Jarke boje, šare i providni materijali

Dragana Keleč
Jarke boje, šare i providni materijali

Proljeće je na pragu, pa je krajnje vrijeme za obnavljanje garderobe. Sudeći prema onome što je viđeno na svjetskim modnim pistama, gotovo da nema toga što neće biti u modi u sezoni proljeće/ljeto 2013. U novim kolekcijama dominiraju šarenilo boja, kvalitetni materijali i moderan dizajn.

Proljeće nam donosi široki spektar trendova u kojima će svako moći da pronađe ono što voli i u čemu se dobro osjeća.

Jarke boje

Modni kreator Duško Oraščanin naglašava da će i ovog proljeća i ljeta dominirati tkanine i materijali prirodnog porijekla.

- Udobnost, transparentnost i prozračnost su nešto što će biti najvažnije kada su u pitanju tkanine koje će biti "in", tako da nema nekog velikog odstupanja u odnosu na prošlu godinu - istakao je Oraščanin.

Kada su u pitanju boje odjeće za proljećno doba, Oraščanin ističe da su neizostavne jarke boje.

- Jarke boje, što raskošniji dezeni i krupni motivi su nešto što će svakako biti moderno ove sezone. Kao jednobojne varijante zastupljene će biti skoro sve boje, od drečavo žute, narandžaste, pa do nekih nijansi zelene - istakao je Oraščanin.

Prema njegovim riječima, krojevi neće biti mijenjani u odnosu na prethodne godine.

- U posljednjih pet ili šest godina nema nekog pretjeranog "pametovanja" kada su u pitanju krojevi. Jednostavno imamo širok spektar krojeva, dužina, širina i modela, tako da se stalno radi na stvaranju nekog ličnog i kreativnog pečata - dodao je Oraščanin.

Modni dizajner Davor Sladaković kaže da je veoma srećan što se ove sezone vraćaju "predivne osamdesete", gdje se geometrija spaja sa folklornim motivima.

- Dolazi do efekta spajanja ručnog i mašinskog rada u odjevnim kombinacijama. Vraća se i boja metala, vraća se mnogo sjajnog neona koji se spaja sa mekanom optikom neonskih boja. Ipak, za razliku od osamdesetih, kada je sve bilo prenaglašeno i gdje nije bilo igre, sada dolazi do sklada - kazao je Sladaković.

Trendovi sa modnih pista

Kako bi damama pomogli u izboru najboljih odjevnih komada za sezonu proljeće i ljeto 2013, urednici američkog "Voga" "pročešljali" su fotografije sa nedavnih sedmica mode i izdvojili nekoliko trendova koji će s modne piste najvjerovatnije preseliti na ulice.

Jedan od trendova koji je postao popularan četrdesetih godina 20. vijeka svakako će se naći na haljinama, suknjama ili bluzama ovog proljeća. Riječ je o karneriću, ofnodno peplumu najčešće postavljenom oko struka, koji naglašava ženske obline. Bluze i žaketi ovakvog kroja najbolje idu uz uske suknje, ali mogu da se nose i uz pantalone. Zavisno od kroja i kombinacije, peplum naglašava ili prikriva bokove.

Umjesto neutralnih nijansi boje kože i pudera, koje su vladale u prošloj godini, 2013. će, kako naglašavaju kreatori, obilježiti providno. To može da bude samo detalj kao što je providna štikla na cipeli ili torba od PVC plastike. Transparentni materijali biće prisutni i u odjevnim predmetima bilo da je riječ o cijelom komadu ili samo jednom njegovom dijelu, kao što su rukavi.

Kod "Šanela" su ove sezone upadljivi crno-bijeli kvadrati kao na šahovskoj tabli, a kod "Prade" neupadljivi cvjetovi pokrivaju tijelo od glave do pete. Dezenirani su i sako i pantalone, ponegdje čak u različitoj šari, što je ranije bilo nezamislivo.

Modni kreatori ističu da je bijela i dalje aktuelna, pa su bijele jaknice, haljine i kompleti viđeni kod Roberta Kavalija, Džila Sandera i Misonija. Veoma popularne biće i crno-bijele kombinacije. Cvjetni trend i ovdje je zauzeo svoje mjesto, pa se cvjetni uzorci mogu naći i u crno-bijeloj verziji.

Ništa manje "in" nije ni zelena boja, i to u svim tonovima, a ona preovlađuje u proljećnim kolekcijama "Valentina", "Dolče&Gabana", "Marni" i drugih brendova.

Ovog proljeća i ljeta će se umjesto ultrakratkih šorceva nositi nešto duže i komotnije bermude, koje su udobne, šik i dobro stoje svima.

Veoma moderna, sudeći prema onome što je viđeno na modnim pistama u svjetskim metropolama, biće i odijela s kratkim pantalonama i suknjama, koji su idealna kombinacija klasike i zavodljivog seksepila. Ova odijela mogu se nositi u različitim prilikama. U modu su se vratile i kratke jakne i sakoi. Naglasak se ponovo stavlja na struk, pa su jakne i sakoi sječeni u visini struka ili čak i više.

Već nekoliko sezona colorblocking, odnosno kombinovanje dviju ili više boja, je "in". I ove sezone dizajneri se igraju jednostavnim kombinacijama boja, a kombinuju se bukvalno sve nijanse.

Vladaće i prugice i to ne samo klasične mornarske ili crno-bijele, nego neobične i hrabre u svim bojama. Kombinujte ih sa džinsom.

Ovog proljeća treba nabaviti i nešto kožno, košulje i haljine od čipke, kao i sportske haljinice A kroja.

Proljeće donosi povratak još jednog trenda koji je nekada vladao modom - volana. Košulje sa volanima uz dugmiće, volani na ramenima ili oko ovratnika pravi su hit.

Muškarci

Muškarci će ovoga ljeta i proljeća biti "in" u sportskim i casual odjevnim komadima. Dizajneri preporučuju majice sa printevima, bermude, šarene sportske sakoe i lagane košulje.

Moderna je i odjeća inspirisana radničkom klasom iz pedesetih godina prošlog vijeka, koja podrazumijeva klasične majice i lagane pulovere, izblijeđene boje i bogate materijale.

In su i vintaž prsluci i sakoi u kombinaciji s uskim pantalonama do gležnjeva i majicama s dubokim izrezom.

Farmerke, su, naravno i dalje in.

Cipele i torbe

Kada je o obući za žene riječ, pravi su hit seksepilne cipele sa vrtoglavo visokim petama u svim bojama - od crne preko vedrih ljetnih printeva do hit nijanse žute. Za muškarce je najbolje da izaberu popularne sportske modele.

Torbe za proljeće/ljeto 2013. su glamurozne, ali sačuvane od kiča. Ženstvenost im daju šljokice i perle, diskretne i uravnotežene s klasičnom, minimalističkom osnovom.

Izuzetak su male "clutich" torbice koja moraju da blješte.

Modni kreaturi i stilisti naglašavaju da je ipak najbitniji lični pečat, te da je ono što nosite udobno, odnosno da se u njemu dobro osjećate.

Šminka i frizura

Kada je u pitanju šminka koja će se nositi ovog proljeća i ljeta, stilisti ističu da su pored "živih" boja u trendu i blage nijanse. Obavezno treba naglasiti oči, staviti neutralan sjaj za usne i blago rumenilo na obraze.

Poslije duge vladavine pegle za kosu i figara, ove sezone vraćamo se prirodnoj ljepoti i naglašavanju prednosti prirodne teksture kose. Kratka kosa sa dugim šiškama, kovrdžavi bob i duga kosa koja prirodno pada, razbarušena punđa, samo su neke od frizura sa kojima ćete biti u trendu.

Modni dodaci

Dobro izabrani modni dodaci odjevnim kombinacijama mogu da udahnu nov život.

Perlice zlatne, bijele ili srebrne boje od najobičnije haljine napraviće remek-djelo. In su i prekrasne ogrlice sa čipkastim detaljima, koje najbolje pristaju uz jednostavne košuljice ili haljine.

Ovog proljeća nosiće se neobične i upečatljive naočare koje će "podizati" svaku modnu kombinaciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana