Kodeks oblačenja ne važi za činovnike, ali važi za novinare

N. Vranković, M. Miljić
Kodeks oblačenja ne važi za činovnike, ali važi za novinare

Dok novinari koji po zadatku ulaze u zgradu Vlade RS često i zbog svijetlih patika ili sandala bivaju vraćeni sa ulaza, jer "nisu primjereno obučeni", veliki broj činovnika zaposlenih u Administrativnom centru, koji bi trebalo da se pridržavaju kućnog reda, na posao dolaze u stajlingu daleko od primjerenog. Sa ulaza niko ih ne vraća.

Fotoreporteri "Glasa Srpske" pri ulasku u zgradu Vlade na početku radnog vremena i poslije pauze uslikali su veliki broj službenica u uskim i kratkim suknjicama, tigar haljinicama, sa dubokim dekolteima, visokim potpeticama, otvorenim i poluotvorenim sandalicama, utegnutim pantalonama.

I dok državni činovnici na posao dolaze u ovom izdanju i bez zaustavljanja ulaze u zgradu Vlade, prošle sedmice obezbjeđenje je vratilo novinarku jedne televizije, jer je smatralo da nije prikladno obučena, a novinarka "Glasa Srpske" nije mogla da uđe u zgradu jer je na nogama imala sandale bez potpetica.

Kao na "Grand paradi"

U Vladi Republike Srpske 2008. godine stupila je na snagu Odluka o kućnom redu, koju je donijela Služba za zajedničke poslove Vlade. Prema ovoj odluci, zaposleni na posao ne smiju da dolaze u kratkim suknjama, kratkim pantalonama, klompama, papučama, tregericama i atletskim majicama.

Odluka je dostavljena svim zaposlenim radnicima, a njome se utvrđuju pravila kojima se obezbjeđuje rad, ponašanje na radu dostojno ugleda zaposlenih u ministarstvima, organima republičke uprave i stručnim službama Vlade RS.

Odluku o kućnom redu treba da poštuju svi zaposleni, funkcioneri i druga lica koja stalno ili privremeno borave u zgradi Vlade.

Međutim, zaposleni u Vladi Srpske, pa i u drugim institucijama, ne poštuju kodeks oblačenja i na posao dolaze kao da su krenuli na "Grand paradu".

U Službi za zajedničke poslove Vlade RS kazali su da u zgradi Vlade nije dozvoljeno imati na sebi odjeću i obuću koja se nosi u drugim neformalnim prilikama, a to su kratke pantalone, mini suknje, klompe, papuče, atletske majice bez rukava, patike i tome slično.

- Kodeks oblačenja u Vladi Srpske ne odnosi se samo na službenike Vlade već na sve posjetioce zgrade, među kojima su i zaposleni u medijima - rekli su u Službi za zajedničke poslove Vlade RS i naveli da su lani zabranili ulaz službenicima i posjetiocima u nekoliko slučajeva, ali da nemaju podatke o tome da li je neko ove godine vraćen.

Riječ stručnjaka

Modni kreator iz Banjaluke Davor Sladaković smatra da je oblačenje službenika u državnim institucijama u Srpskoj katastrofalno.

- U svim državnim institucijama potrebno je formirati odjeljenje koje će se baviti problematikom oblačenja zaposlenih - rekao je Sladaković i dodao da prilikom posjete zgradi Vlade RS vidi da pojedini službenici po načinu oblačenja nemaju svijest o tome gdje rade.

Smatra da činovnice zaposlene u Vladi Srpske najviše griješe kada su u pitanju boje.

- Tamo nisam sreo nijednu damu koja na sebi nema šest boja, a staro pravilo glasi "da dama nije dama ako na sebi ima više od dvije boje" - rekao je Sladaković.

Naglasio da u državnoj instituciji službenici moraju da izgledaju pristojno i da imaju odjeću koja ne privlači poglede.

- Odjeća na službenicama ne smije da bude kratka i izazovna. Neprihvatljivo je da službenice imaju cipele na kojima je štikla veća od šest centimetara - naveo je Sladaković.

Kada je riječ o frizurama, naglasio je da većina njih ima "natapirane i živopisne frizure".

On je dodao da se u nekim državama i javnim institucijama te privatnim firmama "dres kod" i ne propisuje, jer su to emancipovane zemlje.

- U Srpskoj službenici imaju jedno ili dva odijela, a često se zna desiti da prilikom trećeg oblačenja raspare ta dva odijela, pa spajaju pantalone iz jednog, sako iz drugog što je degutantno - smatra Sladaković.

 Pravilno oblačenje

I modni kreator Svetlana Balaban smatra da službenici u državnim institucijama na posao ne dolaze prikladno obučeni, jer i to čuva dignitet institucije u kojoj rade.

- Predavanje koje sam držala budućim mladim političarima odnosilo se upravo na kodeks oblačenja - navela je Balabanova.

Naglašava da službenice koje rade u institucijama u Republici Srpskoj treba obavezno da prilikom oblačenja vode računa o tome da im ramena ne budu gola.

- Dekolte ne smije biti dubok. Službenice obavezno moraju da imaju zatvorenu obuću, a suknja ne smije da bude kraća od pet centimetara iznad koljena. Pantalone ne smiju da budu uske i treba da budu dublje. Teksas ne dolazi u obzir ni u kakvim slučajevima - kazala je Balaban.

Ona je naglasila da službenice u administraciji treba da nose komplete, odnosno sako sa suknjom ili sako sa pantalonama, ispod kojih je obavezna košulja.

Balabanova napominje da odjeća ne smije da bude prešarena, naročito kada su u pitanju sastanci sa delegacijama vlada iz drugih zemalja.

- Frizure moraju biti lijepo oblikovane, nokti ne smiju biti predugački, a šminka prenapadna, dok nakit ne smije biti jakih boja - kazala je Balabanova.

Ona je naglasila da muškarci sako ne smiju da skidaju nikada na službenom mjestu, samo u slučaju kada su u pitanju interni sastanci.

- Kada je riječ o važnim sastancima, muškarci mogu da nose odijela samo u tri boje i to crnoj, tamnoplavoj i tamnosivoj boji. Čarape ne smiju da budu sa znakovima, već jednobojne i dovoljno visoke, da se ne vide gole noge - rekla je Balabanova i dodala da manžetne na rukavima moraju da vire ispod sakoa, te da ne smiju biti preuske, jer sat mora da stoji ispod njih.

Balabanova je naglasila da većina muškaraca kupuje male košulje, koje ih dave.

- Košulje treba da budu jednobojne, kravate ne smiju da budu intenzivnih boja i ne smiju mnogo da ih zatežu. Sa obućom takođe ne smiju da eksperimentišu. Najbolja je crna obuća na pertlanje. Većina ne zna da zakopča sako, jer se nikada ne zakopčavaju sva dugmad - naglasila je Balabanova.

Ističe da mnogi ne znaju da spare boju cipela i kaiša.

- U suštini, kodeks oblačenja se ne poštuje u institucijama - izjavila je Balabanova.

Kodeks ponašanja

Portparol Republičke uprave za inspekcijske poslove RS Dušanka Makivić kazala je da inspektori primjenjuju kodeks ponašanja državnih službenika RS, kojim je propisana obaveza da prilikom obavljanja poslova i zadataka na radnom mjestu državni službenici vode računa o svom izgledu i načinu odijevanja.

- Inspektorat je takođe, utvrdio i interna pravila ponašanja inspektora, formulisana u "Etičkom kodeksu inspektora Republičke uprave za inspekcijske poslove". Ovim kodeksom su definisani standardi ponašanja za svaku etičku vrijednost, a jedna od njih je i lično ponašanje, kojim je obuhvaćeno i odijevanje zaposlenih - dodala je Makivićeva.

Napominje da inspektori koji obavljaju inspekcijsku kontrolu u spoljnotrgovinskom prometu posjeduju službene uniforme, čiji je izgled i način korišćenja uređen Pravilnikom o izgledu i načinu korišćenja službenih uniformi inspektora Republičke uprave za inspekcijske poslove u spoljnotrgovinskoj kontroli.

U Upravi za indirektno oporezivanje BiH kazali su da se pridržavaju pravila oblačenja.

- Na posao službenici nikako ne mogu doći u kratkoj suknji i sa dubokim dekolteom - kazali su u UIO BiH i dodali da žene više krše pravila oblačenja nego muškarci.

Preduzeća i banke

Dok u svim velikim svjetskim kompanijama postoje stroga, ali najčešće ne i previše kruta pravila oblačenja za zaposlene, kod nas je situacija toliko šarena, da je gotovo nemoguće definisati da li postoje opšte preporuke, a kamoli da li se poštuju.

Jedan broj kompanija u RS takođe zahtijeva oblačenje po strogim pravilima.

U Kompaniji "m:tel" kažu da imaju kodeks oblačenja, kojeg moraju da se pridržavaju svi službenici.

- Pojedini zaposleni, kao što su službenici na prodajnim mjestima, imaju uniformu. Za žene to su suknje do koljena i bijela košulja sa crvenom maramom, dok muškarci obavezno imaju sivo odijelo - kazali su u "m:te­l"-u.

Naglasili su da i svi ostali zaposleni treba da izgledaju uredno i pristojno, što podrazumijeva da se na posao ne smije dolaziti u kratkim suknjama, sa dubokim dekolteom, visokim štiklama te prenapadnom šminkom.

- Muškarci nikako ne smiju da se pojavljuju u kratkim pantalonama i atletskim majicama. Obavezno je odijelo - rekli su u "m:tel" -u.

I u bankama u RS kazali su da imaju kodeks oblačenja za službenike.

- Zaposleni na šalterima imaju uniformu po kojoj se prepoznaju i nikako ne mogu da se pojave u džins pantalonama, kratkim suknjama i otvorenim majicama - rekla je portparol NLB banke Ljiljana Čičić. Dodala je da frizura treba da bude uredna, a nokti nalakirani blagim bojama ili bezbojnim lakom. I u Hipo Alpe Adrija banci kažu da se zaposleni pridržavaju kodeksa oblačenja.

Stilistkinja na Radio-televiziji Republike Srpske Duška Vujmilović rekla je da je javni servis RS ima kodeks oblačenja zaposlenih. Kaže da zaposleni u RTRS-u ne mogu na posao dolaziti u kratkim suknjama i majicama sa dubokim dekolteom.

- U pripremi je i novi kodeks u kojem će biti detaljno opisano kako treba da se oblače zaposleni na RTRS-u i svi će morati da se toga strogo pridržavaju - rekla je Vujmilovićeva.

Slavica Đukić-Dejanović

Predsjednik Narodne skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović ušetala je nedavno u srpski parlament u sandalama otvorenim na prstima i time prekršila pravila o oblačenju. Naime, Pravilnik o osnovnim principima rada, ponašanja i odijevanja zaposlenih u službi Narodne skupštine Republike Srbije, koji važi za sve koji rade u Skupštini, u članu 16. propisuje da je zabranjena obuća otvorena na prstima i izrazito visoke potpetice.

Dejanovićeva je "prošetala" zlatne sandale nedavno na prijemu povodom predstavljanja modernizovanog sajta Skupštine Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana