Koža u svim bojama modna lozinka jeseni

Dragana Keleč
Koža u svim bojama modna lozinka jeseni

Bliži se jesen. Neki jedva čekaju, neki bi da još malo uživaju u laganim i lepršavim haljinicama, veselim bojama i sandalama. Modni časopisi već su preplavljeni novim kombinacijama za predstojeće hladne dane, a ono u čemu se slažu mnogobrojni kreatori jeste to da nas u novim kolekcijama za jesen-zimu 2012/13. godine očekuje sjaj kože u svim bojama, koja će biti jedan od ključnih začina sezone.

Ništa bez bajkerske jakne!

Ako je suditi prema prognozama modnih kreatora, ove godine će se nositi "brutalne" bajkerske jakne, uske hlače, seksi suknjice i glamurozne haljine... I to sve, vjerovali ili ne, od kože!

Ako u svom ormaru već imate kožnu, bajkersku jaknu, već sada je mirne savjesti možete proglasiti jesenjim "must have" odjevnim predmetom. Od crne klasike do jaknica u smjelijim bojama, poput crvene i plave, kožnu jaknu, po mogućnosti inspirisanu 80-im godinama, jednostavno morate da imate.

Uske pantalone, seksi suknje…

Ipak, sa jaknama koje će ove godine biti "in" ne završava se priča o koži! Uske kožne pantalone ove jeseni biće pravi izbor svake šopingholičarke sa viškom samopouzdanja, a ne treba zanemariti ni vruće suknjice. Ono najslađe ide na kraju, kako ističu modni stručnjaci, a to je njeno veličanstvo kožna haljina! Tako dominantna, a opet tako elegantna. Svoj vrhunac u sezoni za jesen-zimu 2012/2013. ostvarila je zahvaljujući Karlu Lagerfeldu.

Modni kreator iz Banjaluke Davor Sladaković kaže da je ono što ga raduje u predstojećoj sezoni putovanje kroz 30-e, 60-e pa do 80-ih.

- Posebno me raduje to putovanje kroz prošlost, jer su 80-e dale jedan poseban uticaj na modu. Naglašena ramena je ono što će svakako biti moderno ove jeseni i zime, a što je bilo karakteristično za taj period - istakao je Sladaković.

On je naglasio da će u idućoj sezoni akcenat biti stavljen na ramena, koja će biti naglašena naramenicama i krojevima.

- Pantalone će se nositi sa veoma širokim nogavicama, a sve to će biti upakovano u žive boje. Nosiće se žuta, crvena, plava i zelena - kazao je Sladaković.

Prema njegovim riječima, geometrijski oblici odjevnih predmeta biće poprilično strogi, ali razigrani vedrim bojama.

- Ženske torbe biće moderne u većim dimenzijama, romboidnih oblika i u svim bojama, od plave, zelene, crvene, pa do bijele i crne koje su neizostavne i koje nikad ne napuštaju modnu scenu - istakao je Sladaković.

U modu se vraćaju ženske najlonke i čarape u providnim bojama, koje su bile "in" osamdesetih godina.

- Kada je u pitanju vrsta materijala, ove godine će apsolutni hit biti koža, koja će se nositi u svim oblicima i printovima - naglasio je Sladaković.

Prema riječima modnog dizajnera Duška Oraščanina, ono što zasigurno mnogi znaju, a većina i praktikuje, jeste da su jednostavni krojevi i jednobojne tkanine uvijek u modi, te da ih treba zasigurno posjedovati u sopstvenom ormaru, kada su u pitanju i muškarci i žene.

- U takvom izboru i kombinovanju garderobe prava je rijetkost napraviti grešku, pa bih zbog toga svakako preporučio da igrate na ovu kartu. Mnogi bi prokomentarisali da ljudi koji se odijevaju klasično vrlo često izgledaju monotono, što i nije daleko od istine. Naime, radi se o jednom vrlo bitnom momentu i vrlo često zanemarenom potpunom pristupu kreaciji, a to je nedovršena kombinacija - istakao je Oraščanin.

Naglasio je da ukoliko se odijevate klasično, nikako ne smijete da izgledate monotono.

- Morate se pobrinuti oko nakita, obuće i ostalih asesoara da biste upotpunili kompletan utisak i da ne ostanete nedorečeni ili, još gore, neshvaćeni - kazao je Oraščanin.
Istakao je da ne smijemo zanemariti ni one malo smjelije i avangardne osobe koje vole da mnogo eksperimentišu i da same oslikavaju sopstvenu sliku na svoj način.

- Takve osobe sam oduvijek volio da sretnem na ulici.
Uvijek sam bio pobornik isticanja ličnog pečata kreativnosti na individualan način, takav stav se oduvijek podržavao u modnom svijetu i na neki način postavljao na pijedestal - naglasio je Oraščanin.

Istakao je da što se tiče samih tkanina, one će se, kao i svake godine, modifikovati za iduću sezonu, a što se tiče boja, neizbježne će biti standardno crna, siva i krem tonovi sa ubacivanjem bijelih detalja, kao i malo drečavijih boja, ali na dosta sveden način.

Modni dodaci

Nevjerovatno je koliko modni dodaci mogu da doprinesu poboljšanju cjelokupnog autfita. Uz njihovu pomoć na jednostavan način možete da stvorite jednostavan stil po kojem ćete biti prepoznatljivi. Većina modnih stručnjaka kaže da se mnogo može saznati o ženi na osnovu njene torbe. Ako želite da vaša torba bude pokazatelj vašeg modnog ukusa, izaberite one koje su u trendu. A to su torbe sa krznom, sa životinjskim printom, "vojničke" torbe, odnosno militari luk, mini torbe, jednobojne, te torbice sa dugačkom ručkom, koje se nose preko jednog ramena.

Pored dobre torbe, neizostavan detalj predstojeće sezone biće šalovi. Ovdje je savjet vrlo jednostavan i glasi: "Odaberite one prema vašem vlastitom ukusu." Razlog za to je što su gotovo svi moderni, od različitih stilova, veličina, materijala, boja…

Ove sezone moderni će biti i šeširi, a dizajneri predlažu različite vrste modela i stilova, od elegantnih pa sve do sportskih modela.

Neizostavan i moderan, kao i svake sezone, pa tako i predstojeće, jeste lični stil i ukus, koji svim odjevnim predmetima daje lični pečat, a koji svakako morate da imate.

- Ne treba biti slijepi pobornik svega onoga što je u trendu, već sve što je lijepo i udobno, a što se nosi, uklopiti sa ličnim stilom i ukusom, koji je jedini "look" koji nikada ne izlazi iz mode - dodaju modni stručnjaci.

Šminka

Da li ste spremni da eksperimentišete sa šminkom? Kako nam modni svijet predlaže, možda biste i mogli malčice. Predstojeća modna jesen biće vrlo zanimljiva, sudeći po idejama koje nam predlažu modni dizajneri i vizažisti. Pomalo otkačeno, ekstravagantno i nadasve drugačije.

Inspiracija će biti u 60-im i 80-im, a "in" će biti jake boje, naglašene oči, tuš, vrišteća sjenila i neizražajne obrve.

"In" obuća

Kada je riječ o trendovima sezone, ne možemo a da ne spomenemo obuću, zato što je ona od ključne važnosti za cjelokupan izgled.

Modni dizajneri kažu da će se predstojeće sezone, kao i prošle, nositi duboke čizme i one sa krznom.

Ovaj trend ne bi trebalo da smeta onima koji vole životinje jer su dizajneri mislili i na to pa su u te svrhe koristili vještačko krzno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana