Karla Bruni pariska Džeki Kenedi

Željka Dobrić
Karla Bruni pariska Džeki Kenedi

Dok su ne tako davno prve dame najpoznatijih svjetskih lidera bile malo ili gotovo nikako prisutne u medijima, ili potpuno nezanimljive javnosti (izuzetak su Evita Peron i Žaklina Kenedi), danas je situacija potpuno drugačija. Supruge predsjednika su nerijetko u žiži interesovanja više nego njihovi muževi.

Mnoge od njih imaju uspješne karijere, obrazovane su, ambiciozne, lijepe i postale su ikone stila.

Ipak, u mnoštvu se izdvajaju dvije koje u posljednje vrijeme privlače daleko najviše pažnje. To su Karla Bruni i Mišel Obama koje su u medijima zastupljene jednako kao i najpoznatije filmske zvijezde.

Među prvim damama koje privlače najviše pažnje su i Samanta Kameron i Svetlana Medvedeva.

Karla Bruni Sarkozi

Još od Žakline Kenedi, supruge najvoljenijeg američkog predsjednika Džona Kenedija nigdje u svijetu nije bilo prve dame koja bi privukla toliku pažnju medija i javnosti kao popularna Džeki. A onda se niotkuda pojavila Karla Bruni Sarkozi, od 2008. godine supruga francuskog predsjednika Nikole Sarkozija. Tada se prvi put u istoriji Francuske predsjednik oženio u toku mandata.

Teško da je ikada u istoriji postojala supruga predsjednika koja može da se uporedi sa kontroverznom i nikad dosadnom Karlom. Lijepa manekenka i kantautorka bila je doduše popularna i prije nego što je postala prva dama Francuske, ali otkako je sa Nikolom bukvalno se prati svaki njen pokret, a bacila je u sjenu i samog supruga. Karlu mediji opisuju kao fatalnu ženu i "žderačicu muškaraca", koja je bila u vezi sa Mikom Džegerom, Erikom Kleptonom, Kevinom Kostnerom, Donaldom Trampom... Sarkozija je navodno koštala braka sa suprugom Sesilijom ali i popularnosti koja mu je opala nakon što su prestali da kriju svoju vezu.

Karla je potomak jedne od najbogatijih industrijskih porodica sjeverne Italije, ali se kao dijete preselila u Francusku. Bogataško porijeklo garantovalo joj je sve, a u porodici je stekla ljubav prema umjetnosti. Poslije završenog školovanja u Švajcarskoj, Karla se uputila u Pariz na studije arhitekture, ali je već u 19. godini napustila sve i odlučila da se oproba u svijetu mode. Njen uspjeh u svijetu manekenstva bio je munjevit, radila je za najpoznatije svjetske dizajnere, a pri kraju karijere zarađivala je fascinantnih osam miliona dolara godišnje i važi za jednu od najčešće fotografisanih žena ikada.

Uprkos stalnim tračevima o njihovom razvodu i navodnim preljubima i sa jedne i sa druge strane, Nikolin i Karlin brak opstaje već treću godinu i trenutno čekaju prvu zajedničku prinovu, koja će biti prvo dijete u istoriji Francuske koje je predsjednik dobio za vrijeme mandata.

Sarkozi iz prvog braka ima sinove Pjera i Žana, a iz drugog braka sina Luisa, dok Karla ima sina Aurelijana iz veze sa profesorom filozofije Rafaelom Entovenom.

Karla Bruni Sarkozi, bivša kraljica podijuma, danas je sinonim elegancije. Prva dama Francuske kaže da vidi sebe kao parisku Žaklinu Kenedi.

- Ona je bila tako mlada i moderna. Više bih sebe mogla da zamislim kao Džeki Kenedi nego, na primjer, kao madam De Gol, klasičnu francusku suprugu, koja stoji iza svog muža - izjavila je bivša manekenka.

Ipak i dalje je ponekad sklona skandalima, a jedan od većih desio se kada je ruskog predsjednika Dmitrija Medvedeva i njegovu suprugu Svetlanu dočekala u haljini bez grudnjaka.

- Naš brak je bajka, ali niko ne može reći da će zauvijek trajati. Možda se već sutra rastanemo. Imala sam sreće što sam se uspjela zaljubiti u svojoj 40. godini i što sam našla nekoga za koga sam željela da se udam. Nikad ranije nisam bila u monogamnoj vezi, ali mislim da je ona u braku obavezna - kaže Karla.

Mišel Obama

Supruga predsjednika SAD Baraka Obame, Mišel ušla je u istoriju kao prva crna dama Amerike.

Mišel je odrasla u radničkom kraju u južnom dijelu Čikaga, gdje je pohađala državnu školu. Često govori o svom ocu koji je radio za gradski javni vodovod i o vrijednostima koje su joj ulili roditelji. Nakon što je, uz pomoć stipendija, završila elitne univerzitete Prinston i pravni fakultet na Harvardu, Mišel je radila u advokatskoj kancelariji i u kabinetu gradonačelnika Čikaga. Njen posljednji posao bio je mjesto potpredsjednika Univerzitetske bolnice u Čikagu, gdje je zarađivala više od svog supruga.

Barak Obama opisuje svoju suprugu kao "stijenu", izvor snage i blagog kritičara koji ga drži čvrsto na zemlji, a ugledni američki listovi porede je sa nekoliko bivših stanarki Bijele kuće. Uvijek dotjerana, manekenski građena Mišel elegancijom i držanjem podsjeća na Žaklinu Kenedi, po ideološkim pogledima na svijet upoređuju je sa Elenor Ruzvelt, njen uticaj na supruga ne razlikuje se mnogo od Nensi Regan, a po tome što "nije kao svi ostali" porede je s Hilari Klinton.

Mišel je više puta izjavljivala da ne želi da ima direktnu ulogu u krojenju politike svog supruga i da je njen prvi posao da bude prva mama. Baraku, kaže ona, može da bude samo neformalni savjetnik, kao i tokom predizborne kampanje.

Magazin "Pipl" nedavno je uvrstio Mišel na listu deset najljepše odjevenih žena na svijetu, uz obrazloženje da ima izgled bez greške. Ipak, iako važi za damu od stila, paparaci su je mnogo puta uslikali i u jeftinijim brendovima koje svakodnevno nosi sa jednakom elegancijom kao i skupe kreacije. Brendovi poput "H&M" i "GAP" samo su dio onoga što Mišel nosi kako privatno, tako i poslovno. Uslikana je u GAP-ovoj haljini od 30 dolara, majici od deset dolara, te u "H&M"-ovoj haljini koja košta 35 dolara. Nije rijetkost ni da se u javnosti pojavi potpuno nenašminkana.

- Volim ženske stvari, šminku i slično, ali to iziskuje mnogo posla i vremena, pa u svojoj rutini preskačem šminkanje. Želim da se ljudi naviknu na moj prirodan izgled, pa da ne moram da se mučim sa svakodnevnim šminkanjem. Možda u posebnim prilikama, ali ko ima vremena da svaki dan nanosi sve te stvari - pita se Mišel.

U stotinama intervjua na temu supruga, otkrila je da Barak hrče i da je ujutru loše volje i javno poručila svima koji ga vide sa cigarom u ustima da ga kritikuju.

Mišel je poznata po tome što insistira na zdravoj hrani, pa sadi povrće u organskoj bašti Bijele kuće.

Mišel i Obama u braku su 17 godina i imaju dvije kćerke Sašu i Maliju. Iako je suprugu bila značajna podrška u vrijeme predizborne kampanje, ali i poslije osvojenih izbora, mediji posljednjih dana pišu da par Obama nije srećan i da Mišel planira da ostavi muža i vrati se u Čikago. Prema nekim izvorima, Obame navodno imaju problema u braku jer predsjednik SAD želi još jedno dijete, a njegova supruga ne. Ipak, i dalje se zajedno nasmijani pojavljuju u javnosti.

Svetlana Medvedeva

Supruge ruskih vođa rijetko su se pojavljivale u javnosti. Izuzetak je bila sada pokojna Raisa Gorbačov, supruga posljednjeg sovjetskog vođe Mihaila Gorbačova, koja je razbila predrasude o ruskim prvim damama.

Ako izuzmemo Raisu, sve ruske prve dame bile su prilično nezapažene dok na mjesto predsjednika Rusije nije došao Dmitrij Medvedev. Svi svjetski mediji tada su se raspisali o njegovoj supruzi Svetlani Medvedevoj.

Na prvi pogled krhka i nježna, uvijek dobro raspoložena Svetlana je prilično tajanstvena supruga, koja tek ponekad izlazi u javnost. Međutim, ona je zapravo veoma energična žena, koja je najzaslužnija za suprugov politički uspon i ima zaista veliki uticaj na njega.

Ona je stalno podsticala njegov nedostatak ambicija, od lenjingradskih činovničkih dana i konačno ga dovela do nebesa - ruskog trona. Upućeni tvrde da je zahvaljujući njoj i Vladimiru Putinu Dmitrij tamo gdje je danas.

Svetlana se i te kako pripremala za ulogu prve dame: smršavila je, odustala od pokazivanja na raskalašnim zabavama, promijenila je stil oblačenja... Moskovski listovi pišu da sve više njeguje imidž poslovne žene, a takve joj kostime kreira jedan od najpoznatijih ruskih modnih magova Valentin Judaškin, kod kojeg se inače oblači samo odabrana ruska politička i umjetnička elita.

Počela je da se bavi i humanitarnim radom i za to je dobila najviši ženski orden Ruske pravoslavne crkve svete Jevrosije Moskovske. Navodno ima i akcije u lancu trgovina za ženske parfeme i kozmetiku "Il de Boten".

U javnosti su rijetke zajedničke fotografije Dmitrija i Svetlane, a Svetlana se uglavnom pojavljuje na manifestacijama kao što su Dani ruske kulture u Veneciji ili Dani ruskog jezika u Rimu.

Iako se zvanično tvrdi da Svetlana nema političke ambicije, mediji su naširoko pisali o tome da upravo ona navodno, "stvara napetost između dvije grupe (predsjedničke i premijerske)". "Vikiliks" je objavio depešu u kojoj se čak navodi da Svetlana lično sastavlja "crne spiskove" činovnika za koje misli da ne mogu napredovati u karijeri, ili su nedovoljno lojalni njenom suprugu.

Ona i Dmitrij u vezi su još od osnovne škole i imaju jednog sina.

Samanta Kameron

Kada je Dejvid Kameron postavljen za novog premijera Velike Britanije, tamošnji tabloidi izrazili su svoje zadovoljstvo, jer njegovu suprugu Samantu smatraju za atraktivnu ženu i pravu modnu ikonu o kojoj će se tek pisati.

Samanta je sa 39 godina postala najmlađa prva dama koja je kročila u Dauning strit i druga prva dama Velike Britanije u posljednjih 150 godina koja se u toku mandata svoga muža porodila.

Tokom Kameronove izborne kampanje, Samanta je bila u centru pažnje britanskih medija zbog svoje elegancije i vještine da uskladi uloge majke, supruge i žene od karijere. Upućeni tvrde da je suprugu pomogla da ostane u kontaktu s običnim ljudima i izbriše imidž snoba i bogataškog sina. Svako njeno pojavljivanje u javnosti mediji pažljivo prate i analiziraju.

Sa samo 25 godina Samanta je postala kreativni direktor kompanije "Smitson" za proizvodnju kancelarijskog materijala.

U braku s Dejvidom Kameronom je od 1996. godine.

Samanta Kameron je žena za koju mnogi mediji pišu da je gotovo jednako popularna kao i njen suprug.

- Nikada u britanskoj istoriji premijerova supruga nije imala toliku važnost za novu vladavinu kao što je ima Samanta Kameron u ovom trenutku - napisao je ugledni Gardijan.

Za svoju suprugu Dejvid kaže da je njegov barometar, da zna da razluči važno od nevažnog.

Privukla je više pažnje od samog Dejvida kada je on držao prvi politički govor u ulozi predsjednika vlade, a britanski mediji prvi par nazivaju "Britanskim Kenedijevima" jer su, poput njih, vrlo mladi i lijepo izgledaju.

Tamošnje izdanje časopisa "El" već je proglasilo Samantu "prvom damom britanske mode", a portal "MyCelebrityFashion" proglasio  je najbolje odjevenom ženom u svjetskoj politici.

Iako je pripadnica visokog plemstva, Samanta čvrsto stoji na zemlji i nije tipična predstavnica aristokratije.

Nisu joj u životu uvijek tekli "med i mlijeko". Najstariji sin bračnog para Kameron, Ivan Kameron imao je cerebralnu paralizu i epilepsiju i umro je sa samo šest godina, što je duboko pogodilo Dejvida i Samantu. Dejvid i Samanta imaju još troje djece.

Iako je imala mogućnost pohađanja najprestižnijih svjetskih internata, njen suprug je jednom opisao kao "vrlo nekonvencionalnu osobu, jer je pohađala redovnu školu".

Uvijek je bila na glasu kao buntovnica, družila se s poznatim britanskim muzičarem Trikijem, a na gležnju ima tetovažu delfina.

Sem Kem, kako joj tepaju britanski mediji, iako uglavnom nosi modele poznatih dizajnera, nerijetko se pojavljuje i u najjeftinijoj odjeći, a opet izgleda elegantno. Tako je iznenadila britansku javnost kada je na Torijevsku konvenciju došla u haljini trgovačkog lanca "Marks&Spenser" koja je koštala 65 funti i u cipelama modne kuće "Zara".

Da i dalje ima buntovništva u njoj pokazala je kada se u javnosti pojavila u providnoj crnoj suknji ispod koje su se nazirale tange, što su odmah zabilježili paparaci. Tako je dobila nadimak Seksi Sem. Samanta je bila i akter jedinog skandala na vjenčanju britanskog princa Vilijama i Kejt Midlton kada se u Vestimsterskoj opatiji, suprotno izričitom naređenju kraljice Elizabete pojavila bez šešira. Uz to je za razliku od ostalih zvanica došla u jeftinoj haljini i cipelama.

Mnogi tvrde da ipak nema sumnje da će Samanta svom mužu donositi samo dobar publicitet.

Džeki Kenedi

Žaklina Li Buvije ili Žaklina Džeki Kenedi ili Žaklina Kenedi Onazis definitivno je jedna od najuticajnijih žena XX vijeka. Bila je supruga najmlađeg američkog predsjednika Džona Kenedija, a potom jednog od najbogatijih ljudi na svijetu grčkog brodovlasnika Aristotela Onazisa. Govorilo se, pisalo i prepričavalo o njenoj odlučnosti, nezavisnosti, stilu, ljepoti i aristokratskom držanju i manirima, ali i o nesrećama koje su je pratile cijelog života. Snimljeni su mnogi filmovi i serije koji govore o njenom životu.

Radila je u vašingtonskom "Tajmsu", zahvaljujući čemu je i upoznala Džona. Kada je Džon postao predsjednik, Džeki je dospjela u žižu medija. Javnosti je zanimljiva i danas iako je prošlo 17 godina od njene smrti.

Njihov brak već od početka nije ličio na bajku. Problemi su se gomilali zbog Džonovih navodnih afera i njegovih problema sa zdravljem, što se čuvalo daleko od očiju javnosti. U braku sa njim rodila je kćerku Karolinu i sina Džona Juniora (poginuo 1999. godine). Rodila je još dvoje djece koja su umrla ubrzo poslije rođenja.

Džeki je znala tačno šta želi, govorila je više stranih jezika i svog muža pratila je u stopu sve do njegovog ubistva.

Mnogi su joj zamjerili kad se 1968. udala za Onazisa.

Džeki Kenedi proglašena je za najelegantniju prvu damu SAD od 1960. godine. I danas je smatraju za ikonu stila.

Jovanka Broz

Kada je riječ o prostoru bivše Jugoslavije, najpoznatija prva dama do danas je Jovanka Budisavljević Broz, koja je bila supruga predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita. Bili su u braku od 1952. do njegove smrti 1980. godine.

Jovanka i Tito bili su pravi džet-seteri svoga vremena. Tadašnja prva dama Jugoslavije nosila je prvoklasnu odjeću i živjela luksuznim životom.

Ipak, sredinom sedamdesetih pala je u Titovu nemilost i od tada se nije pojavljivala sa Titom. Nekoliko puta je hapšena i godinama je živjela u potpunoj izolaciji.

I danas je Jovanka predmet ogromnog regionalnog medijskog interesovanja, ali živi povučeno i ne daje intervjue.

Živi u siromaštvu, a do 2009. godine nije imala ni lična dokumenta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana