Koplje zamijenio makazama i češljem

Glas Srpske
Koplje zamijenio makazama i češljem

MOMBASA - Masai ratnik Lempuris Lalašo stigao je u kenijski turistički raj Mombasu da nađe bijelu suprugu, a završio radeći kao frizer, što je profesija koja je tabu u njegovoj kulturi.

Lalašova priča pokazuje neke od izazova novog vremena pred kojima su se našli  pripadnici drevnih plemena koji žele da se prilagode modernom životu u najvećoj istočnoafričkoj ekonomiji čije predivne plaže na Indijskom okeanu privlače mnogobrojne strane turiste, uključujući žene željne seksa.

Masai ratnike ili morane, srešćete na kenijskim plažama ili u safari parkovima, a prepoznaćete ih po karakterističnim crvenim ogrtačima i ogrlicama. Uglavnom rade kao vodiči ili čuvari, piše Rojters.

Mladi morani koji se zapute u grad u potrazi za srećom, često i sa snovima o ženidbi sa bijelom turistkinjom, moraju da idu protiv tradicije.

Naime, Lalašov status morana, pored prednosti koje uživa u okrilju plemena, nosi i zabrane, uključujući dodirivanje glave žene, što on, kao frizer, sada ne može da izbjegne. Moran koji postane frizer, rizikuje anatemu starijih iz plemena, čak i isključenje iz zajednice.

- Da moj otac zna čime se bavim, bio bi veoma ljut ili bi me čak istjerao iz kuće - kaže Lalašo koji je u Mombasu stigao iz mjesta Loitoktok u blizini Kilimanyara, na granici sa Tanzanijom.

Procjenjuje se da između 500.000 i milion pripadnika plemena Masai živi u udaljenim mjestima na sjeveru Tanzanije i jugu Kenije i to polunomadskim načinom života. Oni se uglavnom bave uzgojem goveda, međutim, suša i glad odvode stotine muškaraca iz plemena u gradove gde rade kao radnici u hotelima, noćni čuvari, frizeri.

Uspjeh prijatelja

Lalašo, koji je nepismen i ne zna koliko ima godina, odlučio se za frizerski posao inspirisan uspjehom prijatelja koji je sada bogat i oženjen mzungom, odnosno bijelom ženom. Taj prijatelj, koji živi na Novom Zelandu ili u Švajcarskoj, što je Lalašu svejedno, vratio se u domovinu da sagradi veliku kuću i kupi mnogo krava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Hrvati najavili snijeg
Hrvati najavili snijeg
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana