Kejt popularnija i od holivudskih zvijezda

Sandra Miletić
Kejt popularnija i od holivudskih zvijezda

Svjetski mediji u posljednje vrijeme svoju pažnju sa muzičkih i glumačkih zvijezda sve češće usmjeravaju na glamurozne dame sa svjetskih kraljevskih dvorova. Iako su, za razliku od najčešće problematičnih zvijezda, princeze i kraljice uglavnom nesklone skandalima, gotovo svakodnevno se izvještava o tome šta rade, šta su obukle, gdje su ljetovale...

Najpopularnija među njima svakako je lijepa ledi Ketrin, čije su vjenčanje gledali milioni ljudi širom svijeta. Javnost je veoma zainteresovana i za monašku princezu Šarlin, njene zaove i nećaku, ali i za jordansku kraljicu Raniju. Iako moraju da poštuju ustaljene dvorske protokole, životi ovih žena daleko su od dosadnih, mada često ne liče na bajku. Ponekad je i njima teško da ostanu na visini zadatka.

kejtKejt Midlton

Ledi Ketrin, Kejt ili Ketrin Elizabet Midlton danas je najpoznatija i najslikanija žena na svijetu. Prati se svaki njen korak, a sve što Kejt obuče u trenu postane modni trend.

Kada se nedavno sa suprugom, britanskim princem Vilijamom pojavila na gala večeri u Los Anđelesu, najpoznatije holivudske zvijezde naprosto su se utrkivale da se upoznaju s njom. A Kejt ih je sve zasjenila.

Kejt, koja je od obične djevojke iz Berkišira postala princeza, po mnogo čemu je neobična mlada žena. Ona je poslije 350 godina prva osoba bez aristokratskih korijena kojom se ženi neko od pretendenata na britanski presto, prva kraljevska nevjesta koja ima diplomu univerziteta, prva koja je živjela sa svojim suprugom prije vjenčanja, čija je majka bila stjuardesa i prva koja je odrasla u kući koja ima ulicu i broj.

Rođena je 9. januara 1982. godine, kao najstarije od troje djece Majkla i Karole Midlton. Porodica je živjela u modernoj porodičnoj šestosobnoj kući u zaseoku u oblasti Berkšir, gdje su pokrenuli sopstvenu kompaniju "Party Pieces ". Ima mlađu sestru Pipu i brata Džejmsa za koje je veoma vezana. Dvogodišnja Kejt seli se u maju 1984. godine sa porodicom za Aman u Jordanu. Išla je u medicinsku školu u Jordanu, a studirala je hemiju, biologiju i umjetnost u Viltširu.

Kajt je bila uspješna u svemu čega se dotakla. Igrala je tenis i hokej, a bavila se i atletikom. Obožava šetnje, tenis, plivanje, jedrenje i uživa u fotografisanju i slikanju. Učestvovala je u brodskoj trci oko svijeta. Diplomirala je 2005. godine na Univerzitetu Sent Endrjus u Švedskoj, gdje je i upoznala princa Vilijama 2001. godine.

Prvo su bili dobri prijatelji, ali su ubrzo započeli romantičnu vezu koja je potrajala gotovo šest godina. Raskinuli su u julu 2007. godine. Izvori bliski paru navodili su da je prevelika medijska pažnja kojoj je bila izložena Kejt bila razlog raskida, ali i to što Vilijam nije bio spreman za ženidbu. Zbog toga što je godinama čekala da je Vilijam zaprosi, Kejt je dobila nadimak "Čekalica Kejti".

Suprotno očekivanjima, Kejt poslije raskida nije pala u depresiju, već se redovno pojavljivala na svim "in" mjestima i dobro zabavljala. Nekoliko mjeseci kasnije Vilijam je tražio da obnove vezu i njih dvoje su se pomirili. Kejt je tada praktično ušla u kraljevsku porodicu i prisustvovala mnogim balovima, humanitarnim prijemima i drugim događajima. Radila je u porodičnoj firmi i u firmi "Jigsaw junior", za koju je prodavala odjeću. Za princa Vilijama udala se 29. aprila ove godine, a njihovo vjenčanje proglašeno je vjenčanjem vijeka.

Jedno istraživanje objavljeno u SAD pokazalo je da će Kejt gotovo sigurno zasjeniti slavu svoje svekrve, pokojne ledi Dajane. Ono u čemu se svi slažu jeste da je Kejt osjećajna, srdačna, damskog držanja, te da posjeduje mnoge karakteristike zbog kojih će ući u istoriju britanske monarhije. Poznata je po svojoj klasičnoj, elegantnoj i često uzdržanoj pojavi.

raniaKraljica Ranija al-Abdulah

Ranija al-Abdulah, rođena kao Ranija al-Jasin, supruga jordanskog kralja Abdulaha II, po mnogim je anketama jedna od najljepših žena na svijetu. Raniju nazivaju idealnom kraljicom, ambasadorom modernog islama, ikonom stila koja je obrazovana, mudra, elegantna i izuzetno humana.

Rođena je 31. avgusta 1970. u Kuvajtu u palestinskoj porodici. Osnovnu i srednju školu završila je u Novoengleskoj školi u Kuvajtu, a diplomirala je poslovnu administraciju na Američkom univerzitetu u Kairu. Poslije diplomiranja 1991. godine Ranija je radila u gradskoj banci prije nego što se zaposlila u "Apple Computers" u Jordanu.

Svog sadašnjeg muža, kralja Abdulaha bin al-Huseina, tada još uvijek princa, upoznala je na jednoj zabavi 1993. godine. Samo dva mjeseca kasnije su se vjerili, a vjenčali su se 1999. godine. Imaju četvoro djece. Iako se nekoliko puta spekulisalo o njihovom razvodu, od toga, po svemu sudeći, neće biti ništa.

Kraljica Ranija je veliki pobornik borbe za prava jordanskih žena. Zahvaljujući njenoj podršci, položaj žena u Jordanu se znatno popravio. Njen suprug joj je 2004. godine dodijelio počasni čin pukovnika Jordanskih oružanih snaga. U trenutku stupanja kralja Abdulaha na presto, Ranija je bila najmlađa kraljica na svijetu.

Njene aktivnosti usmjerene su na rješavanje pitanja od nacionalnog značaja, ali i na povećanje nacionalnog dohotka, zaštitu djece od nasilja i tako dalje. Neke od organizacija u kojima je kraljica aktivna su Riječna fondacija Jordana, Samit arapskih žena, Arapska akademija za bankarstvo i finansijske nauke i Jordansko udruženje za borbu protiv raka. U 2004. godini Ranija je predsjedavala odboru za nominacije novoformiranog Globalnog foruma mladih lidera, a angažovana je i u svjetskom ekonomskom forumu, Fondu UN za djecu i mnogim drugim.

Ipak, zemljaci joj zamjeraju zbog trošenja novca na markiranu odjeću. Prošle godine imala je problema sa srcem, zbog čega je operisana.

charleneMonaške princeze

Jedna od princeza koja je gotovo svakodnevno na stranicama žute štampe ne zbog svojih postupaka, već zbog svog supruga Alberta od Monaka je monaška princeza Šarlin, najnovija zvijezda svjetskog džet seta.

Mediji su pisali da je Šarlin čak pokušala da izbjegne vjenčanje zbog bludnog života koji vodi ovaj princ, koji ima nekoliko vanbračne djece sa različitim ženama. Pisalo se i da su se posvađali na medenom mjesecu, da između njih postoji sporazum zbog kojeg su se vjenčali, ali za sada njih dvoje sve te navode uz smiješak opovrgavaju. Vjenčanje Alberta i Šarlin Vitstok bio je najveći događaj u Monaku i porodici Grimaldi još od udaje Albertove majke, slavne glumice Grejs Keli za princa Renijea.

Tridesettrogodišnja Šarlin je rođena u Zimbabveu, a u Južnoafričku Republiku se preselila sa porodicom kada je imala 11 godina. Nije htjela da se preseli u Monako sve dok njena veza s Albertom nije postala ozbiljna. Ona je olimpijska plivačica, bila je član južnoafričkog plivačkog tima. Zauzeli su peto mjesto.

Sa Albertom se upoznala 2000. godine u Monaku kada je došla na plivačko takmičenje. Prvo javno pojavljivanje imali su u februaru 2006. godine, na otvaranju Zimskih olimpijskih igara. Šarlin je izjavila da se nada da će malenoj mediteranskoj kneževini donijeti brzinu, tako što će otvoriti restoran "Starbaks" i prodavnicu cipela "Manolo Blanik". Nosi uglavnom modele kreatora Karla Lagerfelda, a planira da u Monaku pokrene Nedjelju mode.

Popularnosti Šarlin najozbiljnije prijeti Šarlot Kaziragi, lijepa 24-godišnja Albertova nećaka. Nju mediji već zovu "Pipa Midlton Monaka", po ugledu na sestru Kejt Midlton, trenutno najpoznatiju džet-seterku Velike Britanije. Šarlot je kćerka Albertove starije sestre Karoline, princeze od Hanovera. Tečno govori italijanski, francuski i engleski, voli snoubording i plivanje, ali omiljeni hobi joj je ipak jahanje...

Živote članove porodice Grimaldi obilježio je niz nesrećnih slučajeva. Karolina je izgubila drugog muža Stefana Kaziragija u nesreći motornim čamcem 1990. Druga Albertova sestra princeza Stefani takođe je bila nesrećna u ljubavi i gotovo svaki put kada bi se zaljubila, ona bi se ponovo udala, a prevario je ljubavnik koji joj je ujedno bio i tjelohranitelj.

Pos­tav­ši princeza udajom za princa Renijea, odustaje od filmske karijere i odlazi sa velikih ekrana, posvećuje se porodici - braku i troje djece. Sve je snažno potresla vijest o njenoj tragičnoj preranoj smrti. Poginula je automobilskoj nesreći 14. septembra 1984. u 52. godini. Renije, koji se poslije njene smrti nikada nije ponovo oženio, sahranjen je pored nje, nakon što je preminuo 2005. godine.

dianaDajana

Dajana, princeza od Velsa, bila je jedna od najvoljenijih princeza u istoriji. Bila je omiljena među ljudima širom svijeta, zbog čega je dobila nadimak "kraljica srca".

Ona je bila prva supruga Čarlsa, princa od Velsa, najstarijeg sina i prestolonasljednika kraljice Elizabete II. Njena dva sina, prinčevi Vilijam i Hari, drugi i treći su po redu za nasljedstvo britanske, kanadske, australijske, novozelandske i 12 kruna u komonveltskim kraljevstvima.

Dajana se 1981. godine udala za princa Čarlsa. Spektakularno vjenčanje prenosile su televizije širom svijeta, a Čarls, koji je od Dajane stariji 12 godina, djelovao je presrećno. Malo ko je mogao očekivati da će nesigurna provincijalka, koja je i fizički više podsjećala na Pepeljugu nego na tipičnu princezu iz bajki, doživjeti takav preobražaj da će je godinama kasnije iz centra svjetskog glamura i mode - Pariza - proglasiti "kraljicom stila".

Ipak, Dajana nikada nije bila srećna. Njen brak sa Čarlsom bio je katastrofalan, borila se sa bulimijom, depresijom, a čak je u par navrata pokušala sebi da oduzme život. Čarls je varao sa Kamilom Parker Bouls (sadašnjom suprugom), a i sama Dajana imala je ljubavne afere. Konačno su se razveli 1996. godine.

Dajana i njen vjerenik Dodi al-Fajed su 31. avgusta 1997. godine, poslije večere u hotelu "Ric" u Parizu, Dajaninim "mercedesom" krenuli u večernji izlazak. Automobil, koji su progonili paparaci, velikom brzinom je uletio u tunel "Alma" i udario u zid, i na mjestu su poginuli vozač Henri Pol i Dodi, a Dajana je preminula četiri sata kasnije u bolnici. Smrt Dajane i Dodija ostaje obavijena velom tajne i poslije deset godina.

Tokom braka i kasnije sve do svoje smrti, Dajana je bila najbolji ambasador Britanije i Bakingemske palate. Najprije u pratnji svog muža, a poslije sama, išla je u zvanične posjete u zemlje širom svijeta, ne propuštajući priliku da u svakoj od njih posjeti sirotišta, bolnice i ostale ustanove u kojima su bili smješteni ljudi nižeg socijalnog statusa, ostavljeni i bolesni, čime je pridobila naklonost velikog broja ljudi.

Jesliaveta i KatarinaJelisaveta

Kada je riječ o damama sa srpskih dvorova, svakako je najpoznatija kneginja Jelisaveta Karađorđević od Jugoslavije, jedina kćerka kneza Pavla Karađorđevića i kneginje Olge od Grčke i Danske. Jelisaveta je Karađorđev potomak po mlađoj liniji i dalji nasljednik britanskog prestola. Školovala se u Južnoj Africi, Velikoj Britaniji i Švajcarskoj i studirala istoriju lijepih umjetnosti u Parizu. Govori engleski, francuski, španski, italijanski i srpski jezik, a državljanka je SAD i Srbije.

Posebno je bila angažovana na uspostavljanju mira među zavađenim narodima bivše Jugoslavije.  Tokom  NATO bombardovanja Srbije 1999. godine digla je svoj glas i iznijela kritike na američkim televizijama. Na predsjedničkim izborima u Srbiji 2004. kandidovala se za predsjednika. Sa Hauardom Oksenbergom ima dvije kćerke, Katarinu (poznatu glumicu) i Kristinu, a sa drugim mužem Nilom Roksburgom Balforom sina Nikolasa. Kasnije se  udala za dr Manuela Uljou Elijasa, nekadašnjeg premijera Perua. Između dva braka kneginja je bila u vezi sa britanskim glumcem Ričardom Bartonom.

leticijaAnkete

Ankete o evropskim princezama koje su sprovodili evropski časopisi pokazale su da je holandska princeza Matilda najplemenitija, Karolina od Monaka najelegantnija, Viktorija iz Švedske najidealnija buduća kraljica, a španska Leticija najmodernija. Supruga francuskog predsjednika Karla Bruni-Sarkozi kaže da su joj prva dama SAD Mišel Obama i španska princeza Leticija najveće rivalke u ljepoti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana