Kreacije po bakinom receptu

Pero Špandić
Kreacije po bakinom receptu

Za razliku od svojih vršnjaka koji slobodno vrijeme koriste za igranje fudbala, vožnju bicikla ili ga provode za kompjuterom, trinaestogodišnji Miloš Vučen iz Prijedora ga koristi za kreiranje odjevnih modela, prije svega haljina. Ljubav prema ovoj vrsti mode kod Miloša se pojavila prije pet godina, od kada počinje da ih crta. Danas u svojoj kolekciji ima oko 1.200 kreacija, uglavnom haljina i nešto malo šortseva i pantalona. Sve njegove kreacije još su uvijek na papiru jer nema sredstava da ih pretoči u gotov proizvod, mada bi se i to moglo dogoditi uskoro.

-Imam u planu da uz pomoć bake Ankice, koja je penziju zaradila kao krojačica u Njemačkoj, sašijem i prvi svoj model. Za tako nešto neophodna mi je i velika lutka po čijim dimenzijama bi haljina bila sašivena - kaže Miloš kome je uzor poznati svjetski modni kreator Elie Saab čije kreacije nose Anđelina Džoli, Klaudija Šifer i druga poznata imena iz svijeta šou biznisa. Od domaćih modnih kreatora najviše mu se dopadaju radovi Darka Kostića.

Punu podršku Miloš ima i od svojih roditelja.

-Ispočetka tome nismo pridavali veliku pažnju. Vidjeli smo da je talentovan za crtanje zbog čega smo mu morali kupovati veće količine bojica, flomastera i blokova za crtanje. Imao je periode kada je crtao neke junake iz crtaća, potom duži period bio je opsjednut crtanjem ikona. Radio je to i za potrebe škole, a u posljednje dvije, tri godine aktivno je počeo da kreira haljine. Sebe je, po svemu sudeći, pronašao u tome tako da sate i sate provodi crtajući nove kreacije - priča nam Aleksandar dodajući da će nastojati da Milošu udovolji i ispuni želju da upiše tekstilnu školu, smjer kreator, ali sumnja da neko ma koliko bio talentovan za kreiranje iz jednog malog grada kao što je Prijedor može u toj profesiji imati uspjeha.

-Da smo negdje u Beogradu, Novom Sadu, ili Banjoj Luci možda bi Miloš mogao više postići u ovoj oblasti, ali Prijedor je mali grad i ovdje su vrlo male šanse za uspjeh - kaže Aleksandar koji će, bez obzira na svoje razmišljanje, pružiti Milošu podršku prema svojim materijalnim mogućnostima kako bi ostvario bar dio svoga dječačkog sna.

Miloš nam objašnjava i to kakve su vrste haljina najčešće zastupljene u njegovim kreacijama.

-Ono što radim je za široku upotrebu. Dakle, kreiram haljine koje može da nosi svaka žena na bilo kojoj svečanosti, a ne samo modele koje će se vidjeti jedino na modnim pistama. Sve haljine koje kreiram imaju zajedničke osobine, a to je da lepršaju oko ženskog tijela, da su najčešće u zlatnim bojama i da se u njima žene mogu osjećati vrlo ugodno i slobodno ne strahujući da će se nešto otkačiti ili spasti prilikom kretanja. Najčešći materijali koji su zastupljeni u mojim kreacijama su svila, krep i saten - objašnjava Miloš koji za svoj hobi ima svesrdnu podršku roditelja ali i prijatelja koji znaju za njegovu ljubav prema modnim kreacijama.

Kada završi osnovnu školu ovaj trinaestogodišnjak ima želju da upiše srednju tekstilnu školu, smjer modni kreator, i da se ovim poslom počne ozbiljno baviti. Želja mu je da se susretne sa nekim od već iskusnih modni stvaralaca kako bi pokazao svoje radove i razmijenio mišljenja.

Talenat

Aleksandar Vučen, otac trinaestogodišnjeg Miloša, kaže nam da se kod njegovog sina od malih nogu primjećivao talenat za crtanje i slikanje.

- Od osme godine Miloš je počeo da crta neke modele. Kasnije sve više i više postajao je opsjednut tim hobijem, tako da danas dnevno za radnim stolom u svojoj sobi provodi po nekoliko sati kreirajući - kaže stariji Vučen dodajući da će pokušati ispuniti želju svome sinu kako bi neke svoje skice pretočio u finalni proizvod.

Proljeće

Miloš je pokušavao da kreira i neke druge odjevne predmete, ali mu nije išlo od ruke.

-Pokušavao sam da kreiram pantalone, košulje, ali u tim odjevnim predmetima se nisam snalazio, nisam imao inspiraciju kao kad su u pitanju haljine - kaže Miloš pojašnjavajući nam i svoje prognoze da će u ovogodišnjoj sezoni proljeće-ljeto dominirati široke pantalone koje su, u stvari, suknje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana