Jarke boje, torbe sa resama i neodoljive cvjetne haljine

S. Jokić, M. Miljić
Jarke boje, torbe sa resama i neodoljive cvjetne haljine

Pripreme za ljeto već su počele, a mnogi već planiraju da obnove svoju ljetnu garderobu. Sudeći po onome što su na modnim revijama pokazali svjetski dizajneri, ovoga ljeta preovladavaće jake boje.

Prednost ove sezone u odnosu na prethodnu biće to što ćemo većinu suknjica, košulja ili haljinica iz prošle godine moći da iskoristimo i ovog ljeta, jer modni stilisti nisu unijeli velike promjene kada je u pitanju garderoba za predstojeću ljetnu sezonu.

U većini butika u Republici Srpskoj garderoba za ljeto već se može kupiti, a kao i uvijek, svako može da pronađe ono što odgovara njegovom ukusu i džepu.

Trendi boje za vruće dane

Raznolikost boja ovog ljeta nije preširoka, a crvena, žuta, narandžasta, kao i vječno elegantne bijela i crna biće neizostavne za vrijeme toplih dana.

Narandžasta će biti veliki hit ovog ljeta. Ona će se pojavljivati svuda, kako na haljinama tako i na cipelama, torbama, kaiševima, pa čak i na naočarama za sunce.

Stilisti savjetuju da se bijela odjeća kombinuje sa čipkom ili naborima za ženstveniji izgled. Roza nije toliko popularna kao narandžasta i bijela, ali ove sezone pojavljuje se u kolekcijama brojnih dizajnera. Crna je uvijek u trendu, a za sezonu proljeće-ljeto biće u zanimljivim kombinacijama. Crno-bijela kombinacija uvijek je neobična i elegantna.

Stilisti preporučuju da se tokom odmora nose karamel soft boja, boja kafe, svijetlo roza, boja breskve i boja banane. Mogu se nositi odvojeno ili zajedno u kombinaciji sa svijetlim pastelnim tonovima.

Modeli

Modeli iz kolekcija za ljeto 2012, osim što su prozračni i ženstveni, izuzetno su ugodni i praktični za sve prilike. In je sve - i bijela košulja, i majice i pantalone za svakodnevno nošenje, kao i romantične ljetne haljinice. Ovog ljeta u ponudi će biti haljine različitih dužina, stilova, boja i printova, od različitih materijala. Na velika vrata ulaze i asimetrični porubi, kao ultra trend i na haljinama, topićima, sakoima…

Isto je tako moderan i ultra ženstveni autfit, koji zrači glamurom i profinjenošću, a tu su obavezne ženstvene bluze i duge haljine. Slavni dizajner Karl Lagerfild je, na primjer, pripremio izrazito romantičnu, ali nosivu kolekciju, prepunu geometrijskih modela i haljina u crnoj i nježnim nijansama ljubičaste i plave.

Neodoljive "cvjetne" haljine

Jedan od trendova koji rijetko kad blijedi je cvjetni print, a ove sezone se definitivno vraća na velika vrata. Gotovo da nema dizajnera koji u svojoj kolekciji za ljeto nije koristio motiv cvijeća na haljinama.

Bilo da su na njima printovi divljeg ili egzotičnog cvijeća, bilo da su u pitanju mini ili maksi dužine, ove haljine primjenjive su u gotovo svim prilikama. Osim toga, ne iziskuju naglašene modne dodatke. Tokom dana mogu se kombinovati sa baletankama ili ravnim sandalama, a za veče sa platforma sandalama. Izgled se može dopuniti neutralnim nakitom, da bi haljina u potpunosti došla do izražaja.

Šta kažu stilisti

Stilista Duško Oraščanin naglašava da su ove sezone izvršene manje modifikacije u odnosu na prošlogodišnje materijale i dezene, dok je sve ostalo gotovo isto kao i lani.

- Modna industrija već dugi niz godina pokušava da razbije pojavu uniformisanosti, koja je vladala do prije pet-šest godina, jer je izbor garderobe bio veoma uzak, a vladala su određena modna pravila - rekao je Oraščanin i dodao da sada postoji veliki asortiman garderobe za svaku sezonu, različitih materijala i dezena.

Prema njegovim riječima ovog ljeta biće neprikosnovene crna i bijela boja, te sve jake boje, koje će razbijati monotoniju crne i bijele.

Oraščanin je dodao da stanovnici Srpske, posebno Banjaluke uglavnom prate modne trendove.

- Ljudi treba da vode računa o svom izgledu, jer tako ostavljaju pozitivan utisak. Ne znači da je sve ono što je skupo i moderno, a da ono što je jeftino nije moderno - istakao je Oraščanin. Dodaje da se i kod nas može kupiti moderna i kvalitetna odjeća, koju sebi može da priušti većina stanovnika.

Dizajner Davor Sladaković napominje da postoje dvije grupe dizajnera, oni koji "odgovaraju" na aktuelne trendove, kao i oni koji plasiraju svoje autorsko viđenje mode.

- Crna sa zemljanim tonovima biće aktuelna boja, a ona je ujedno temelj visoke mode na koji se sve nadograđuje. Kad je riječ o krojevima, većina dizajnera preferira stroge i ravne oblike bez nekih pretjeranih naglašavanja. Vrat je ponovi akcentovan u smislu otvorenosti, kao i detalji u vidu glomaznih plastičnih narukvica smirenijih tonova. Egzotični kaiševi i otvorene rukavice biće podjednako moderni. Sve u svemu, čeka nas jedno "sedativno" ljeto, bez nekih vrućih akcenata - pojasnio je Sladaković.

Muškarci

Kada je o muškarcima riječ, ovoga ljeta odjeća za njih biće raznolika i zanimljiva. Među muškom garderobom više se neće naći pantalone koje podsjećaju na helanke ili svijetle i roza boje.

Muška moda ponovo se okrenula muškosti, ali šema boja neće biti ograničena na tipično muške boje, a in su narandžasta i plava. Pruge su apsolutni favorit.

Za vrijeme odmora stilisti savjetuju neprevaziđeni "havajski luk". Bijela košulja za muškarce ovoga ljeta biće najpopularniji odjevni predmet koji može da izgleda elegantno. Muška moda za nadolazeću sezonu uključuje dobar sat i naočare.

Sladaković ističe da je u trendu retro izgled, te su kape veoma aktuelne, za razliku od velikih torbi i strukiranih silueta iz prethodnih godina.

- Vraćaju se "muški" krojevi, koji su opušteniji i ležerniji, te uži kroj pantalona - dodao je Sladaković.

Torbe i obuća

Za nadolazeću ljetnu sezonu neizostavna je torba upadljive boje sa obaveznim dodatkom nabora, resica ili lanaca.

Dizajneri torbi maštovito su se poigrali proporcijama, bojama i materijalima za kolekcije koje su nezaobilazne u ljetnoj sezoni. Bilo da ih nosite na ramenu, nemarno u ruci ili pod rukom, torbe su ovog ljeta intenzivnih boja, privlačnih kombinacija tekstura, nabora, resa i najrazličitijih lanaca. Kakav god da je vaš stil oblačenja, torbe su jedan od najjednostavnijih i najefektnijih načina da osvježite garderobu. Jake boje, boja meda, mandarine, sve nijanse korala, kao i kobalt plava najpoželjnije su za torbe koje ćete nositi ovog ljeta. Ipak, nećete pogriješiti ni ako izaberete intenzivnu ljubičastu, zelenu, žutu ili pink nijansu. Lagane kožne torbe crne ili bijele boje ili njihova kombinacija najčešći su izbor žena koje vole klasičan stil.

Ukoliko u torbu želite da stavite više od ruža za usne, ključeva i mobilnog telefona, odlučite se za veliku torbu, koje su još uvek in. Ovog ljeta lanci na torbama su obavezni. Mogu da budu od kože, plastike ili nekog drugog materijala, a najčešće su ipak u zlatnoj ili srebrnoj metalnoj varijanti.

Što se obuće tiče, moderne su i elegantne glamurozne i raskošne salonke, baletanke, sandale s kaiščićem oko pete i cipele s platforma. Izrađene su u mliječnim i karamel tonovima, u roza, neon plavoj i crnoj boji. Ono što se svakako mora imati ove sezone biće veseli, odvažni i kabasti modeli s raznobojnim dijelovima. Nosiće se i modeli sa gornjim dijelom od platna, te cipele od satena s punom petom.

Modni dodaci

Često se dogodi da nije sve u odjeći, već mnogo toga zavisi i od pravih modnih dodataka. Proljećni modni dodaci ove godine variraju od jednostavnih, minimalističkih sitnica do potpunog pretjerivanja. Dizajneri su zadržali žestinu prijašnjih sezona kroz široke, kratke ogrlice i glomazne narukvice, ali su se inspirisali i klasičnim, tradicionalnim nakitom za dašak sofisticiranosti.

Kaiševi su ponovo veoma popularni, jer se traži ženstvena figura i oblik pješčanog sata. Korzet kaiš će i ovoga ljeta biti hit. Ove sezone nosiće se raznovrsni oblici naočara, a naročito će popularne biti one u bojama.

Cijene ljetne garderobe

majice (ženske)                                od 10 KM

majice (muške)                                  od 10 KM

košulje (ženske)                              od 20 KM

košulje (muške)                                od 30 KM

suknje                                                    od 20 KM

haljine                                                 od 30 KM

pantalone (ženske)                          od 30 KM

pantalone (muške)                             od 40 KM

sandale (ženske)                               od 30 KM

sandale (muške)                                  od 40 KM

papuče                                                     od 15 KM

naočare za sunce                                 od 15 KM

šeširi                                                   od 15 KM

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana