Kome idu napojnice u američkim restoranima

Glas Srpske
Kome idu napojnice u američkim restoranima

NjUJORK - Iskusni putnici znaju da konobari u Sjedinjenim Američkim Državama očekuju napojnice od 15 do 20 odsto, ali ne znaju da dio tog novca, koji se Evropljanima nerijetko čini pretjeranim, zadržavaju vlasnici i menayment restorana.

U Evropi se smatra da su u Americi napojnice prevelike i uz to obavezne, zato što zaposleni imaju male plate i praktično žive od napojnica.

Iako baš i nisu presrećni što vlasnici restorana time dio svoje obaveze da plate radnike prebacuju na njih, strani turisti zato uglavnom bez gunđanja pristaju da odvoje pozamašnu sumu da bi častili konobare. Uostalom, nemaju izbora.

Međutim, bili bi zapanjeni i vjerovatno još ogorčeniji da znaju da u nekim od najboljih njujorških restorana, gdje je večera za dvoje oko 300 dolara, a napojnica 60, vlasnici i menayment dio novca od napojnica zadržavaju za sebe.

U tužbama koje su prošle godine zaposleni podnijeli protiv više desetina njujorških restorana, uključujući i neke od najpoznatijih, navedeno je da su vlasnici i menayeri godinama krali napojnice i prevarom uskraćivali ili smanjivali dnevnice radnicima.

Među navedenim restoranima su slavni "Pastis", u kojem se okupljaju poznate ličnosti, restorani "Žan Žorž" čuvenog francuskog kuvara Žan Žorža Fongerihtena i niz drugih restorana gdje je menayment zaposlenima uskraćivao nadoknadu za prekovremeni rad, pauze, kao i fer udio u napojnicama.

Peruanac Ivan Arijas kaže da je bio srećan kada je našao posao u "Rejdaj grilu", restoranu na Menhetnu u kojem porcija od osam rakova, po kojoj su čuveni, košta 39 dolara, ali ubrzo je, kako dodaje, shvatio da uslovi rada nisu u redu.

- Nisu mi davali novac od napojnica. Nisu mi plaćali prekovremeno - izjavio je Arijas Rojtersu.

Situacija se polako mijenja tek od juna ove godine, poslije presude jednog njujorškog sudije da grupa Fajermen hospitaliti, u čijem su vlasništvu "Redaj gril" i još pet drugih restorana, za ovakvo ponašanje treba da isplati zaposlenima odštetu od 3,9 miliona dolara.

U okviru sudske nagodbe Fajermen se, takođe, obavezao da neće dozvoljavati menayerima restorana da uzimaju dio napojnica.

Zastarjeli zakon

Karolin Ričmond, advokat koji zastupa nekoliko restorana, kaže da su za ovakvu situaciju krivi zastarjeli Zakon o radu, kao i činjenica da državni i savezni zakoni ne propisuju jasno ko može da uzima od napojnica i kako one treba da budu dijeljene.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Hrvati najavili snijeg
Hrvati najavili snijeg
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana