Kosa i oči po želji mame i tate

Milenko Kindl
Kosa i oči po želji mame i tate

Jedna američka klinika izazvala je polemike u javnosti, jer uz njenu pomoć budući roditelji izborom boje očiju ili kose mogu odlučiti kako će izgledati njihova djeca.

Institut za plodnost iz Los Anđelesa, pod rukovodstvom dr Džefa Stajnberga, koja je 70-tih godina prošlog vijeka izvela pionirske poduhvate u vantjelesnoj oplodnji, očekuju da će prve "dizajnirane" bebe biti rođene već sljedeće godine. U ovoj klinici roditelji će moći i da odaberu pol budućeg djeteta.

Američki stručnjaci za oplodnju upozoravaju da će ovakva vrsta usluge skrenuti pažnju sa mogućnosti koje ova tehnologija pruža u zaštiti od nasljednih bolesti.

Ovaj postupak zasnovan je na laboratorijskoj metodi poznatoj pod imenom genetička dijagnostika preimplantacije. Ona obuhvata testiranje ćelije uzete iz embriona u veoma ranoj fazi razvoja, prije implantiranja u maternicu. Pri testiranju odabiraju se embrioni koji ne posjeduju "neispravne" gene, odnosno u ovom slučaju embrioni sa željenim fizičkim karakteristikama kao što su na primjer plava kosa i plave oči, dok se ostali embrioni odbacuju.

Dr Stajnberg kaže da će parovi moći koristiti usluge klinike kako u medicinske, tako i u kozmetičke svrhe.

Na primjer, bračni par će možda željeti da dobiju bebu sa ima tamnijim tenom u cilju zaštite od raka kože, zato jer im prethodno dijete ima melanom. Međutim, neki drugi par će jednostavno željeti plavokosog dječaka.

Klinika dr Stajnberga ovaj kozmetički izbor nudi pacijentima kod kojima je genetičkim pregledom već utvrđeno prisustvo neregularnih hromozoma u fetusima majke.

"Svi pacijenti neće proći u uži izbor za ove testove, i ne dajemo 100-odstotnu garanciju da će njihovi potomci imati boju kose ili očiju baš onakvu kakvu žele", navodi se na veb stranici klinike.

Ne tvrdim da je ovo opasan, nego još neutaban put - ističe dr Stejnberg, dodajući da je već godinama postoje mogućnosti za ovakvu vrstu postupka, međutim medicinski krugovi ih ignorišu.

- Vrijeme je da svi oni izvuku glave iz pijeska - kaže on.

Međutim, dr Džilijan Lokvud, britanski ekspert za plodnost i članica etičkog odbora Kraljevskog udruženja pedijatara i ginekologa, nije uvjerena u moralnu ispravnost korišćenja nauke na ovakav način:

- Ukoliko dođemo do trenutka kada možemo odlučiti koji geni ili njihova kombinacija su zaslužni za plavu kosu ili plave oči, šta ćete uraditi sa fetusima koji će, kada se razviju, biti poput mene i imati riđu kosu i zelene oči?

Dr Lokvud takođe upozorava da se može dogoditi da novorođenčad postanu "artikli koje uzimamo sa polica".

Džozefina Kvintavale iz britanskog udruženja Tumačenje reproduktivne etike kaže:

- Ovo je neizbježna negativna posljedica vještačke oplodnje tokom koje nastane mnogo više zametaka od potrebnih. Uvijek će biti potrebno načiniti izbor. Da li će vaš izbor biti osmorke ili oni sa ljepšim nosićima?

U Velikoj Britaniji izbor pola genetičkim putem je zabranjen, osim ako je u pitanju zdravlje budućeg novorođenčeta.

Italijanski zakoni koji se tiču oplođavanja ne dozvoljavaju nastajanje "viška" embriona ili selektivno testiranje. Kvantavale tvrdi da je to "siguran put za izbjegavanje negativnih posljedica".

Novi zakoni

U međuvremenu, novi zakoni koji u Britaniji treba da stupe na snagu 6. aprila, dozvoliće majkama koje su prošle kroz tretman vantjelesne oplodnje da u rodnom listu djeteta pod stavkom "otac" navedu bilo koga - čak i osobu ženskog pola. Jedino ograničenje je da taj drugi roditelj ne smije biti bliski srodnik ili neko čije se ime na rodnom listu našlo bez njegovog pristanka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana