Ko je srušio sudansko pravoslavno carstvo, islam ili pustinja

RTS
Ko je srušio sudansko pravoslavno carstvo, islam ili pustinja

Dongola, prijestonica jednog od najvećih pravoslavnih carstava srednjeg vijeka – Sudana, nalazi se udaljena u pustinji, zatrpana pijeskom. Rijetki su turisti koji je posjećuju, mada krije prava čudesa kao što je Crkva granitnih stubova.

Crkva granitnih stubova nazvana je po šesnaest stubova malo viših od pet metara, koji su nekada bili centralni dio svetinje. Na njihovim vrhovima tada su stajali izrezbareni kapiteli.

Većina stubova je ponovo uspravljena, ali nema tu ni krova ni poda: stubovi zariveni u pijesak pridržavaju nebo. Ne dočaravaju staru slavu, već moć prirode, neumoljivu pustinju koja sve guta. Upali smo u pijesnu čeljust, i crkva i ja. Sunce prži kao da bi da me odavde otjera.

Dugačka stabla za tavanicu nisu iz Sudana

Niz kapitela je spušten i postavljen u ravni očiju uz novi zid.

Na svim stranama svake glave stuba uklesani su ukrašeni krstovi, slični onima koje sam viđao u srednjovjekovnim srpskim manastirima.

Makarije priča da je to bila Saborna crkva, sjedište vladika. Osnova je u obliku krsta, zidovi su od pečene cigle, ojačani horizontalnim drvenim gredama i poprečnim vezicama na uglovima. Izgrađena je u 7. vijeku. Kasnije su dodati stubovi od crvene cigle da pridrže ravan drveni krov.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana