Kraljevina od slova i riječi

Aleksandra Rajković
Kraljevina od slova i riječi

BANjA LUKA - Postoji veći grijeh od spaljivanja knjiga. A to je ne čitati knjige.

Vođeni ovom mišlju Josifa Brodskog mnogi poštovaoci knjige pohrlili su na 13. Međunarodni sajam knjige, koji je u organizaciji "Glasa" otvoren u utorak u Banjoj Luci.

Svako od njih požurio je u susret novim književnim poslasticama, razgledajući znatiželjno od štanda do štanda u potrazi za omiljenim knjigom.

Književne promocije, susreti pisaca sa čitaocima dodatne su draži sajmova, koje dokazuju da pisana riječ još ima svoju snagu i pravi put do ljubitelja knjige.   

Ova kraljevina od slova i riječi omogućila je svima da odškrinu vrata svijeta u kome se prepliću prošlost, sadašnjost i budućnost stopljene u vrtlogu piščevog pera. 

Različiti ukusi posjetilaca sajma vodili su ih na štandove sa djelima iz klasične književnosti, enciklopedijama, beletristikom...

Neki su se uputili prema "kuvarima", knjigama o ljekovitom bilju... Pažnju posjetilaca izazvala je i bogato opremljena enciklopedija u tvrdom povezu "Indeks operskih i baletskih libreta".

Uvijek zanimljiv Umberto Eko i ove godine privukao je mnogobrojne čitaoce da potraže njegove knjige na sajmu. Njegova "Istorija ružnoće" našla se u rukama brojnih posjetilaca koji su zadovoljni otišli sa sajma.

Među omiljenim i traženim piscima na banjolučkoj smotri pisane riječi našli su se i Horhe Luis Borhes i Gabrijel Garsija Markes.

Put čitaoce vodi od štandova izdavačkih kuća "Paideija", "Plato", "Biblioner", a mogu se naći i najzanimljivija izdanja "Geopoetike", "Ezoterije". "Geopoetika" je pružila čitaocima knjige Pola Ostera, Harumija Murakamija, Orhana Pamuka...

Djela Ljiljana Habjanović-Đurović izložena su na štandu njene izdavačke kuće "Globosino", gdje se mogu naći "Iva", "Javna ptica", "Ženski rodoslov", ali i najnovije, "Zapis duše". 

Do sljedećeg sajma ostaje miris svježe ukoričenih knjiga i iščekivanje novih priča.  

Domaći pisci

Da su domaći pisci i dalje rado čitani dokaz je potraga za knjigama Borislava Pekića, Slobodana Selenića, Danila Kiša, Borislava Mihajlovića Mihiza. Svježih "20 srpskih podela", koje su nedavno ugledale svjetlo dana iz pera Dušana Kovačevića, zainteresovale su banjolučke knjigoljupce. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Hrvati najavili snijeg
Hrvati najavili snijeg
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana