Kako je Srbin Mihajlo postao inspiracija za čuvenu američku igračku

Tanjug
Foto: Tanjug/AP

MAJAMI - Amerikanac srpskog porekla Mičel Pejdž (Mihajlo Pejić), dobitnik najviših nacionalnih priznanja SAD za zasluge u Drugom svjetskom ratu, zbog iskazane hrabrosti postao je inspiracija za lik marinca iz serije čuvenih akcionih figurica Dži.Aj. Džo (G.I. Goe) prodatih u skoro 400 miliona primjeraka, a koja je postala i ikona među američkim igračkama.

Mičel Pejdž (Mitchell Paige), jedan od samo nekoliko stotina dobitnika najvišeg nacionalnog odlikovanja SAD - Medalje časti, sva priznanja i ratnu zaostavštinu ostavio je Eldred Muzeju Drugog svjetskog rata, čiji kustos Kajl Dan za Tanjug precizira da su Pejdža, koji se rodio kao Mihajlo Pejić 31. avgusta 1918. roditelji, doseljenici iz Hercegovine, odgajali u skladu sa srpskim korjenima i tradicijom ne zaboravljajući ni da mu usade osjećaj patriotizma prema SAD.

Na sajtu Stejt departmenta posvećenog veteranima navedeno je čak da je majka brata i njega odgajala tako što ih je podsjećala na srpske korjene i junake Kosovskog boja, ali i da ih je učila da budu ponosni Amerikanci. 

Kustos Dan dodaje da je Hazbro - čuvena američka kompanija za prizivodnju igračaka, koja je proizvodnju Dži AJ Džoa započela 1964. predložila Pejdžu 1996. godine da se po njegovom liku napravi jedna od akcionih figurica.

"Mič je u početku bio rezervisan prema ideji, jer je smatrao da bi to moglo da bude iskorišćavanje ne samo njegovog lika već i Medalje časti, ali je prihvatio kada ga je supruga Merilin ubijedila da će akciona figura biti dobar način da mladi saznaju za herojstvo koje su on i njegov puk pokazali na Gvadalkanalu", rekao je kurator Dan.

Medalju časti, najviše nacionalno vojno priznanje, Pejdž je dobio za zasluge i hrabrost iskazanu na Solomonskim ostrvima oktobra 1942. kada je nakon što su 33 marinca iz njegovog mitraljeskog voda ubijena ili ranjena, u borbi sa skoro 3.000 Japanaca, uspio sam da odbrani položaj u bitkama kod Gvadalkanala. 

"Shvativši da je ostao jedini, neustrašivom odlučnošću trčao je od mitraljeza do mitraljeza pucajući na 'horde' Japanaca ostavljajući utisak da njegov vod nije poražen, čime je uspio da zaustavi protivnički puk i odbrani bazu prije dolaska pojačanja ... Njegova velika lična hrabrost i nepopustljiva odanost dužnosti bili su u skladu sa najvišim tradicijama službe Sjedinjenih Država", rekao je Dan.

Priča o čovjeku koji se hrabro borio sam protiv svih, u potrazi za novom pričom, očarala je i novinarku iz Londona u Ontariju, u Kanadi, Kler Ficžerald koja za Tanjug podsjeća da je Pejdž bio jedan od manje od 500 američkih vojnika odlikovanih Ordenom časti.

"Drugi svjetski rat stvorio je brojne heroje, posebno u američkoj vojsci. Ordenom časti, najvišim državnim priznanjem za hrabrost i nesebičnost u borbama odlikovana su ukupno 473 vojnika. Mičel Pejdž bio je jedan od njih. Bio je posljednji živi nosilac tog posebnog i važnog odlikovanja za rezultate u borbi za Gvadalkanal kada je umro 2003.“, rekla je Ficdžerald.

Ona je priču o američkom heroju, srpskog porijekla, objavila na portalu Ratna istorija onlajn, osnovanom 2011. u namjeri da bude sveobuhvatan tačan i nepristrasan resurs za činjenice o ratnoj istoriji i najnovijim ratnim dešavanjima iz cijelog svijeta. 

Ficdžerald podsjeća da je Pejdž dobio više odlikovanja uključujući i "Purpurno srce", da je kao simbol borbe, herojstva, njegov izuzetan podvig doprinio da postane Dzi. Aj. Džo omiljena igračka među američkim dječacima.

Akcione figurice Dži. Aj. Džo, nastale kako bi parirale čuvenoj Barbiki, proizvodi američka multinacionlana komapnija Hazbro, osnovana 1923 godine.

Od dana kada je Dži. Aj. Džo dobio prvi lik - a glavu je za samo dseset dana izradio skulptor Filip Kračkovski, za šta je plaćen sadašnjih 5.700 dolara, Dži. Aj. Džo je prodat u više od 375 miliona primjereka. 

Prije dvije decenije Dži. Aj. Džo je postao stanovnik Kuće slavnih igračaka, navodi se na stranicma Muzeja okruga Atlboro, iz kojega je Kračkovski - umjetnik bez diplome koji je osim glave čuvenog Dži. Aj. Džo pravio medaljone za papu i predsjednike SAD.

Los Anđeles tajms je na dan njegove smrti 2003. godine podsjetio na hrabrost koju je Pejdž pokazao kao mladić od 24 godine na Solomonskim ostrvima, ali i na sve što je kasnije uradio tokom vojne karijere završene u Austrailji.

Autobiografija iz 1975. godine, 'Marinac po imenu Mič' je, kako su apostrofirali, ubačena na spisak literature koja doprinosi programu za unaprijeđenje obuke marinaca.

Pejžu u čast, u rodnom gradu - Charleroi, u Pensilvaniji, prije nešto više od četiri godine postavljen je spomenik, a tim senatorke Kamere Bartelote (Camera Bartolotta) Tanjugu je za ovu vijest poslao fotografije sa te svečanosti.

I hol Vazduhoplovnog muzeja "Marine Corps Air Ground Combat Tventinine Palms" posvećen je Pejdžu, penzionisanom u činu pukovnika 1959. godine, a koji je dio života posevetio otkrivanju prevaranta koji su nosili nezaslužene i lažne Medalje časti.

Kustos Dan podsjeća da je Mič, čak i prije nego što je diplomirao pokušao da se pridruži korpusu marinaca Sjedinjenih Država. 

"Najbliži regrutni centar nalazio se u više od 200 milja udaljenom Baltimoru, uprkos svemu na put krenuo je pješice, ali su tada sedamnaestogodišnjeg Miča odbili jer je bio premlad i nije imao dovoljno kilograma. Ništa nije odvratilo Pejdža, da se dan nakon 18. rođendana - 1. septembra 1936. ponovo, ovaj put uspješno, zaputi u Baltimor", rekao je kurator muzeja u Eldredu, gradu na samo tri sata od mesta gde je Pejdž odrastao.

O popularnosti čuvene akcione figure govore i filmovi Dži. Aj. Džo - Uspon kobre i Dži. Aj. Džo Odmazda kao i serija američkih vojnih naučnofantastičnih akcionih filmova zasnovanih na istoimenoj liniji igračaka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana