Kratke suknje draže od propisa

D. Stokanić, J. Perišić
Kratke suknje draže od propisa

Pravila oblačenja u javnim ustanovama i institucijama se ne poštuju kako bi trebalo. Propisani dres kod najčešće ne poštuju učenici, studenti, ali i neki profesori i zaposleni u javnim ustanovama.

Mišljenja psihologa, sociologa i građana su podijeljena, ali svi se slažu u jednom - da, i kad su u pitanju pravila oblačenja, treba sačuvati svoju individualnost.

Uniforme poželjne

Mišljenje psihologa Aleksandra Milića je da se kodeks oblačenja u državnim institucijama, kao i u školama i na fakultetima, poštuje.

- Pitanje je samo ukusa u izboru uniforme i odjeće, koja predstavlja obilježje same osobe i njene pozicije - rekao je Milić.

Dodao je da prema đacima i studentima ovo pravilo treba ublažiti. Kazao je da, kao psiholog, nikada ne bi prihvatio vraćanje uniforme u škole.

- Jeste da uniforma isključuje razgolićenost, ali je to i lišavanje boje, ljepote, ukusa i ograničavanje određenih potreba - naglasio je Milić.

Istakao je da je ovo sve izvor sreće i radosti, koji doprinosi zdravom stilu življenja.

Interesantno i lijepo je, dodao je psiholog, to što u posljednje vrijeme i ugostitelji uniformišu konobare.

U škole dolaze u neprikladnoj odjeći

Prema riječima sociologa Ivana Šijakovića, jedino zaposleni u državnim institucijama poštuju kodeks oblačenja i naravno službenici u bankama, osiguravajućim društvima i stranim kompanijama.

- Svest o kodeksu oblačenja kod studenata, profesora i đaka je vrlo mala. Profesori bi trebalo da na nastavu dolaze u odelima, kao što je to bilo šezdesetih i početkom sedamdesetih godina, kada sam je bio đak - rekao je Šijaković i dodao da to daje neku ozbiljnost i poštovanje prema sagovornicima.

On je rekao da bi studenti i đaci trebalo da povedu više računa o svom izgledu.

- Poštovanje kodeksa oblačenja daje ozbiljnost i zrelost poslu kojem pristupaju - objasnio je Šijaković.

Dodao je da muškarci najčešće krše kodeks oblačenja, posebno ljeti, kada u školu, na fakultet i druge ustanove dolaze u kratkim pantalonama i papučama.

- Osim toga, preovladavaju i firmirane majice sa različitim porukama. Kad je u pitanju ženska populacija i one u tome malo preteruju, mada se to u poslednje vreme izgubilo, jer su danas u modi duže suknje i džins - istakao je Šijaković.

Dodao je da bi današnje dame isključivo trebalo da nose suknje umjerene dužine, lijepe bluze, košulje, a ako je hladnije vrijeme, onda su to prigodni džemperi i slično.

- Na ispit kod mene na Ekonomskom fakultetu prije nekoliko godina dva studenta su došla u kratkim pantalonama. Jeste da je bilo leto, ali ih ja ipak nisam primio na ispit. Zamolio sam ih da na ispit dođu pristojno odeveni - rekao je Šijaković i dodao da je sa ispita vratio i djevojku, koja je došla sa previše dekoltiranom majicom.

Po mišljenju Šijakovića, sve ustanove i institucije bi trebalo da imaju određenu boju i komplet za zaposlene.

- Kravata nije neophodna, ali odelo svakako. Takođe, tako slično bi trebalo da se odevaju i studenti i đaci - kazao je Šijaković.

Dodao je da su se građani, koji su ranije išli u neku instituciju, za tu priliku lijepo oblačili, dok se danas ponašaju kao da su na ulici ili u svom dvorištu.

Ukori urodili plodom

Direktor banjalučke Gimnazije Zoran Pejašinović rekao je da je interesantno to da pravila oblačenja u ovoj školi češće krše dječaci od djevojčica.

- Pravila oblačenja ne nalažu da se u školu dolazi u pocijepanim i kratkim pantalonama, te haljinama, majicama na bretele i suknjama iznad koljena. Osim toga, nije dozvoljeno da učenici i profesori imaju pirsinge - kazao je Pejašinović i dodao da ni majice sa nepristojnim aplikacijama i ukrasima, kao ni sandale i papuče nisu poželjni.

Prema njegovim riječima, učenike po dolasku u ovu školu upoznaju sa pravilima oblačenja.

- Bude malo problema u ljetnim mjesecima, posebno u junu. Pa stoga i popustimo kriterijume radi vrućine, jer škole nemaju klima-uređaje - ispričao je Pejašinović i dodao da se u ovoj školi sada pojavio sasvim novi fenomen, a to je oblačenje elegantnih odijela.

- Đaci mahom dolaze u odijelima, čak i sa kravatama. U početku nam je to bilo neobično, čak smo se i čudili, ali sad smo već navikli. Možda to i nije baš u skladu s njihovim godinama, ali ne možemo im braniti, jer je to njihov stil, koji u svakom slučaju nije nepristojan - rekao je Pejašinović.

Kazao je da se dešavalo da ponekad nekog od učenika vrate sa nastave ili ga upozore, a upozoravao je ponekad i profesore.

- Svaki ukor je prihvaćen i nakon toga više se nisu ponavljali slični ispadi, što se tiče oblačenja - kazao je Pejašinović.

Pravilno oblačenje

Iz Vlade RS ističu da se svi zaposleni, kao i stranke koje dolaze, pridržavaju propisanog kodeksa oblačenja. Licima koja se na vratima Vlade RS pojave u kratkim pantalonama, mini suknjama, papučama, atletskoj majici i sličnom ulazak i boravak u zgradi nije dozvoljen.

- Međutim, imamo obzira prema pojedinim ljudima koji su neprikladno obučeni iz opravdanih razloga, kao što su medicinski, te zbog udaljenosti mjesta prebivališta - rekao je načelnik Odjeljenja za unutrašnje obezbjeđenje objekata i PPZ Vlade RS Ranko Tomašević.

Kodeks ponašanja

Iz Gradske uprave Banjaluka su istakli da s obzirom na svoje nadležnosti svakodnevno imaju veliki broj stranaka, te da se po dosadašnjem iskustvu stranke uglavnom pridržavaju pravila ponašanja i oblačenja.

- Licima koja su neprimjereno obučena nije dozvoljen ulazak u zgradu Gradske uprave. Kontrolu ulaska i izlaska u zgradi obavljaju radnici obezbjeđenja - rekao je načelnik Službe za zajedničke poslove Zoran Vujmilović.

Banjalučanka Slavica Bajić je kazala da je u više navrata vidjela mnogo nepristojno obučenih službenika u državnim ustanovama.

- Kada sam jednom prilikom bila u zgradi Vlade RS, vidjela sam žene u odjeći tigrastog desena, sa izraženim dekolteima, previše visokim štiklama i napadnom šminkom - rekla je Bajićeva.

Novinari

Novinari, koji po zadatku ulaze u zgrade državnih institucija, često i zbog svijetlih patika ili sandala bivaju vraćeni sa ulaza, jer "nisu primjereno obučeni". Veliki broj činovnika zaposlenih u Administrativnom centru, koji bi trebalo da se pridržavaju kućnog reda, na posao dolaze sa stajlingom daleko od primjerenog. Njih sa ulaza niko ne vraća.

Riječ stručnjaka

Modni stručnjaci smatraju da je oblačenje službenika u državnim institucijama katastrofalno. U svim državnim institucijama potrebno je formirati odjeljenje koje će se baviti problemom oblačenja zaposlenih, jer, kako oni kažu, vidi se po načinu oblačenja da pojedini službenici nemaju svijest o tome gdje rade. Smatraju da činovnici zaposleni u javnim službama najviše griješe kada su u pitanju boje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana