Kacav silovao, Kučma ubijao

priredio: Milenko Kindl
Kacav silovao, Kučma ubijao

Zamislimo neki svjetski samit državnika krajem devedesetih ili početkom prve decenije ovog vijeka. Da su se prilikom protokolarne zakuske u jedan kružok skupili Moše Kacav, Žak Širak, Leonid Kučma, Alberto Fudžimori i, recimo, tadašnji šef Tuđmanovog kabineta Ivo Sanader - koliko bi tu bilo pompe, snishodljivosti i strahopoštovanja pred uvaženim društvom...

Desetak godina kasnije, sva petorica mogla bi se dugoročno naći iza rešetaka, zbog zločina, odnosno prestupa koji su po svojoj prirodi vrlo različiti.

Zbog višestrukih silovanja, zlostavljanja na poslu i niza prekršaja u pokušaju zataškavanja skandala, nedavno je osuđen donedavni izraelski predsjednik Moše Kacav (2000-2007). On treba početi da služi svoju sedmogodišnju robiju počevši od 8. maja. Žrtve izraelskog predsjednika bile su zaposlene u predsjedničkom kabinetu; njihov je identitet skriven od javnosti.

Još je teža ruka pravde za petama bivšem ukrajinskom predsjedniku Leonidu Kučmi. Već deset godina prati ga sjena monstruoznog ubistva opozicionog novinara Georgija Gongadzea: otmice, potapanja u hemikalijama i dekapitacije. Zbog tog zločina u zatvoru već sjede trojica policajaca, ali tek je sada službeno optužen i šef ondašnjeg ukrajinskog režima.

Kučma se smatra jednim od pokrovitelja krimogenog oligarhijskog sistema u postkomunističkoj Ukrajini, pa bi njegovo zatvaranje moglo pokrenuti seriju borbi među tamošnjim političkim elitama.

Već sada ispada da u Ukrajini može skakati od sreće političar koji poslije silaska s vlasti ne završi u zatvoru. Kučmin premijer Pavlo Lazarenko, koga smatraju osmim najkorumpiranijim političarem novije istorije, već služi osmogodišnju robiju u San Francisku. Doskorašnja premijerka Julija Timošenko odnedavno ne smije napuštati Kijev zbog krivičnog procesa u kom se istražuje njeno upravljanje državnim budžetom.

I dok u regionu Hrvatska čeka povratak bivšeg premijera Ive Sanadera iz Austrije u lisicama, Makedonija već ima jednog sličnog u zatvoru. Vlado Bučkovski služi tri i po godine zbog pronevjere dva miliona evra budžetskog novca jer je početkom prošle decenije kupovao neispravne dijelove za makedonske tenkove.

Jedini iz ovog društva koji već služi kaznu - i to vjerovatno doživotnu - bivši je predsjednik Perua Alberto Fudžimori. Pad kontroverznog reformatora počeo je korupcionim skandalima i optužbama za kršenje ljudskih prava, ali doživotnu robiju donijela mu je odgovornost za zločine eskadrona smrti "Grupo Kolina", koji su devedesetih ratovali s ljevičarskim gerilama poput "Tupak Amarua".

Ponajveće šanse da izbjegne zatvor ima 78-godišnji Žak Širak, u francuskoj javnosti cijenjeni ostarjeli državnik koji je 2003. odbio učestvovanje Francuske u američkoj invaziji na Irak.

Državni tužioci uporno ga pokušavaju privesti na optuženičku klupu zbog mutnih poslova iz vremena kada je bio gradonačelnik Pariza (1977-1995). Trenutno mu se sudi pod optužbom da je političkim kompanjonima sredio 28 nepostojećih radnih mjesta u gradskoj službi.

Iz ovih primjera vidi se da politika nije baš tako isplativ biznis za lopove i pohlepne. Evropski zatvori zapravo su prilično puni bivših ministara. A ko zna kakvo bi tek čišćenje za koju godinu moglo "pasti" preko Jadrana, kad počne kliziti Silvio Berluskoni...

 Rasadnik

Istočna Evropa poznati je rasadnik korumpiranih državnika i poglavara finansijskih hobotnica, pa bi u ovdašnjim zatvorima moglo završiti još mnogo velikaša koji su se "snašli u životu" tranzicionih devedesetih.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana