Kradu nutelu, mostove i smrznute piliće

Marijana Miljić
Kradu nutelu, mostove i smrznute piliće

Gotovo da nema dana a da u medijima ne osvane vijest o neobičnim krađama, koje postaju sve učestalije i sve bizarnije. Lopovi, po svemu sudeći, više ne biraju, pa se krade sve i svašta - od smrznutih pilića do mostova teških po nekoliko desetina tona.

Hrana

Kada je za lopove rečeno da imaju "ljepljive prste", vjerovatno niko nije ni pomišljao da će u budućnosti oni zaista opravdati ovu izreku. Naime, u Njemačkoj je prije nekoliko dana iz parkiranog kamiona "Nutele" ukradeno čak pet tona čokolade sa lješnikom.

Krađa sedam paleta kutija napunjenih teglama "nutele", ukupne vrijednosti od oko 16.000 evra, dogodila se tokom vikenda u gradu Nideraula u centralnom dijelu Njemačke.

U istom tom kraju lopovi su ranije ukrali velike količine prehrambenih proizvoda, kao i pet tona kafe u vrijednosti 30.000 evra.

Ništa manje neobičan slučaj zabilježila je zagrebačka policija, koja je uhvatila prije nekoliko dana 50-godišnjeg lopova koji je u dva navrata provalio u skladište na zagrebačkoj tržnici i ukrao - 50 kilograma pasulja i stotinjak kilograma orašastih plodova.

Lopov je prvo ukrao orahe, lješnike i badem, a sljedeći put je iz istog skladišta ukrao pasulj, saopštila je policija. Ukupna vrijednost plijena procijenjena je na oko 2,5 hiljada maraka.

Početkom aprila ove godine više od 10.000 litara "ožujskog" piva "ishlapilo" je iz skladišta kompanije "Roto dinamik" na zagrebačkoj Samoborskoj cesti. U provali odrađenoj tokom produženog uskršnjeg vikenda lopov najvjerovatnije nije bio sam, s obzirom na ogromnu količinu alkoholnog plijena koji je bio skladišten u gajbama, koje su bile u velikim sanducima.

Da lopovi ne biraju, pokazala je i novosadska policija kada je saopštila početkom godine da su u Žablju uhapšena tri maloljetnika zbog sumnje da su krali suvo meso iz žabaljskih domaćinstava. Trojka je krajem 2012. noću obijala pušnice u žabaljskim domaćinstvima i krala suvomesnate proizvode koje su kasnije prodavali jednom sugrađaninu, kod koga je pretresom stana pronađeno oko 70 kilograma suvog mesa koje je vraćeno vlasnicima.

Početkom ovog mjeseca u Modriči su nepoznata lica ukrala oko 40 kilograma suvomesnatih proizvoda i šest komada pilića iz zamrzivača u pomoćnom objektu.

Smrznuti pilići umalo nisu "došli glave" jednoj Zaječarki, kojoj su četvorica lopova, prijeteći pištoljem, ukrali hranu iz zamrzivača. Osim nekoliko zamrznutih pilića, naoružani mladići oteli su joj  i par mesnih narezaka.

Pripadnici jedne policijske stanice u Devonu, na jugozapadu Engleske, prijavili su u četvrtak krađu kutije sa keksom.

Keks je nestao iz kuhinje policijske stanice, a sumnja se da je počinilac neko od policajaca. Krađa je primijećena kada su organi reda odlučili da obave popis stvari u stanici.

Osim keksa, na spisku nestalih predmeta su i jedna čipkana haljina, uvijač za kosu i nekoliko DVD-ja.

Nije poznato da li je bilo kakva istraga pokrenuta, ali se iz policijskih izvora saznaje da do sada nije pronađen nijedan od ukupno 28 nestalih predmeta.

Nevjerovatne krađe

Predmeti od gvožđa ili bakra često su na meti lopova, ali pojedini slučajevi krađa mogu da se svrstaju u rubriku "vjerovali ili ne".

Tako su lopovi za samo jednu noć kod sela Guberevac,  nedaleko od Leskovca, ukrali oko dva kilometra bakarnih kablova sa dalekovoda. Kradljivci su prvo demontirali  držače dva stuba koji su prilikom pada pokidali trostruke kablove i domino efektom porušili još pet električnih polja. Ukupno je ukradena čak tona bakra, a šteta je višemilionska.

Policija u Beogradu je sredinom februara uhapsila osam osoba zbog sumnje da su ukrali bakar iz magacina Direkcije za robne rezerve Srbije u Irigu, savladali čuvara i odvezli 41 tonu bakra. Oni su tako oštetili Direkciju za robne rezerve Srbije za više od 35 miliona dinara (oko 580.000 KM).

Nepoznati lopovi ukrali su u novembru prošle godine iz Doma kulture u Banji Koviljači 12 radijatora, a u martu ove ukradeno je više od dva kilometra željezničkih šina u regionu Moskve.

Da je moguće ukrasti gotovo sve, pokazalo se u Brčkom, kada je u oktobru prošle godine nestao most težak nekoliko tona, a prema tragovima koji su ostali na zemlji moglo se zaključiti da su kradljivci odvojili vijke za vezivanje željezne konstrukcije za betonske stubove i cijelu konstrukciju odvezli prema najbližem asfaltnom putu. Pretpostavlja se da je krađa izvedena nekim jačim traktorom.

Srpska policija uhapsila je Gorana K. iz sela Đurđevo u Šumadiji nakon što je ukrao i prodao seoski most težak 2,2 tone za 300 evra.

Krađa mostova nije rijetkost, pa je tako u budžetu Češke nastao manjak od milion dolara zbog krađe čeličnog mosta od deset tona na istoku zemlje u gradu Slavkovu.

"Rekord" ipak drže lopovi iz turske provincije Kočeli, koji su prije par godina uspjeli da  ukradu most dug 25 metara i težak 22 tone. Nadležni smatraju da je most ukraden zbog čelika u njegovoj konstrukciji.      

Vjenčanice, pčele, kipovi...

Pred novogodišnju noć lopovi su u Banjaluci opljačkali salon vjenčanica "Melani". Ukrali su četrdesetak vjenčanica čija je vrijednost procijenjena na 25.000 KM.

S obzirom na to da se radi o unikatnim vjenčanicama, koje je lako prepoznati, pa samim tim nije ih lako preprodati, nikome nije bilo jasno šta će lopovima toliko haljina.

Slična krađa dogodila se prije nekoliko godina u Trebinju, kada je iz butika "Mio moda" odneseno 120 vjenčanica. Zanimljivo je da lopovi ostalu robu nisu dirali, kao ni kasu za novac.

Da ovakve krađe nisu rijetkost, pokazuje i slučaj Dijane i Pitera, vlasnika trgovine u njemačkom Bremenu, u kojoj prodaju vjenčanice i večernje haljine. Nakon što su im iz radnje pokradene sve haljine, otišli su na jednu svadbu, gdje su vidjeli žene kako plešu u njihovim haljinama. Odmah su pozvali policiju.

Nerijetko se policija susreće i sa krađom pčela i košnica. U Foči su prije nekoliko dana nepoznata lica ukrala dvije košnice sa pčelama, a lopov u Golubiću pokraj Knina ukrao je košnice sa pčelama vrijedne nekoliko hiljada maraka.

Policija u Hrvatskoj bilježila je krađe krda svinja, jata kokošiju ili čak cijele šume, a jedan je lopov ušao u kuću i ukrao cijeli namještaj, ukrcao ga u kamion i otišao u nepoznatom smjeru.

U Ogulinu je lopov provalio u poljoprivrednu apoteku, iz koje je htio da ukrade više vreća sjemenskog krompira i vještačkog đubriva, ali nije imao automobil. Zato je ukrao i kombi, koji je kasnije vratio vlasnicima, ali je krompir i đubrivo iskoristio.

U martu 2012. u Teksasu je usred bijela dana nestao kip slona težak 400 kilograma, a njegovi zabrinuti vlasnici su ponudili nagradu od 500 dolara za njegov povratak.

U Hempširu je 2008. godine ukraden živi morski pas. Vlasnik Piter Numan se bavi uzgojem morskih pasa, a ukradena mu je ženka iz zidanog bazena u vrtu.

Album

Album sa fotografijama vjenčanja, koji je nestao kada je automobil Najdžela i Džilijen Stjuart ukraden u Sjevernoj Irskoj prije 17 godina, misteriozno se pojavio u njihovoj kući.

Stjuartovi su se odavno pomirili sa činjenicom da su njihove svadbene fotografije izgubljene i prijatno su se iznenadili kada su nedavno na ulazu u svoj dom pronašli album u plastičnoj kesi.

Par je nedavno proslavio 25 godina braka i Džilijen je rekla da je izuzetno zahvalna što im je album vraćen i poručila onima koji su im ukrali automobil da se ne ljuti.

Autobus

U Bugarskoj su dvojica mladića ukrali autobus kako bi otišli u susjedno selo u diskoteku. Krađa se dogodila na jugu zemlje, u pazardžiškom selu Borimečkovo, a mladići su autobusom, koji je stariji i od njih, otišli do susjednog Lesičeva. Autobus je vlasništvo lokalne firme, a pravo je čudo kako je uspio da stigne do odredišta.

Mladići su, nakon što je vozač autobusa prijavio slučaj, uhapšeni u diskoteci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana