Kraj karijere trgovca smrću

Dojče vele
Kraj karijere trgovca smrću

Politička borba između Rusije i SAD konačno je okončana. Viktor Bout, ruski trgovac oružjem, odlukom suda u Bangkoku, gdje se već duže nalazi u istražnom zatvoru, trebalo bi da bude izručen američkom pravosuđu.

"Trgovac smrću", kako su ga proteklih godina mediji često nazivali, Viktor Bout je jedan od najvećih trgovaca oružjem na svijetu. Po svemu sudeći, više ništa ne može da učini protiv svog izručenja SAD.

Iako je odluka tajlandskog suda po mnogima stigla neočekivano, ona je pravosnažna i na osnovu nje ovaj ruski državljanin, poslije gotovo dvogodišnje pravne borbe i političkog natezanja, biće konačno izručen Sjedinjenim Američkim Državama.

Prema podacima vlasti ove zemlje, Bout je između ostalog u devedesetim godinama prodavao oružje zaraćenim stranama u građanskim ratovima u Angoli, Liberiji i Ruandi. Osim toga, SAD ga tereti i za prodaju oružja radikalnim islamskim snagama - talibanima u Avganistanu, kao i terorističkoj mreži "Al-Kaida".

Viktor Bout, 43-godišnji ruski državljanin, uhapšen je u Bangkoku, glavnom gradu Tajlanda, u martu 2008. godine. Američkim agentima je tako uspjela igra u kojoj su se pretvarali da su pripadnici kolumbijske pobunjeničke grupe FARC i da žele da kupe veću količinu teškog naoružanja.

- Bio je to jedan od najvećih udaraca ilegalnom tržištu oružjem uopšte - izjavio je američki državni tužilac Majkl Garsija i dodao da su Bout i njegov pomagač željeli da grupu FARC snabdiju oružjem potrebnim za terorističke akcije.

- Riječ je između ostalog o raketama zemlja-vazduh i raketnim laserima. Bout time nije samo pokazao svoju spremnost već i sposobnost dopremanja oružja terorističkim organizacijama. Njegovo hapšenje je kraj jedne duge, tajne akcije. Ono ujedno označava i kraj najtraženijeg trgovca oružjem na svijetu - tvrdi Garsija.

Od svog hapšenja do danas Viktor Bout se nalazi u tajlandskom istražnom zatvoru. Tamošnji sud, odbacivši tačke optužbe protiv ovog trgovca oružjem, ujedno je otvorio vrata njegovog konačnog izručenja.

Bout optužuje Tajland da je popustio pod pritiskom SAD. On je isto tako apelovao na premijera Rusije Vladimira Putina i predsjednika Medvedeva da se zauzmu za njega - očigledno s uspjehom, budući da se iz moskovskog političkog vrha moglo čuti i da je riječ o "zabuni", jer je Bout zapravo "samo običan poslovan čovjek".

Slično tvrdi i Boutova supruga Ala. U više televizijskih nastupa ona je uvijek pokušavala da uvjeri javnost u nevinost svog supruga.

- On nikada nije trgovao oružjem. Vjerujem da u ovom slučaju pritisak dolazi od strane SAD. Amerikanci se nikada nisu ustručavali da pokažu da od Tajlanda očekuju izručenje mog supruga - naglašavala je Ala Bout.

Slično tvrdi i Boutov tajlandski branilac Laka Niti Vatan Njičan, koji je rekao da je "u potpunosti očigledno da je politika u ovom slučaju odigrala veliku ulogu. Prema svim podacima kojima raspolažemo, jednostavno se to mora tako reći".

Viktor Bout svoju je karijeru započeo ubrzo poslije sloma Sovjetskog Saveza. Svoje carstvo osnovao je kupovinom dva stara sovjetska vojna aviona, kojima je ubrzo oružje počeo transportovati svuda na svijetu - gdje je bilo potrebe, kupaca i, naravno, dovoljno novca.

Ubrzo poslije okončanja "hladnog rata" počeo je da oružje prodaje raznim vođama pobunjeničkih, ratnih grupacija u Africi.

Da ne bi bio doveden u direktnu vezu s ilegalnom trgovinom oružja, Bout je osnovao čitavu mrežu preduzeća, koja zapravo uopšte nisu ni postojala.

U Sjedinjenim Američkim Državama ga zbog toga očekuje sudski proces, u kojem će, po svemu sudeći, biti terećen ne samo za ilegalnu prodaju i isporuku oružja, već i za pranje novca, kao i osnivanje kriminalnih organizacija.

Film

Ukoliko bude zaista optužen Viktora Bouta očekuje doživotna kazna zatvora - za razliku od glavnog junaka u filmu "Gospodar rata", snimljenog prema istinitoj životnoj priči spomenutog Rusa (kojeg je glumio Nikolas Kejdž) i koji je na kraju filmske priče bio oslobođen.

PRIREDIO: Milenko Kindl

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana