Kandidati za evropski parlament - bogati, čudni i lijepi

Der Spigel
Kandidati za evropski parlament - bogati, čudni i lijepi

Silvio Berluskoni, medijski moćnik i italijanski premijer, želio je da za ovogodišnje izbore za Evropski parlament kao kandidate ponudi neka nova lica. Pri tome je imao na umu nekoliko mladih, atraktivnih žena, ali ne bilo kakvih; među odabranima je bilo nekoliko profesionalnih striptizeta, te jedna od učesnica italijanske verzije Velikog brata poznata po oskudnom odijevanju.

Berluskoni je mislio da će takva parada ljepote i mladosti donijeti glasove njegovoj Partiji slobode. Međutim, njegova žena, Veronika Lario, pobunila se protiv Berluskonijevog šepurenja sa izazovnim djevojkama i otvoreno ga prozvala da se besramno koristi svojom moći. Čim je Veronika podviknula, Berluskoni je raspustio gotovo cijelu ekipu izazovnih djevojaka.

Jedina koja je preživjela bijes Berluskonijeve supruge bila je Barbara Matera. Plavušu izvrsnih proporcija, nekada finalistkinju izbora Mis Italije, 27-godišnju zvijezdu i televizijsku voditeljku možete lako pronaći na video-portalu "Jutjub". Za razliku od ustaljenih fraza drugih kandidata, za sebe kaže da nema pojma o politici.

To se ne može zasigurno reći za Elenu Bašesku. Ova 28-godišnjakinja već ima iskustva sa evropskom diplomatijom i birokratijom u Briselu, gdje ja bila pripravnik u poslaničkom klubu stranke njenog oca, Trajana Bašeskua, predsjednika Rumunije. Elena je inače foto-model, redovan je gost svih poznatih i manje poznatih "partija", a prema austrijskom listu "Standard", poznata je i po burnom ljubavnom životu. Dijelom zahvaljujući i svom izgledu - kosi do bokova i napućenim usnama - mediji vole da je nazivaju "rumunskom Paris Hilton". Odgovarajući na kritike koje kažu da nije dovoljno obrazovana i inteligentna da bi svoju zemlju predstavljala u Evropskom parlamentu, njen otac kaže da je "Elena mnogo pametnija nego što se misli".

Moždane vijuge nisu problem kada je u pitanju Rašida Dati, doprinos Francuske evropskom glamuru na listama kandidata. Prije nego što se odlično snašla u svijetu biznisa i kancelariji tužioca, Dati je studirala ekonomiju i pravo. Njena karijera vinula se među zvijezde 2002. godine, kada je postala dio tima tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Nikole Sarkozija. A kada je izabran za predsjednika, uslijedilo je tapšanje po ramenima i Dati je odmah osvanula na mjestu ministra pravde.

Dolaskom na taj položaj Rašida nije baš sve oduševila. Ubrzo nakon imenovanja za ministra, neki od vodećih službenika uzeli su svoje radne knjižice. Bilo bi prilično nategnuto tvrditi da je Dati - 43-godišnja ljepotica porijeklom iz sjeverne Afrike, vaspitana u katoličkom duhu - učinila nešto posebno u svrhu unapređivanja francuskog pravosudnog sistema. Naslovi novinskih tekstova u kojima se pominjala bavili su se uglavnom njenim visokim troškovima i bahatim ponašanjem.

A tamo, Rašida Dati bi lako mogla da postane dobra prijateljica sa Gabrijelom Pauli, koja je je svojevremena bila najmlađi administrator distrikta u Njemačkoj. Pauli je tamo postala poznata 2007, kada je javno kritikovala Edmunda Štojbera, tada guvernera Bavarske. Time je pokrenut slijed događaja koji je završio njegovom ostavkom na mjesto predsjednika Hrišćansko-demokratske unije, sestrinske partije Partije Hrišćansko-socijalnog jedinstva kojoj je na čelu kancelarka Angela Merkel. Pauli je iz svega toga profitirala, jer je ubrzo njena figura sa požudnim izrazom lica, u lasteks rukavicama i, omotana u bavarsku zastavu preplavila naslovnice svih magazina. A sada, Pauli se nada da će ući u Evropski parlament u ime Slobodnih glasača, minorne konzervativne partije iz Bavarske.

Ne nadmeću se samo jake žene za mjesta u Evropskom parlamentu, gdje ih čekaju naizmjenična zasjedanja u Briselu i Strazburu. I iz tabora jačeg pola stižu živopisni likovi. Jedan od njih je 48-godišnji Šveđanin Kristijan Engstrem, kandidat Piratske stranke koja se zalaže za oslobađanje Interneta od kontrole i intervencija vlasti. Presuda kojom su određene globe i zatvorske kazne operatorima nadaleko uspješnog Internet sajta za razmjenu datoteka "Pirate Badž" ovu partiju je učinilo izuzetno poznatom. Osnovana 2006. u znak protesta, Piratska stranka je, prema najnovijim anketama, treća po popularnosti u Švedskoj. Dakle, Engstremov put u Brisel trebao bi biti lak.

Jednom kad se nađe tamo, ovaj švedski matematičar bi mogao popiti koju kaficu i popričati sa 60-godišnjim češkim političarom Vladimirom Remekom, koji je bio prvi neruski kosmonaut u svemiru. Međutim, razgovor sa komšijom iz Finske, Arijem Vatanenom, bio bi nešto teži. Ovaj 57-godišnji četvorostruki pobjednik relija Pariz-Dakar, kandidat konzervativne Hrišćansko-demokratske partije, poznat je kao istinski škrtac na riječima.

Vatanen bi se možda bolje slagao sa likom čije je puno ime i prezime Emanuele Filiberto Umberto Reza Čiro Rene Marija di Savoja, 36-godišnjim unukom posljednjeg kralja Italije i princom Venecije i Pijemonta. Nasljednik nepostojećeg italijanskog prijestola takođe je odabrao hrišćansko-demokratsku političku opciju, iako je riječ o partiji koja je tek sjena nekada moćne partije "Democrazia Cristiana". Ova partija je početkom devedesetih godina prošlog vijeka izgubila vlast zbog niza skandala vezanih za korupciju.

Komplikovan život

Kada je francuska ministarka pravde Rašida Dati 2. januara rodila kćerku, cijela Francuska je pažljivo pratila sve u vezi s tim događajem. Dodatnu tajanstvenost davala je činjenica da je Dati odbijala da kaže ko je otac, a umjesto toga javnost je počastila rečenicom: "Moj privatni život je komplikovan." Francuski mediji sada nagađaju da Nikola Sarkozi želi da se riješi lijepe Rašide time što će je poslati u Brisel. 

preveo: Milenko Kindl

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana