod državljanina Kine 216.200 evra bez dokumentacije o porijeklu. Neprijavljeni novac je predat Upravi za indirektno oporezivanje BiH na dalje postupanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana