Ko krade automobile ne provaljuje u stanove

Milenko Kindl
Ko krade automobile ne provaljuje u stanove

Austrija je zemlja gastarbajtera, ali i stranih razbojnika, bandita i mafijaša. Taj podzemni svijet nije u Austriji nimalo neorganizovan. Naprotiv, tačno se zna ko udara reket, ko pljačka banke, ko zlatare, a ko obija kuće.

Više od 60 odsto ukradenih automobila i provala u kuće i stanove ide na račun kriminalaca sa istoka Evrope, rezultat je studije austrijskog MUP-a.

Bande sa Istoka među sobom su podijelile i područja djelovanja, a tu su negdje i kriminalci iz bivše Jugoslavije.

Ipak, na vrhu liste austrijskog MUP-a nalaze se bande iz Gruzije, koje su najaktivnije i koje svoje ljude u zemlju šalju kao potražioce azila. Roba koje se dokopaju najčešće se šalje u domovinu, ali često i u Tursku, bilo putem kurira koji su deo “hijerarhijske strukture”, bilo, jednostavno, putem pošte.

Moldavci najčešće kradu starije automobile sa kojima onda još neko vrijeme “operišu” u Austriji, da bi ih poslije određenog vremena i zajedno sa ukradenom robom transportovali u Moldaviju. Njihova specijalnost su skladišta i trgovine na veliko, dok u stambenim objektima “operišu” veoma rijetko.

- Poljaci su specijalizovani za bijelu tehniku i elektronske uređaje, ali imaju i dobro organizovane strukture koje vrše prevoz ukradenih automobila - objašnjava portparol odjeljenja za kriminal u austrijskom MUP-u Aleksandar Marakovic.

Prema njegovim riječima, bande iz istočnoevropskih zemalja su među sobom, čini se, podijelile područja djelovanja i jedna drugoj se, ako se to tako može reći, ne miješaju u posao.

Oni koji kradu automobile ne provaljuju u stanove, oni koji provaljuju u kockarnice ne provaljuju u skladišta. To, doduše, važi samo za bolje organizovane bande koje se međusobno poznaju i međusobno komuniciraju.

Manje i slabije organizovane grupe djeluju na onim poljima koja im se trenutno čine zanimljivim i manje-više spontano, bez velike prethodne organizacije.

Tako su članovi bandi iz Mađarske, za koje se vjerovalo da su specijalizovane za krađu vrijednih metala, poput bakra, znali da budu uhvaćeni i prilikom provala u kockarnice.

Kriminalci iz Rusije takođe ne biraju polje delovanja, a kao posebno brutalni važe provalnici iz Rumunije. Oni često ne čekaju da vlasnik napusti stan ili kuću već rade “na prepad” i gotovo redovno primjenjuju silu. Upravo to doživeo je protekle sedmice Martin Lang iz 20. bečkog okruga, čija se kuća nalazi na usamljenom mjestu, na samom ulasku u naselje.

- Bilo je rano jutro, negdje oko 15 minuta do šest, kada je neko jako zalupao na vrata. Otvorio sam i onako bunovan nisam stigao ni da shvatim šta se dešava, a već sam bez svijesti ležao na podu. Sjećam se samo velike metalne šipke, koju je jedan od provalnika držao u ruci - prepričava taj nemio događaj Martin Lang, čiji su žena u djeca za vrijeme provale, srećom, bili u posjeti kod rođaka.

Što se tiče provalnika i bandi sa područja bivše Jugoslavije, oni pored provala u kuće i stanove često vrše i provale u poznatije barove i kafiće.

Prema informacijama austrijskog MUP-a, te bande imaju široku mrežu saradnika koji “operišu” kao dojavljivači i operativcima daju znak kada je vrijeme za napad - uvijek onda kada zaključe da su kase u barovima i kafićima punije nego inače.

- Te bande se, za razliku od ostalih, takođe duže zadržavaju u zemlji, a neki njihovi dojavljivači su ovdje već duže nastanjeni - objašnjava Marakovic.

Na pitanje da li su povodom liberalizacije viznog režima preduzete dodatne predostrožne mjere, Marakovic kaže da austrijski MUP već duže vrijeme odlično sarađuje sa ministarstvima u matičnim zemljama spomenutih bandi.

-        Informacije koje od njih dobijamo su dragocjene, i ukoliko bi se iz BiH prema Austriji iznenada uputio veliki broj organizovanih bandi, siguran sam da bi i mi o tome bili pravovremeno obaviješteni - dodaje Marakovic.

Provalnici iz Srbije

Inače, od svih provala u kuće i stanove koje su u Austriji počinjene u toku 2010, čak 68 odsto njih počinili su stranci, a najveći dio od tog broja provala, preko 16 procenata, pripisuje se državljanima Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana