Kineski Mandela u nemilosti zakona

Glas Srpske
Kineski Mandela u nemilosti zakona

Ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za mir Liju Sijaobo ipak nije bio na svečanosti u Oslu 10. oktobra kako bi lično primio nagradu, budući da je Liju na izdržavanju 11-godišnje zatvorske kazne na koju je osuđen zbog, kako stoji u presudi kineskog narodnog suda, kontrarevolucionarnog djelovanja protiv kineske države.

Nobelov odbor i njegov predsjednik Torbjorn Jagland ipak su odlučili kako je taj 54-godišnji "kineski Mandela", kako su ga nazvali, zaslužan za "dugotrajnu i nenasilnu borbu za osnovna ljudska prava u Kini".

Činjenica da je kineski disident Sijaobo trenutno u zatvoru nije spriječila Nobelov odbor da ga izabere jednoglasno, kao simbol borbe za ljudska prava u Kini:

- Kina je postala velika ekonomska sila i zato je normalno da smo kritični prema velikim silama - objasnio je Jagland, tvrdeći da kineska vlada krši više međunarodnih konvencija, kao i sopstveni ustav, koji takođe predviđa slobodu govora i okupljanja.

Liju je zatvoren u decembru 2008. godine nekoliko sati nakon što je potpisao Povelju 08 - političku deklaraciju po uzoru na legendarnu Povelju 77, koju su sedamdesetih objavili Vaclav Havel i češki i slovački disidenti - u kojoj se poziva na demokratizaciju i ukidanje jednopartijskog sistema u Kini.

- Moramo ukinuti kriminalizaciju slobode govora - stajalo je u Povelji 08, u kojoj se tvrdilo kako demokratizaciju kineske politike "nije više moguće odlagati".

Kineske vlasti, međutim, nisu mislile tako. Od tristotinak potpisnika Povelje 08, koju je kasnije podržalo 10.000 Kineza, uhapšen je jedino Liju. Suđeno mu je u decembru 2009, godinu od hapšenja, a osuđen je na 11 godina zatvora zbog pokušaja državnog udara.

Kineske vlasti, koje su u savremenoj Kini dopustile mnoge slobode, pokazale su drakonskom presudom Lijuu kako kineskom narodu ne misle popuštati kada su u pitanju političke slobode.

Kao što ga ni dotadašnji sukobi s kineskim organima represije - u zatvoru je poslije Tjananmena 1989. proveo ukupno pet godina, ne računajući kućni pritvor i stalni policijski nadzor - nisu pokolebali, ni osuda na dugogodišnji zatvor nije slomila Sijaboa:

- Vjerujem da sam činio dobro i da će Kina jednog dana postati demokratska država - poručio je iz zatvora, zauzimajući se za mirnu tranziciju Kine iz jednopartijske diktature u višepartijsku demokratiju.

Liju je bio profesor književnosti, poznati kritičar i esejista. Predavao je na Univerzitetu u Pekingu sve dok poslije studentskih nemira na kineskom trgu Tjenanmen nije dobio otkaz. Naime, tražio je pravdu za demonstrante i istragu protiv odgovornih za masakr.

Peticiju kojom su vlasti u Pekingu pozivali na Lijuovo puštanje iz zatvora potpisalo je kasnije 150 uglednih svjetskih intelektualaca, koji su se takođe zauzimali za dodjelu Nobelove nagrade upravo Lijuu. Među njima su nekadašnji češki predsjednik Vaclav Havel, kao i južnoafrički nadbiskup Dezmond Tutu i tibetanski vjerski vođa dalaj-lama, te sami dobitnici Nobelove nagrade.

Odmah poslije objavljivanja odluke o dobitniku kineske vlasti su prekinule emitovanje svih stranih televizijskih stanica koje su objavile vijest o ovogodišnjem dobitniku Nobelove nagrade za mir.

Njegovoj supruzi, kineskoj umjetnici Liju Sija, vlasti u Pekingu zabranile su da napusti stan kako bi razgovarala s novinarima koji su se okupili ispred kuće, ali poručila je kako je zbog odluke Nobelovog odbora "presrećna".

Norveški pravnik i pisac Fredrik S. Hafermel, poznati kritičar Nobelove nagrade, objavio je članak u kojem je naveo kako je ovogodišnja Nobelova nagrada za mir kineskom aktivisti Liju Sijaobou "nelegitimna nagrada koju je dodijelio nelegitiman odbor".

- S dužnim poštovanjem prema Liju, ovo je još jedan primjer toga kako ovo više nije Nobelova nagrada nego nagrada za mir norveškog parlamenta - napisao je Hefermel na veb stranici organizacije "Njorld Association of International Studies", koju vodi Univerzitet Stenford.

Dodao je kako bi "najbolje što Nobelov odbor može učiniti za ljudska prava, demokratiju, borbu protiv siromaštva ili zaštitu prirode bilo to da cijelim srcem brani rad koji bi nagrada podupirala, te da se zalaže za dubinske promjene u međunarodnim odnosima i ukidanje nacionalnih vojski".

Peking

Kineske vlasti ogorčene su odlukom Nobelovog odbora, a negodovale su i zbog njegove kandidature, nazivajući Lijua kriminalcem. Peking je upozoravao Nobelov odbor da mu ne dodijeli nagradu jer bi to bilo u suprotnosti s "načelima Nobelove nagrade".

PRIREDIO: Milenko Kindl

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana