Kaunas - grad košarke

Sandra Miletić
Kaunas - grad košarke

Grad Kaunas danas je najpoznatiji po košarci, tačnije po "Žalgirisu", jednom od najboljih evropskih košarkaških klubova i po košarkaškoj zvijezdi Arvidasu Sabonisu.

Da je riječ o gradu košarke, pokazuje i to što je on ovih dana i jedan od gradova domaćina Evropskog prvenstva u košarci.

Ipak, svima koji su makar jednom posjetili ovaj grad, on će ostati u sjećanju ne samo po tom sportu, već i po izuzetno lijepim i čistim ulicama, brojnim znamenitostima i nevjerovatno prijatnoj atmosferi.

KAUNAS (KOVNO) JE drugi najveći grad u Litvaniji i bivši privremeni glavni grad. Nalazi se na dvije najveće rijeke u Litvaniji, Njemenu i Nerisu i u blizini Kaunskog akumulacionog jezera. Kaunas je jedna od glavnih riječnih luka u baltičkim državama.

Centar grada određuju dva šetališta, i to dva kilometra duga Aleja slobode, centralna gradska ulica, sa drvoredom od lipa i jedno od najdužih šetališta u Evropi, te njen produžetak, Vilniuška ulica, koja vodi prema najstarijem dijelu Kaunasa.

NAJVAŽNIJE ZNAMENITOSTI u Kaunasu su utvrđeni dvorac iz 14. vijeka, Napoleonov brijeg, Zoološki vrt, Kaunska  botanička bašta, stari dijelovi grada, Perunov dom, Gradska vijećnica, gradski trg, crkva Svetog Jurja, katedralna bazilika u Kaunasu i tvrđava u Kaunasu sa prelaza iz 19. u 20. vijek.

Grad je bogat muzejima, a neki od njih su ratni muzej Vitolda Velikog, Dravni muzej M. K. Čiurlionisa, "Vražji muzej", Muzej vazduhoplovstva, Muzej keramike, Muzej istorijskih komunikacija, Kaunska galerija slika, Muzej narodne muzike i instrumenata i drugi. U Kaunasu se nalazi i Državno dramsko pozorište.

Kaunas se često naziva i gradom studenata, jer ih na univerzitetima toga grada svake godine ima oko 50.000.

ONO ŠTO JE POSEBNOST ovog grada jeste to da je idealan za posjetu u gotovo svako doba godine, jer u gotovo svakom mjesecu ima poneki značajan događaj.

Tako se, na primjer, sajam Kaziukas održava početkom marta, Međunarodni džez festival u aprilu, međunarodno plesno takmičenje u maju, muzički festival Pažaislis u julu ili avgustu, a tradicionalno takmičenje iz narodne muzike "Sviraj, Jurgelis" u novembru.

U svakom slučaju, ako i nema nekih posebnih događaja, možete da prošetate kroz ovaj lijepi grad, vidite njegove znamenitosti i opustite se uz ručak i piće u nekom od brojnih restorana u centru Kaunasa.

Istorija

Na mjestu starog dijela Kaunasa napravljeno je naselje u desetom vijeku prije nove ere. Prema legendi, grad je osnovan 1030. godine, ali prvi put se spominje u pisanim izvorima 1361. godine. Poslije podjele Poljske - Litvanije 1795. godine, grad je došao pod rusku vlast. Za vrijeme rusko-francuskih ratova 1812. godine, velika Napoleonova vojska je dva puta prošla kroz Kaunas i opustošila ga. Poslije Drugog svjetskog rata Kaunas je postao glavni industrijski centar Litvanije, koja je nezavisnost proglasila 1991. godine.

Usluga                                                                      Cijena

 

Smještaj u hotelu (noćenje sa doručkom)    od 50 KM

Noćenje u hostelu                                              od 20 KM

Supa                                                                      od 2 KM

Kolač                                                                    od 3 KM

Pica                                                                     od 7 KM

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana