Kopenhagen - grad bajki

Jelena Bjelica
Kopenhagen - grad bajki

Kopenhagen je oličenje pravog kraljevstva iz bajke, sa dvorcima, parkovima, šarenim "lego-kockastim" kućama i zadovoljnim i bogatim ljudima. Iako je Hamlet prije nekoliko vijekova izjavio "nešto je trulo u državi Danskoj", danas bi se moglo reći da ljudi u Kopenhagenu sretno žive kao junaci iz bajki Hansa Kristijana Andersena, koji je rođen upravo u ovom gradu.


KOPENHAGEN JE GLAVNI i najveći grad Danske. Leži na istočnoj obali ostrva Zeland i dijelom na ostrvu Amager. Na užem gradskom području živi oko pola miliona stanovnika, a u cijeloj gradskoj zoni oko 1.200.000.

Zgrade su veoma niske, najviše do pet spratova, jer je tako propisano zakonom. Grad je pun parkova, koji se nalaze na svakom koraku.

Negdje nasred luke, na stijeni blizu obale, već stotinu godina sjedi tužna djevojka i čeka svog dragog. To je statua Male sirene, visoka 1,25 metara, a ona je najvažnija atrakcija ovog grada, poznata u cijelom svijetu.

Nedaleko od Male sirene nalazi se Velika sirena u luci Langelinie, visoka četiri metra, napravljena iz jednog komada granita 2007. godine, kao moderni odgovor na Malu sirenu.

U CENTRU GRADA JE rezidencija kraljevske porodice - Amalienborg palata, druga po značaju kada je riječ o znamenitostima grada. Kada je kraljevska porodica tu, može se gledati smjena straže i marš kroz stari dio grada.

Centralno mjesto u gradu zauzima glavni i najveći trg Radhuspladsen, s gradskom vijećnicom. To je ujedno i pozornica na kojoj se održavaju sva važnija događanja, festivali, koncerti, a može da primi čak i do 50.000 ljudi. 

U dvorcu Rosenborg, građevini od cigle u stilu holandske renesanse, izlaže se kraljevski nakit i ostala kraljevska blaga, koja datiraju iz perioda od 16. do 19. vijeka. Bašta dvorca (Kongens Have), postavljena 1606. godine je jedna od najljepših u cijelom gradu.

Smješten u kraljevskoj palati iz 17. vijeka, Nacionalni muzej je glavna istorijska i kulturna institucija zemlje.

PARK TIVOLI UISTINU JE prava slika Danske. Čist je i dobro održavan. U njemu ima hiljade vrsta cvijeća i drveća koji su uredno poredani po parku. U jezeru Tivoli možete vidjeti ribe, labudove i patke. Tu možete dobro da se zabavite ili da poslušate neki koncert. Ništa nije pretjerano, a sve je tu da biste uživali onako kako vi to želite, bez nekog posebnog isticanja. Tivoli, jedan od najpoznatijih zabavnih parkova Evrope je šarmantna mješavina prirodnog i vještačkog.

U Kopenhagenu možete posjetiti i čuvenu "Carlsberg" fabriku piva. U gradu je sve podređeno biciklistima, a bicikli su u službi turističkih obilazaka i njihovo korišćenje je besplatno.

Istorija

Kopenhagen su oko 1000. godine osnovali danski kralj Sven Prvi i njegov sin Knut Drugi. Do sredine 12. vijeka bio je malo ribarsko mjesto, a na važnosti je počeo da dobija 1167. godine, kada je postao biskupsko sjedište.

Odlična prirodna luka pogodovala je razvoju trgovine i zanata. Kopenhagen je 1254. je dobio gradska prava te je 1536. godine postao prestonica Danskog kraljevstva.

USLUGA                                                   CIJENA

 

Noćenje u hotelu sa doručkom         od 120 KM

Povratna autobuska karta                od 280 KM

Ručak          (sa predjelom i dezertom)     od 30 KM

Litar mineralne vode                    od 3 KM

Karta za gradski prevoz                  od 4 KM

Ulaz u park Tivoli                          oko 40 KM

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana