Janukovič pobijedio, Timošenko se ne predaje

Špigl
Janukovič pobijedio, Timošenko se ne predaje

I dok se Julija Timošenko tog nedjeljnog jutra pripremala za pres konferenciju u Kijevu, bilo je već sasvim jasno da nije uspjela da sakupi dovoljnu većinu glasova u drugom krugu predsjedničkih izbora u Ukrajini. Ankete na biračkim mjestima pokazivale su da joj njen rival Viktor Janukovič bježi za nekoliko procenata.

U predivnoj bijeloj haljini ukrašenoj blistavim brošem, Julija se graciozno popela na podijum kroz špalir simpatizera i novinara.

- Uvjerena sam da je većina građana glasala za demokratsku, evropsku i jaku Ukrajinu - samouvjereno je tad izjavila.

Međutim, malo se prevarila. Jer, prema zvaničnim podacima Centralne izborne komisije, lider Partije regiona Viktor Janukovič osvojio 48,95 odsto, a aktuelni premijer Julija Timošenko 45,47 odsto glasova birača.

Razlika između Janukoviča i Timošenko je 3,48 odsto ili 888.000 glasova u korist lidera Partije regiona, dok 4,36 odsto birača nije podržalo nijednog kandidata.

Odziv je iznosio 69,07 odsto i u drugom krugu izbora 7. februara učestvovalo je 25.493.000 birača.

Za Janukoviča je glasalo 12.481.000, a za Juliju Timošenko 11.593.000 birača.

Ukrajinski izborni zakon propisuje da je za pobjedu u drugom krugu potrebna prosta većina glasova. Međutim, uz tako malu razliku, Julija Timošenko neće se tako lako pomiriti sa porazom. Naprotiv, tvrdi da je u pitanju izborna prevara koju će dokazati na sudu.

- Svaki glas je više nego važan - izjavila je Timošenko. Pres konferencija je trajala samo tri minuta, a onda je ukrajinski premijer nestala u kijevskoj noći.

Točak istorije u Ukrajini izgleda nikako da se pokrene, jer će se ta zemlja, vjerovatno, još jednom naći u političkoj pat-poziciji. Godinama je bila podijeljena. Na jednoj strani su oni koji, poput Julije Timošenko, žele da Ukrajina krene putem članstva u Evropskoj uniji i NATO-u, dok su na drugoj istomišljenici Viktora Janukoviča koji su za puno opreznije približavanje Zapadu. Nedavno održani predsjednički izbori nimalo nisu razriješili ovaj Gordijev čvor, dok bi konačna sudska odluka mogla još više da produbi jaz između dvije frakcije.

Oba tabora su potrošili nekoliko mjeseci nastojeći da za sebe pridobiju što više biračkog tijela. Međutim, mnogi su zabrinuti jer bi ovaj konflikt vrlo lako mogao da se prenese i na ulicu. Julija Timošenko, jedan od predvodnika "narandžaste revolucije" iz zime 2004-2005, i dalje smatra da je izlazak na ulice moćno oruđe za ostvarenje političkih ciljeva. U predizbornom "zagrijavanju", čak je prijetila da će pozvati na masovne proteste, govoreći o "novom Majdanu", a riječ je o Trgu nezavisnosti u Kijevu gdje se odigrala "narandžasta revolucija". Tada su stotine hiljada Ukrajinaca protestovali zbog Janukovičeve "namještene" izborne pobjede, a zahvaljujući revoluciji Timošenko i njen saveznik Viktor Juščenko došli su na čelo zemlje.

Ovoga puta Janukovič se potrudio da ne dopusti da ponovo izgubi vlast na ulici. Oko 50.000 njegovih pristalica okupilo se na mitingu ispred zgrade Centralne izborne komisije dan poslije izbora.

- Rezultat izbora je iznenađenje. Razlika među kandidatima je tri ili četiri procenta - za ukrajinske standarde, to je kao foto-finiš - kaže Vadim Karasev, direktor Instituta za globalne strategije u Kijevu.

Prema njegovima riječima, na pomolu je još jedna velika politička kriza. Čak i poslije zvaničnog objavljivanja Janukovičeve pobjede, zemlja će ostati duboko podijeljena.

Predsjednik ukrajinske skupštine, Vrhovne rade, Vladimir Litvin pozvao je premijera Juliju Timošenko da prizna pobjedu Viktora Janukoviča na predsjedničkim izborima.

- Rezultat izbora je nesporan, a to je pobjeda Viktora Janukoviča. Mislim da to svi moraju priznati, prvenstveno njegova protivnica Julija Timošenko - izjavio je Litvin televiziji "Inter".

Iako je Janukovič novi predsjednik, njegova Partija regiona imaće velikih problema u uspostavljanju stabilne koalicije u parlamentu koja bi obezbijedila smjenu na poziciji predsjednika.

- Hvala svim biračima, čak i onima koji nisu glasali za mene - rekao je Janukovič u kratkom govoru. Obećao je da će ujediniti podijeljenu zemlju, ali pitanje je da li je u stanju da učini tako nešto, s obzirom na duboku podijeljenost između istočnog i zapadnog dijela Ukrajine.

U nedjelju, na dan izbora, sjedišta oba izborna štaba bila su u centru Kijeva: Timošenko se skrasila u hotelu "Hajat", a Janukovič u "Interkontinentalu". Mogao je kamen da se dobaci od jednog do drugog prozora. Hotel "Interkontinental" je u sjenci impresivnog manastira Svetog Mihajla, dok je "Hajat" tik uz hram Svete Sofije.

Oba kandidata zaključili su svoje predizborne kampanje velikim mitinzima ispred manastira odnosno hrama, a iznad podijuma sa kojeg je govorila Timošenko stajao je veliki natpis "Molitva za otadžbinu". U izbornoj noći, zlatne kupole manastira i hrama izgledale su kao dvije kule, simboli dva protivnička tabora.

Uporište

Za Janukoviča je glasala tek četvrtina glasača u Kijevu. Nije uspio da nadmaši Juliju Timošenko ni u jednoj oblasti zapadne i centralne Ukrajine. Međutim, njegovo uporište je istočni dio zemlje, u kojem se govori ruski i gdje je razvijena teška industrija. U "svom" regionu Donjeck dobio je 90 odsto glasova, dva procenta manje prikupio je u Luhansku, a 79 odsto na Krimu.

 PREVEO: Milenko Kindl

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana