Kako se oblače političari Republike Srpske

Milka Milunović
Kako se oblače političari Republike Srpske

Političari u Republici Srpskoj ne polažu mnogo na lični stajling, ali ipak, prema mišljenju modnih dizajnera, u proteklih nekoliko godina primjetno je da su mnogi poboljšali ukus i da nose skuplju i dizajniranu odjeću. Tako bar kažu modni stručnjaci, iako se po izjavama političara kada je riječ o oblačenju da naslutiti da im je to nebitna tema, da je stajling "nevažna stavka u životu i da nikada nisu pomislili da angažuju vlastitog stilistu".

- Nemam stilistu niti mi treba. Ne volim odijela iz domaće konfekcije, ali su mi udobne slovenačke cipele - rekao je premijer Republike Srpske Milorad Dodik, za kojeg stilisti kažu da je u proteklih nekoliko godina znatno popravio svoj stil odijevanja.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić, za kojeg stilisti takođe kažu da se dobro oblači, rekao je da nema stilistu i da to u RS nije praksa kao na Zapadu.

- Izgradio sam svoj stil oblačenja, ležeran, u kojem se udobno osjećam i koji je prihvatljiv na široj političkoj sceni. Primjetno je da evropski političari sve više izbjegavaju da nose kravatu i klasično odijelo. To je dobro i unosi živost u monoton stil oblačenja koji smo navikli da vidimo na političarima - kaže Igor Radojičić.

Kaže da on lično voli da kombinuje, ali da ne eksperimentiše previše i vjeran je stilu koji mu pristaje. Radojičić je naglasio "da ne pati od raznih marki i da nikad ne bi dao previše para za cipele samo ako su "markirane". Najvažnije je, kaže on, da cipele budu udobne i od dobre kože, a ko ih je napravio, to je najmanje bitno.

- Premijer Republike Srpske Milorad Dodik popravio je stil oblačenja i njegove kombinacije su mnogo bolje nego prije nekoliko godina. Na Dodiku možete vidjeti odijela izrađena od najkvalitetnijeg engleskog štofa, cipele od najmekše italijanske kože. Mislim da je našao ili dobrog krojača ili je izgradio stil koji pristaje njegovoj korpulenciji. Muškarcima koji su jako visoki kao on i imaju dugačke ekstremitete teško je naći odgovarajuću veličinu klasičnog odijela. Posebno je problematičan izbor sakoa, koji uvijek ima prekratke rukave - navodi modni dizajner Davor Sladaković.

On smatra da se od političara veoma dobro i kvalitetno oblači Igor Radojičić. Prvi parlamentarac godinama njeguje neupadljiv stil sportske elegancije, u kojoj poseban pečat imaju skupe i markirane pamučne košulje, "polo majice" i yemperi, sakoi ravnih i jednostavnih krojeva, pantalone koje često kombinuje uz sako, što je malo teži posao, jer je u toj varijanti potrebno uskladiti boje, dezene i materijale.

Najjednostavnije je obući odijelo "u paketu", košulju i staviti kravatu. To može svako, dovoljno je da se skine kombinacija sa izloga "Nikolasa", "Mone", "Varteksa" ili neke druge prodavnice u kojoj dominira klasična garderoba i gdje političari i kompletan "birokratski aparat" u Vladi, Narodnoj skupštini i raznim državnim agencijama imaju potpisan ugovor o kupovini odijela na kredit.

U proteklih nekoliko godina najvažnija prodavnica u kojoj su se oblačili službenici Vlade, Direkcije za privatizaciju, raznih državnih fondova i agencija, bio je beogradski "Nikolas" i prodavnica "Zekstra" u Gospodskoj ulici.

Prodavačica iz bivše "Zekstre" Rada Popović kaže da je jedno vrijeme cijela Vlada imala ista siva ili crna odijela i bijele košulje.

- Dolazili su svi i odjednom, kupe po dva ili tri odijela. Kad je na TV-u sjednica Vlade, često su svi ministri bili u istim odijelima. Nije ni to dobro, jer kao da su u uniformama - priča Rada.

Kaže da su ipak to bili "dobri dani" za trgovinu i da je "roba išla kao alva".

Pored "Zekstre" zaštitni modni znak političara i drugih autoriteta bila je prodavnica "Nikolas" u prizemlju robne kuće "Boska". Sa "Nikolasom" mnoge državne ustanove imale su ugovor o prodaji odjeće, ali u posljednje vrijeme često se mogu čuti komentari da je "Nikolas" preskup i da je "prešao" na robu koja je često izrađena od sintetičkih i nekvalitetnih materijala, a cijene su previsoke i ne odgovaraju kvalitetu koji se nudi.

- Od biznismena u Banjoj Luci najbolje se oblači Slaviša Krunić, vlasnik privatne firme "Sektor sekjuriti". Uvijek ima skup sat, skupu garderobu. Dobro se oblači zlatar Veso Malbašić, iako možda za nijansu preozbiljno za svoje godine - rekao je Sladaković.

On je dodao da je na svojim revijama imao priliku da vidi još neke ljude koji su prepoznatljivi po svom modnom stilu i ukusu, a pripadaju kategoriji modernih biznismena. Dobro se oblači i ima ubjedljivo najskuplji sat na ruci vlasnik firme "Delta trejd d. o." Željko Đekić. Među dobro obučenima je i vlasnik Meksičkog restorana Nešo Keser.

U kategoriji dobro i skupo obučenih javnih ličnosti na top-listi najukusnije odjevenih ličnosti su advokat Jovan Čizmović i predsjednik banjolučkog Osnovnog suda Milan Tegeltija. Oba rado posjećuju modne revije u Banjoj Luci i mame ženske uzdahe zbog urednosti i kvalitetne garderobe koju uvijek imaju na sebi.

- Moj stilista je moja kćerka i ona uskoro otvara svoju modnu agenciju - otkrio nam je advokat Čizmović, ne krijući zadovoljstvo što ga žene hvale da ima ukusa za oblačenje.

Prije nekoliko godina poznati srpski dizajner Ašok Murti održao je sedmodnevni kurs oblačenja službenicama Vlade RS. Ujedno to je bila promocija poslovnog kodeksa oblačenja u kojem je Ašok Murti objasnio brojnim službenicima Vlade i Parlamenta šta neizostavno treba da imaju u svom ormaru, da bi uvijek bili besprijekorno obučeni. Prema tvrdnjama našeg izvora iz Vlade RS, srbijanski dizajner Murti je za ova predavanja naplatio 4.000 KM i nije se više ni pojavio da vidi jesu li polaznici kursa naučili lekcije o oblačenju i poslovnom stilu.

- Ako je istina da je administraciji Ašok Murti držao predavanja o oblačenju, mogu samo da kažem da mu je propao trud, jer u Vladi i parlamentu nisam vidio dobro obučenu ženu. Neki dan sam sjedio u hodniku, ispred Dodikovog kabineta i pored mene je prodefilovalo najmanje 50 službenica. Primijetio sam da je svaka pogriješila u izboru čarapa, da nosi previsoke štikle za ovo doba dana, prejake boje, dubok dekolte i slično. Nije u redu što žena koja je Dodikov lični PR menayer uopšte nema svoj stil. Nevidljiva je - rekao je Sladaković.

On je još naveo da mu se posebno sviđa kako se oblači bivši predsjednik RS Dragan Čavić i da je u istom rangu oblačenja Milanko Mihajlica.

- Ipak, Čava je naglo popravio stajling, kada mu je kum Buco Kragulj počeo da donosi odijela iz Italije. U oblačenju javnih ličnosti neizostavno je spomenuti koliko novinari polažu na svoj stajling. U posljednje vrijeme naglo se popravila estetska i vizuelna slika RTRS-a. Novinarke i novinari se polako približavaju stajligu italijanske TV RAI i nekako su svi umjereniji, ljepši i pristojniji. Za bolji stajling pobrinuo se menayment RTRS-a, koji je angažovao jednog od vodećih srbijanskih modnih stilista Dušku Vujmilović. Ona će doći ponovo - kažu na RTRS-u. Zahvaljujući Duški, gledaoci više neće morati da se smiju oblačenju pojedinih novinarki koje su imale običaj da šminkom i garderobom imitiraju novogodišnje jelke.

Srbija

Stilista Saša Vidić, koji se brine o stajlingu Cece, kreira novu modnu liniju za generalnog sekretara SRS-a Aleksandra Vučića. Po ugledu na zapadne političare, Vučić je odlučio da angažuje stilistu. Za imiy predsjednika Srbije Borisa Tadića brine se njegova supruga, dok za Ivicu Dačića vrijedi zlatno pravilo - šteta je mijenjati ono što je već dobro. Tako da Dačo godinama nosi isti, neki bi rekli, "sterilni" stil - tamnoplavo odijelo i košulju na prugice.

Falsifikat

Među političarima i biznismenima najpopularnija je kupovina "šanirane" garderobe najpopularnijih svjetskih marki, koja se prodaje po raznim poslastičarnicama u gradu, buyacima i selima oko Banje Luke. Odijelo "guči" kod "šanera" može da se kupi za 200 evra, što nije mnogo ako se zna da jedno ovakovo odijelo košta u inostranstvu oko 15.000 evra.

- Nisu to nikakve svjetske marke, nego vješto kopirani falsifikati. Svojim očima sam gledao kako se roba dovlači u kontejnerima iz Kine, Rumunije i drugih zemalja. Prodaje se ljudima kao markirana garderoba, ali to nije to - rekao je dizajner Sladaković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Hrvati najavili snijeg
Hrvati najavili snijeg
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana