Jednostavnost i seksepil u svijetlim tonovima

D. Keleč, M. Miljić
Jednostavnost i seksepil u svijetlim tonovima

Još smo u zimskim mjesecima, ali modni dizajneri već uveliko predstavljaju nove trendove za proljeće ove godine.

Kao i prethodnih godina in su gotovo sve boje, a naročito nježnije nijanse. Kreatori predlažu mnogo toga - od lepršavih  seksi haljinica do sakoa oštrih krojeva. U svakom slučaju, šta god da od ponuđenog izaberete, nećete pogriješiti. Naravno, pod uslovom da vam dobro stoji.

Oštro, jednostavno i seksi

Modni kreator Davor Sladaković kaže da će ovog proljeća dominirati stil "oštro, jednostavno i seksi".

- Jednostavne i oštre siulete biće in ovog proljeća. Krojevi će biti u formi oštrih i jednostavnih silueta, sa nekim elementima koji se možda odnose na dužinu i izreze, koji će davati jednu određenu notu seksepila. Ipak, ono što je sigurno to je da možemo imati mali povratak u prošlost, odnosno retro stil - istakao je Sladaković.

Dodao je da neće biti nikakvih prenaglašenih boja i tekstura, jer da bi se dobila oštra, jednostavna i seksi kolekcija, "moramo se voditi time da imamo materijale koji su blage optike, bez nekih prenaglašenih tekstura i pretransparetnih boja".

- Opet su u igri zemljane boje, kao što je bež u raznim varijantama, kao i  crna - naglasio je Sladaković.

Prema njegovim riječima, ono čime se rukovodio kada je radio svoju kolekciju koja je jednostavna, ali seksi, jeste da ona mora biti prilično inovativna.

- U odjevne kombinacije ubačeni su razni izrezi, na nekim neobičnim mjestima, kao što su na primjer na hlačama sa unutrašnje i vanjske strane, a da pri tome forma bude jednostavna i da ne bude preko granice dobrog ukusa - kazao je Sladaković.

Bitna je originalnost

Modni kreator Duško Oraščanin smatra da su originalnost, doza lične kreativnosti i sopstvenog šarma nešto što se mora staviti u prvi plan, a zatim sve to iskombinovati sa postojećim, odnosno nametnutim trendom.

- Biti in ne znači nužno i slijepo pratiti modu, već pratiti svopstveno kretanje u modnom carstvu, rad na sebi i svojoj spoljašnosti. Tako da kada ove osnovne zadatke savladate, neće vam mnogo trebati da izgledate in - istakao je Oraščanin.

Istakao je da je kada je u pitanju predstojeća sezona, modna industrija dala svoj maksimum kao i prethodnih godina, te je ponudila maksimalan asortiman kako muške tako i ženske garderobe.

- Način kombinovanja pojedinih odjevnih predmeta je za svakoga od nas individualni modni izražaj ukusa i kreativnosti svakog pojedinca. Upravo na tome se i baziraju ideje modne industrije unazad desetak godina. Znači, kopiranje je aut, a stvaranje sopstvenog i prepoznatljivog vizuelnog identiteta je in - naglasio je Oraščanin.

Njegovo mišljenje je da će mnogo boja biti aktuelno, a pored standardnih i monotonih ali klasičnih boja, dodaće se i nekolicina jarkih.

- Danas nemate boju za koju možete reći da nije moderna. Zaista su sve zastupljene, a kao i obično dominiraju bijela, crna, siva uz dodatak pastelnih boja - kazao je Oraščanin.

Naglasio je, da će dezeni biti na kratko u manjoj "invaziji" jer se sve više pridaju pažnji jednobojni materijali u kombinaciji sa jednostavnim krojevima sa jakim idejnim rješenjem.

- Materijali će forsirati u svim sintetičkim kombinacijama sa prirodnim vlaknima, a najviše su prisutni materijali koji u većini svog sirovinskog sastava imaju prirodna vlakna. Tako da je najčešće riječ o pamučnim i lanenim tkaninama i njihovim mješavinama koje su veoma raznolike - rekao je Oraščanin. Kada je riječ o krojevima, zastupaju se većinom lepršave varijante i mini modeli, koji će više otkrivati nego pokrivati, kada je u pitanju ženska kolekcija.

Modni kreator Svjetlana Balaban naglašava da će se ovog proljeća nositi  svjetlije, ali i nježne boje, poput pastelnih boja i  boja bisera.

- Svakako će dominirati i šareno, sa različitim dezenima. Kada su u pitanju materijali, uglavnom će biti zastupljeni lepršavi, prozračni materijali - rekla je Balabanova i dodala da će i ovog proljeća biti zastupljene rese, kako na svečanim haljinama, tako i na dnevnim varijantama.

Svjetski brendovi

"Šanel" je za proljeće 2012. predstavio kolekciju svijetlih boja, skrojenu od nestvarnih, "svemirskih" materijala, s perlama koje se nalaze bukvalno posvuda -  na vratovima, glavama i u kosi. Materijali iz "Šanelove" kolekcije sjaje u srebrnim tonovima i bež ili puderastim ružičastim nijansama.

Hlače i šortsevi su ravno krojeni, kompletirani vojničkim kaputićima. Izgled je klasičan, suknje su do koljena i nema previše istaknutih dekoltea. Haljine su u sedefasto bijelim nijansama, a suknje su ukrašene volanima od obrađenog muslina.  Slavni Karl Lagerfild je prilikom stvaranja nove kolekcije koristio poliester, tkanine dobijene preradom stakla, najlon kombinovan s prerađenim papirom...

- S obzirom na to da svi neprestano kopiraju "Šanelove" kostimiće od tvida, prisiljen sam da se udaljim od nekih estetskih kodova brenda. Jednostavno, izbjegavam ono već ostvareno - objasnio je Lagerfild.

Bil Gejten, koji je u modnoj kući "Dior" naslijedio čuvenog Džona Galijana, preporučuje klasičnu estetiku "Diora" koju je modernizovao. Boje koje dominiraju za dnevnu verziju su - crna, bež i svijetlosiva s grafičkim printevima.

Za večernji izlazak "Diorova žena" se oblači u crveno. Ne izostaju ni vezovi, posebno na ivicama kožnih suknji. Večernje haljine su od muslina, svile i čipke, uz poigravanje providnošću koja senzualno otkriva žensko tijelo.

Muškarci

Kada je o oblačenju muškaraca riječ, sudeći po onome što je do sada prikazano, ovoga proljeća in su odijela tkana poput šatorskog platna, svijetlih nijansi i besprijekornih krojeva - oštrih i preciznih linija bez prošiva i detalja. Luksuz je kada je o muškarcima riječ - potpuno aut.

Muška odjeća za proljeće 2012, krojena je od prirodnih materijala - svile, lana, pamuka i savršeno slijedi liniju tijela, padajući na raskošan, ležeran i komforan način.

Hlače su posebno zanimljive, suptilne i izgledaju kao lagane pidžame s lažnim kopčanjem. Odjeća je u nijansama od mornarske do petrol plave, uz detalje boje šafrana i okera.

- Muška moda je dobila jednu potpuno novu dimenziju, krojevi su dosta uski i ravnih linija, hlače se rade dosta plitke u predjelu sjedala i nogavica, tako da dosta podsjećaju na ženske modele prije nekoliko godina - kazao je Oraščanin.

Obuća i torbe

Kada su u pitanju torbe i cipele, Balabanova je naglasila  da se na svjetskim modnim pistama, platforma skoro izbacuje iz mode.

- Za elegantne haljine platforme više nema i uglavnom će preovladavati elegantne cipele sa visokom štiklom i "normalnim" đonom - kazala je Balabanova i dodala da će u dnevnim izdanjima i dalje pomalo dominirati platforma, ali će ona iz sezone u sezonu biti sve manje prisutna.

Ove godine svjetski dizajneri napravili su ponešto za svačiji ukus. Za one koji žele naglasiti svoju ženstvenost idelne su visoke crne potpetice, koje će naglasiti eleganciju i seksepil.

Baletanke, bilo da su otvorene na prstima ili zatvorene, uvijek će biti pun pogodak, bilo da se odlučite za farmerke, suknju ili haljinu.

Balabanova kaže da će uz elegantne torbe i ove sezone dominirati manja torba, kao što je torba pismo.

- Boju torbe svakako treba uskladiti sa obućom i ostalom garderobom - rekla je Balabanova i dodala da će kada su u pitanju dnevne torbe, biti zastupljene one velike, različitih boja.

Šminka

Svjetlana Balaban ističe da će, kada je u pitanju šminka, uglavnom i dalje preferirati prirodni izgled, dok za večernje izlaske i druge svečane prilike treba uskladiti šminku sa haljinom i onim što smo obukli.

- Treba obavezno uskladiti i boju očiju sa šminkom i samim tenom jer ako se ne uklopi sve ovo, dobiće se savim pogrešan izgled - rekla je Balabanova.

Izbjegavajte bijelo

Sladaković je istakao da ono što svakako treba da se pomalo zaobilazi ovog proljeća, ali i ljeta jeste bijela boja.

- Bijelo bi se svakako trebalo malo povući i ja to već duže vrijeme zagovaram. Bijele kombinacije, kao i obuća i kaiševi treba da se izbjegavaju jedan period - kazao je Sladaković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana