Kozara za odmor, Pariz za sanjarenje

M. Miljić, V. Kulaga
Kozara za odmor, Pariz za sanjarenje

Iako već uveliko traje sezona zimskih odmora, brojni stanovnici Srpske tek treba da uživaju na nekoj od domaćih, ali i svjetskih turističkih destinacija, a bliži se i proslava 8. marta, Dana žena. Kuda otići, na koji način i šta nude turističke agencije aktuelno je pitanje ovih dana.

Turističke agencije u RS promovišu razne destinacije koje su spremne da ponude nevjerovatne stvari i iskustva, ali sve ima svoju cijenu. Najčešći odgovor na pitanje "kuda otići na odmor" je, opet, pitanje "koliko košta".

Najposjećenije destinacije

Među najatraktivnije turističke destinacije u RS spadaju planinski centri koji privlače veliki broj turista tokom cijele godine, a u konkurenciji planina prednjači Jahorina, koja se izdvaja kvalitetnim i uređenim stazama i koja, osim skijanja, nudi brojne druge sadržaje kao što su alpinizam, paraglajding, biciklizam i lov.

Pored domaćih planinskih destinacija, u turističkim organizacijama kažu da su stanovnici Srpske veoma zainteresovani za odlazak na odmor i "preko granice".

"Pariz - grad svjetlosti, mode, francuskih revolucija, istorije i kulture. Na pomen njegovog imena bilo gdje u svijetu niko ne ostaje ravnodušan. One koji su boravili u njemu vežu nezaboravna sjećanja i prelijepi trenuci provedeni u romantičnim šetnjama pored Sene, širokim pariskim bulevarima ili najljepšom avenijom na svijetu "Champs-Elysees" (Jelisejska polja). Oni koji još nisu osjetili njegove čari zasigurno čeznu i sanjaju o danu kada će se susresti sa najljepšim gradom na svijetu. Period proljećnih praznika je idealna prilika za to... Iskoristite je i Vi..."

Ovo je parola kojom su zaduženi u turističkoj agenciji "Sol Azur" promovišu Pariz koji je, prema njihovim riječima, najtraženija destinacija na kojoj stanovnici Srpske žele da provedu odmor.

Jasna Trivić, iz agencije "Sol Azur", kazala je da se među atraktivnim destinacijama nalaze Budimpešta, Azurna obala, Istanbul i Beč. Ona je naglasila da su do sada stanovnici RS u ovoj agenciji najviše tražili informacije za odlazak u Španiju i Francusku.

- Za većinu ovih putovanja organizovani su prevozi autobusima, a jedino se u Istanbul putuje avionom, sa polaskom iz Zagreba - rekla je Trivićeva.

Prema njenim riječima, cijene ovogodišnjih aranžmana su veoma prihvatljive s obzirom na ekonomsku krizu koja je zahvatila i našu zemlju.

- Odlazak u Pariz košta 485 maraka, a u cijenu su uračunata tri noćenja u hotelu u samom centru Pariza - naglasila je Trivićeva.

Govoreći o ostalim destinacijama, ona je rekla da odlazak u Budimpeštu košta 325 maraka, u koji je uključen petodnevni program, šestodnevni program na Azurnoj obali košta 475 maraka, dok je za četiri dana u Beču potrebno izdvojiti 360 maraka.

Trivićeva je dodala da je novina ove godine organizovan odlazak u Istanbul koji košta 1.095 maraka, a u cijenu je uključeno putovanje avionom i šestodnevni boravak.

Proslava 8. marta - Dana žena

Podsjetimo, osmog marta svake godine slave se ekonomska, politička i društvena dostignuća pripadnica ženskog spola. Najpoznatiji protesti bili su 8. marta, od kojih je najpoznatiji bio 1908. godine kada je 15.000 žena marširalo kroz Njujork tražeći kraće radno vrijeme, bolje plate i pravo glasa. Godine 1975., koja je proglašena Međunarodnom godinom žene, Ujedinjene nacije službeno su počele da obilježavaju Međunarodni dan žena.

U turističkim organizacijama su posebno naglasili da je ovo period u kojem vlada velika zainteresovanost za putovanja i na koja se odlazi da se proslavi 8. mart.

U agenciji "Sebastijan" su istakli da ove godine, između ostalog, u ponudi za proslavu 8. marta imaju putovanje na relaciji Beč - Prag - Bratislava, a cijena je 349 maraka.

Dodali su da je u ponudi i "domaća" destinacija Trebinje - Dubrovnik koja košta 240 maraka.

Prema njihovim riječima, tokom ove godine stanovnici RS bili su najviše zainteresovani za Jahorinu, Kopaonik i Austriju, s obzirom na to da je u jeku zimska sezona.

Ponude za proslavu 8. marta imaju i u turističkoj agenciji "Zepter Passport". Sanja Vidović iz ove agencije kazala je da nudi odlazak na jedan ili dva radna dana. U ponudu su, ističe Vidovićeva, uključeni gradovi Opatija, Šibenik, Beč, Budimpešta.

- Više od 100 žena će posredstvom naše agencije otići da 8. mart, Dan žena, proslave u Budimpešti. Pored toga, prisutno je veliko interesovanje za odlazak u Mađarsku - rekla je Vidovićeva. Dodala je da imaju rezervisan jedan odlazak i u Izrael.

- Odlazak u Šibenik košta 189 maraka, a u cijenu je uračunat prevoz i boravak na bazi dva polupansiona, dok za put u Opatiju zainteresovani treba da izdvoje 269 maraka, a u cijenu je uračunato i noćenje u hotelu sa pet zvjezdica. Osmi mart u Beču košta 319 maraka, a u Budimpešti 229 maraka, dok putovanje u Toskanu i Prag košta 420 maraka - kazala je Vidovićeva.

Oni su naglasili da su stanovnici RS, kada je u pitanju zimovanje, najviše odlazili u Austriju, dok je ove godine manje interesovanje za Francusku u odnosu na prošlu godinu.

Vidovićeva dodaje da je u ovoj godini veliki broj stanovništva RS zimovao na domaćim destinacijama odnosno Jahorini i Kopaoniku.

Ljepotice iz okoline

Stanovnici Srpske znaju da cijene i manje ski-centre, naročito oni koji imaju "plići" džep. Ski-centri kao što su Igrište, Kozara i Balkana u zimskom periodu ljubiteljima skijanja nude različite sadržaje, koji svakako zadovoljavaju prohtjeve svih skijaša, od profesionalnih sportista do rekreativaca.

Svakako treba naglasiti i ljetnu ponudu ovih lokacija, posebno Kozare i Balkane. Kozara je jedan od dva nacionalna parka u RS, a osim u zimskom periodu, tu su turistima u ponudi brojni sadržaji i u ostalom dijelu godine. Po veoma povoljnim cijenama, zainteresovani za ove destinacije, koje nam se nalaze nadohvat ruke, mogu uživati u planinarenju, lovu, ribolovu i šetnji po uređenim stazama.

Svoje mjesto među atraktivnim destinacijama u srcima stanovnika RS našao je nacionalni park Sutjeska koji svojim pejzažima planinskih pašnjaka i jezera, te bistrih i hladnih izvora plijeni pažnju onih koji odluče tamo da provedu svoje slobodno vrijeme.

Veliku posjećenost bilježe i urbani centri, na prvom mjestu Banja Luka kao administrativni, kulturni, univerzitetski i sportski centar Republike Srpske.

Beograd i avanturizam sve popularniji

Zahvaljujući Svjetskom prvenstvu u raftingu BiH je postala jedna od glavnih turističkih destinacija u svijetu, za turiste željne avanture i aktivnog odmora. Rafting Vrbasom i Tarom pravi je hit u Srpskoj, a bitno je naglasiti da veliko interesovanje za ovu ponudu pokazuju strani turisti.

Međutim, Beograd je i dalje najinteresantniji stranim turistima, o čemu svjedoči podatak da je od 696.045 turista, koliko je boravilo u Srbiji 2008. godine, 367.380, odnosno skoro polovina, posjetilo Beograd.

Ranije je znatno više stranaca u prijestonicu dolazilo zbog posla, brojnih kongresa i sajmova, a znatno manje zbog odmora i zabave. Prošle godine je znatno povećan broj takozvanih običnih turista, odnosno onih koji su se u glavni grad Srbije uputili zbog nekog kulturnog, zabavnog ili sportskog događaja.
Zbog Univerzijade u Beogradu je prošlog ljeta bilo znatno više stranih gostiju nego prethodnih godina. Većoj posjeti ovom gradu doprinijeli su i brojni strani novinari koji su izvještavali o ovom događaju i prenosili pozitivne utiske.

Turistima su najinteresantnije bile posjete "Kući cveća", kao i užem gradskom jezgru. Strancima su se dopali i Kalemegdan, Knez Mihailova ulica, Kosančićev venac, odnosno Konak kneginje Ljubice i Saborna crkva. Takođe su u velikom broju posjećivali Hram svetog Save, Skadarliju, dvorski kompleks na Dedinju, Dom Narodne skupštine, Skupštinu grada Beograda i obilazili Slaviju. Pažnju stranaca privukla je i Ada Ciganlija.

Najskuplji hotel

Luksuzni hotel "The Mardan palace", u turskoj pokrajini Antaliji, proglašen je najvećim i najskupljim hotelom u Evropi. Njegova vrijednost se procjenjuje na 1,4 bilijarde američkih dolara, a jedno noćenje u njemu je pravo je bogatstvo - košta više od 13.000 evra. Namijenjen je onima veoma dubokog džepa. Ruski milijarder Telman Ismailov uložio je u ovaj projekat oko 1,5 milijardi evra, a luksuz je vidljiv na svakom koraku i u svakom detalju. Hotel ima 560 soba i dva kraljevska apartmana, u čijem su sklopu i privatni bazeni. Čaša šampanjca u ovom carstvu luksuza košta oko 30 evra, toaleti se kontrolišu daljinskim upravljačem, a gosti biraju posteljinu i jastuke zavisno od željene tvrdoće punjenja iz "menija jastuka", koji se nalazi pored svakog kreveta. Privatna plaža napravljena je od 9.000 tona svilenkastog bijelog pijeska dopremljenog specijalno za ovaj hotel iz Egipta. Noćenje u apartmanu košta više 13.000 evra - i više nego dovoljno za probiranje samo najekskluzivnije klijentele. Za gradnju hotela potrošeno je 2,5 tona zlata, 500.000 kristala i 23.000 metara kvadratnih najfinijeg talijanskog mramora.

Nelegalni restorani novi londonski trend

London je lansirao novu modu - ilegalne restorane u kojima ambiciozni kuvari amateri u svojim domovima ugošćuju potpune neznance. Nelegalni restorani djeluju u tajnosti, jeftiniji su od legalne konkurencije, ignorišu većinu zakona o ugostiteljstvu - i trenutno su jako traženi u britanskoj prijestonici. Jedan od tih tajanstvenih kuvara je i 40-godišnji Arno Masdorp, koji svoj stan dva puta sedmično pretvara u restoran, gdje kuva večeru za 16 osoba koja uključuje najmanje pet različitih jela. Cijena jela u jelovniku u njegovom "klubu" je oko 25 funti, a po toj cijeni u londonskim restoranima teško je naći hranu tog kvaliteta i količine.

Sa druma među oblake

Usuđujete li se da iznajmite prikolicu na krovu hotela? S ciljem da gostima ponude nezaboravno iskustvo, na vrhu krova hotela u "Cape Town" postavljene su dizajnerske prikolice u kojima svi zainteresovani mogu da odsjednu. Ima ih sedam i svaka je uređena u drugačijem stilu. "Grand Daddy Hotel" u "Cape Town" na prvi pogled izgleda kao i svaki drugi hotel, gostima nudi mogućnost da odsjednu u jednoj od sedam luksuzno uređenih prikolica koje se nalaze na krovu hotela. Svaka od njih, pošto je prašnjavi put zamijenila krovom hotela, predata je u ruke lokalnim umjetničkim dušama da od njih naprave svoju viziju udobnog prostora za boravak i svaka je inspirisana drugačijom temom.

Nije za svakoga

Mnogi putnici prilikom posjete nekoj destinaciji nisu ni svjesni što sve mogu da očekuju. Dok će jedni istraživati, drugi će se kretati utabanim stazama, no dobro je da se zna da postoje turističke atrakcije koje nisu za svačiji želudac.

Kuća kostiju Karner u Austriji je najneobičnije, a ujedno i popularno mjesto koje možete da posjetite ako se nađete u Halstatu. Karner Bone je kuća koja je "ugostila" 600 ljudskih lobanja koje su, da bi izgledale zanimljivije oslikane i dekorisane cvijećem i lišćem. Na lobanjama uglavnom piše ime vlasnika, godina rođenja i smrti. Zašto? Najčešći razlog koji se navodi zašto su te lubanje izložene je nedostatak prostora i potreba za "reciklažom" grobova.

Leti, leti... Ne, ne leti!

Odsjednite u avionu koji je pretvoren u hostel. Kada uđu u avion, ljudi uglavnom iz njega izađu na nekom drugom mjestu, no ovo je sasvim drugačiji avion. Kada uđete u "Jumbo" hotel, taj avion neće poletjeti, ostaće tamo gdje se i nalazi, a i vi u njemu.

Opisuju ga kao "najkul" hostel na svijetu, nalazi se u Stokholmu u blizini aerodroma. Riječ je o avionu 747-200 koji je nekada letio, i onda je sletio da bi se penzionisao te pretvorio u hostel. Gosti u njemu mogu da prespavaju, jedu i da dalje ne nabrajamo - mogu da rade sve ostalo što rade i u drugim hostelima.

Iz kokpita aviona, koji je preuređen u luksuzni vidikovac, gosti "Jumbo" hostela imaju panoramski pogled na zračnu luku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana