Krakov - grad kraljeva

Sandra Miletić
Krakov - grad kraljeva

Krakov je bez ikakve sumnje jedna od najzanimljivijih turističkih destinacija u Evropi. On je važan kulturni, privredni i turistički centar Poljske, a ujedno jedan od najstarijih i drugi po veličini grad u Poljskoj.

Istorijsko gradsko jezgro uvršteno je od 1978. godine u UNESCO-ov popis mjesta svjetske baštine u Evropi kao uopšte prvo mjesto u svijetu koje je uvršteno na tu listu.

U prostoru grada s okolinom ima mnogo prirodnih rezervata i ostalih oblika zaštite prirode.

KRAKOVSKO STARO MJESTO, istorijski centar grada ima mnogo kulturno-istorijskih spomenika raznih stilova i iz raznih perioda.

Glavni trg je najveći trg u Evropi koji potiče iz srednjeg vijeka. Na njemu je se nalazi gotička Bazilika svete Marijes i druge crkve kao što su crkva sv. Vojtjeha. Cijeli trg je okružen kućama u nizu (kamienice) i bogatijim rezidencijama, a u sredini je jedna od najvećih znamenitosti trga, renesansna cehovska građevina Sukienice s brojnim trgovinama i Nacionalnom umjetničkom galerijom na spratu. Trgom dominira toranj bivše gradske vijećnice. Na trgu je uvijek živo, a kada je lijepo vrijeme, na njemu se mogu vidjeti razne umjetnosti, a oni koji žele mogu da se provozaju nekom od mnogobrojnih kočija.

NAJVAŽNIJE GRADSKE ZNAMENITOSTI, kao što su katedrala i kraljevski dvorac, smještene su upravo na brdu Vavel. Katedrala Svetog Stanislava i Vaclava se smatra poljskim nacionalnim svetištem i u njoj su pokopani poljski kraljevi i mnogi ugledni Poljaci.

Najvažnija znamenitost u okolini grada je stari rudnik soli Vieliczka koji je otvoren za turiste i nalazi se na UNESCO-vom popisu svjetske baštine. U rudniku se nalaze brojne skulpture i poznata podzemna kapelica.

Ako ste već u Krakovu, obavezno treba da odete u Aušvic, koji se nalazi nekih sedamdesetak kilometara od Krakova.

JEDNA OD ZANIMLjIVOSTI KRAKOVA je to da su prodavnice alkoholnih pića, njihovih tradicionalnih i onih uvoznih, otvorene 24 časa na dan. Brojni restorani nude tradicionalne specijalitete, a na svakom ćošku se nalaze fast-fudovi s kebabima. Za one koji žele zabavu Staro mjesto je pun pogodak. Uvijek ima muzike uživo.

U svakom slučaju, ako vas put donese u ovaj lijepi grad, bez obzira na to kakav je vaš ukus, pronaći ćete nešto za sebe. 

Istorija

Na prostoru današnjeg Krakova živjeli su Bijeli Hrvati, preci današnjih Hrvata. Prema legendi ga je osnovao vojvoda Krak, koji je na tom mjestu ubio zmaja. Krakov je bio glavno naselje slovenskog plemena Vislani, a kratko vrijeme je bio dio Velikomoravske kneževine. Poslije njenog pada pod Mađare je postao dio Češke.

Tokom Prvog svjetskog rata grad su opsjedali Rusi, a Poljaci su vodili borbu za samostalnost. Poslije rata je stvorena samostalna Poljska u kojoj je Krakov postao drugi najvažniji grad poslije Varšave.

Usluga                                                                                                             Cijena 

Smještaj u hotelu (noćenje sa doručkom)                                          od 25 KM  

Dvodnevna turistička kartica (za ulaz u muzeje, vožnju 

prevozom i popuste)                                                                                    26 KM

Ručak (meso i krompir)                                                                        od 7,5 KM

Kafa                                                                                                           od 2 KM

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana