Jajetom na predsjednika

PRIREDIO: Milenko Kindl
Jajetom na predsjednika

Njemački političari su bili često na "meti" jaja, voća, povrća, torti, farbi i drugih "rekvizita" građana, koji su gađali svoje "izabranike" na najvišim političkim funkcijama, ne štedeći pri tom, ni kancelare ni predsjednike države.

- Ja želim kontakt sa građanima, a to ponekad znači da čovjek jednom može biti pogođen i jajetom - rekao je nedavno najmlađi njemački predsjednik u poslijeratnoj istoriji države, 50-godišnji Kristijan Vulf, koga je u Vizbadenu, prilikom njegove oficijelne posjete pokrajini Hesen, uprkos obezbjeđenju, pogodio Adrijan V., Nijemac rumunskog porijekla.

Napadaču je uspjelo da preko predsjedničke limuzine baci na Vulfa sirovo jaje, tjelohranitelj je pokušao da se postavi između, ali je bilo kasno.

Vulf je to diplomatski i mirno podnio, mjere bezbjednosti oko njemačkog predsjednika nisu povećane, a samo nekoliko minuta poslije napada, on je, u novom sakou, već bio ispred pokrajinskog parlamenta Hesena i, kako prenosi štampa, za napadača našao riječi žaljenja.

Čovjek koji je na Vulfa bacio jaje, već je poznat policiji po tome što su na njegovom "nišanu" bili i drugi njemački predsjednici.

Adrijan V. (48), inženjer iz Ofenbaha je 2007. godine prišao tadašnjem njemačkom predsjedniku Horstu Keleru i nekoliko sekundi ga držao za revere, prije nego što je Kelerovo obezbjeđenje reagovalo.

Na Adrijanovoj meti bio je 2002. godine i pokojni njemački predsjednik Johanes Rau, na koga je tada ovaj inženjer, kako podsjeća štampa, bacio kopirane novinske tekstove.

Kada je, međutim, riječ o napadima s političkom pozadinom, na meti se prije dvadesetak godina našao bivši šef partije Zeleni i njemačke diplomatije Joška Fišer.

Njemu je 1999. godine, na partijskom kongresu partije Zeleni, u toku kontroverzne debate o NATO napadima na Srbiju, u glavu doletjela kesa, puna crvene farbe. Fišer je zaradio povredu uva, a 36-godišnji napadač novčanu kaznu.

Nekoliko godina prije Fišera, na meti jajima bio je i tadašnji kancelar Helmut Kol, a ni sadašnji Angela Merkel, nije prošla bolje od svog "političkog oca" Kola - 2009. godine su u njenom pravcu, na kraju izborne kampanje, kada je bila u Oldenburgu, takođe, letjela jaja.

Kada je, međutim, riječ o ozbiljnim napadima vatrenim oružjem, sadašnji ministar finansija Volfgang Šojbl se nalazi u invalidskim kolicima od kada je na njega izvršen atentat. Šojbl je bio žrtva jednog, kasnije se potvrdilo, psihički bolesnog čovjeka.

Šojbl

U oktobru 1990. godine na Šojbla, člana Hrišćansko-demokratske unije kancelara Angele Merkel, u toku jedne izborne kampanje je iz revolvera, kalibra 38 milimetara, pucao izvjesni Diter Kaufman, koji je bolovao od paranoidno-halucionogene šizofrenije. Od tada se Šojble nalazi u invalidskim kolicima. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana